Naar boven

5 plekken waar jullie slapend de wereld een beetje mooier maken

blog

Geschreven op
woensdag 25 september
Geschreven door
Shannon van Duyl

Slapend rijk worden lijkt een sprookje, maar slapend de wereld een beetje mooier maken kan echt. Dat klinkt goed, toch? Wij noemen deze slaapplekken hotels met een hart. Deze plekken dragen bij aan de wereld, doordat de eigenaren zich inzetten voor de lokale gemeenschap, zich bezighouden met natuurbehoud of op een andere manier positieve impact op de wereld hebben. We delen vijf van onze favorieten.

Slapen in een grot in Zuid-Afrika

In eSwatini, het voormalige Swaziland waar je vaak een pitstop maakt op reis door Zuid-Afrika, kunnen jullie overnachten in een heuse grot die ooit bewoond werd door de San, de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. Restanten van eeuwenoude grottekeningen zijn nog vaag te zien en tijdens de wandelsafari van en naar de grot vertelt de gids van alles over de flora en fauna uit het gebied. Naast een ‘leave no trace’-policy, wat de natuur ten goede komt, zorgt deze slaapplek voor een positieve culturele uitwisseling tussen reizigers en de lokale gidsen. Gelukkig hoeven jullie niet als een echte holbewoner op zoek naar je eigen eten, want ’s avonds bij het kampvuur wordt er heerlijk voor jullie gekookt. Jullie slapen in een stevige bivakzak met een matras, fatsoenlijk kussen en een warme deken voor als het ’s nachts koud wordt. Holbewoner voor een nacht, hoe gaaf is dat?

Op expeditie oermens

Overnachten in een jungle lodge in Thailand

Met de lokale bevolking in Khao Sok National Park in Thailand hebben we de handen ineengeslagen en de Anurak Community Lodge opgezet. Anurak betekent ‘conservatie’ en daar draait het om in de lodge. De Thaise manager Shane zet zich in voor cultuur- en natuurbehoud van de gemeenschappen waar Anurak onderdeel van is. Hij leert ze onder andere dat het scheiden van afval erg belangrijk is. Daarnaast zijn we bezig om verdwenen vegetatie door het planten van oliepalmen terug te brengen. Maar ook is er bijvoorbeeld een eigen moestuin waar de groenten worden verbouwd die bij het diner op je bord liggen. Een unieke slaapplek, midden in de jungle!

Overnachten in de jungle in Thailand

Groen, groener, groenst in Costa Rica

Over overnachten in de jungle gesproken, wat dachten jullie van een ecolodge in de jungle van Costa Rica? De lodge ligt aan een lagune, midden in de rimboe. Er is een fijn zwembad verscholen in het groen waar de agoeti’s en neusberen nieuwsgierig een kijkje komen nemen. De kinderen kunnen tijdens jullie verblijf een flinke lijst met wilde dieren afvinken: toekans, kaaimannen, pijlgifkikkers, vogelspinnen, kolibri’s, blauwe morpheus vlinders en allerlei kleurrijke vogels. Verrekijker én camera in de aanslag en spotten maar!

Op naar Costa Rica

Slapen in de Heilige Vallei in Peru

De Heilige Vallei is een fijn rustpunt tijdens jullie gezinsreis door Peru. Het was een belangrijke regio voor de Inca’s vanwege de beschutte ligging en er zijn hier dan ook nog veel Incaruïnes te vinden. Nu is het normaal gesproken altijd een beetje gek om Nederlanders op reis tegen te komen, maar in Peru raden we je het zelfs aan! In de Heilige Vallei vind je namelijk een project dat is opgericht door de Nederlandse Helena. Het project biedt onderwijs en gezondheidszorg voor kansarme kinderen, jongeren en hun families.

Op het terrein staat onder andere een basisschool en krijgen de leerlingen iedere dag gezonde voeding. Ook is er veel aandacht voor hygiëne en gezondheidszorg. Er studeren dagelijks negentig leerlingen vanaf zestien jaar. Ze volgen Engelse lessen en lopen stage in het hotel. Op deze manier doen ze ervaring op voor hun opleiding en worden de kosten voor het hotel zo laag mogelijk gehouden. Hoe bijzonder is het om hier als reiziger aan bij te dragen en van dichtbij bij te wonen?

Op naar de Heilige Vallei

Kasbah klei(-en) op de ecoboerderij in Marokko

Een rustige plek op nog geen uur van Marrakech waar je kan relaxen onder fruitbomen, zwemmen met uitzicht op de dieren en ontbijten met home made brood en jam. Op deze ecoboerderij bij een stuwmeer in Marokko vind je het allemaal. Een ideale plek om jullie reis mee te beginnen of eindigen. Voor elke leeftijd is er wel iets te doen. Jonge kinderen mogen hun handen vies maken met modder als ze hun eigen kasbahdorp bouwen, de oudere kinderen kunnen gaan paardrijden en de lekkerbekjes kunnen aan de slag tijdens de kookworkshop. Voor ieder wat wils!

Naar de ecoboerderij in Marokko

Meer weten over duurzaam reizen?

Bij Riksja Family en Riksja Travel vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzaam en verantwoord reizen. We zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om een steentje bij te dragen en bewustzijn te creëren. Dat doen we door te kiezen voor duurzamere vervoersmiddelen in onze bouwstenen, maar óók met verantwoorde activiteiten en door te kiezen voor hotels met een hart. Meer weten over onze visie op duurzaamheid? Je leest er alles over in ons duurzaamheidsbeleid.

 

background-pattern