Naar boven

duurzaam reizen bij Riksja Family

Duurzaam en verantwoord reizen – We geven graag het goede voorbeeld aan de volgende generatie!

blog

Geschreven op
dinsdag 9 maart
Geschreven door
Shannon van Duyl

Dat reizen fantastisch is, dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. En bij reizen staat verbinding bij ons voorop. Reizen laat grenzen vervagen en je openstaan voor andere culturen. Wij geloven dat reizen je horizon verbreedt en je herinneringen geeft die je voor altijd bijblijven. Maar we weten allemaal dat de wereld verkennen ook schadelijke gevolgen heeft. En daar willen we als reisorganisatie de ogen niet voor sluiten. Daarom zijn we constant op zoek naar manieren om de positieve (sociale) impact van onze reizen zo groot mogelijk te maken en de negatieve impact te minimaliseren. Hier werken we hard voor en dit vinden we ook écht belangrijk. We vertellen je graag wat we allemaal doen.

Investering in klimaatprojecten mét een positieve sociale impact

Boek je een reis bij ons, dan compenseren wij de CO2-uitstoot van jullie vlucht én rondreis. Want hoewel wij geloven dat reizen een belangrijke positieve impact kan hebben op de wereld, sluiten we onze ogen niet voor de schade die toegebracht wordt door de uitstoot van de vliegtuigen, boten, auto’s en bussen waarmee we reizen. We vinden het belangrijk om als reisorganisatie onze verantwoordelijkheid hiervoor te nemen en kiezen er dan ook voor om de volledige CO2-uitstoot van jullie reis (landarrangement én vlucht, indien bij ons geboekt) te compenseren. Dat kost jullie overigens niets extra’s: wij nemen deze compensatie voor onze rekening.

Het compenseren van CO2 doen we onder andere door te investeren in verschillende duurzame energieprojecten van de South Pole Group: een bedrijf dat op een efficiënte manier verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt. Dit komt niet alleen de natuur ten goede, maar ook de lokale bevolking. We kiezen namelijk projecten uit die ook een positieve sociale impact hebben, zoals een groot project van energiezuinig kooktoestellen in India.

Over de positieve impact van reizen hebben we een mini documentair reeks gemaakt. Leuk om ook met kritische tieners te kijken die (gelukkig) bewuster zijn dan velen in onze generatie!

Benieuwd? Bekijk ze hier

Soulventure: onze eigen stichting

Reizen is mooi, maar het laat ook een voetafdruk achter. We vinden het dan ook niet meer dan logisch om iets terug te doen. We willen de overgang naar een eerlijke, rechtvaardige en duurzame wereld versnellen. Daarom hebben we in 2016 onze Stichting Soulventure opgericht. Van financiële steun bij de wederopbouw van Nepal tot een voetbalteam in Zuid-Afrika:  overal ter wereld ondersteunen wij projecten die bijdragen aan een mooiere wereld. Onze stichting is financieel volledig onafhankelijk van Riksja. Als je bij Riksja boekt, kun je een donatie doen aan de stichting. Niet verplicht natuurlijk, maar zeer welkom!

We helpen lokale ondernemers met microfinancieringen

We werken al jaren samen met microfinancieringsorganisatie Wakibi. Microfinanciering wordt gebruikt om een persoonlijke brug te slaan tussen betrokken Nederlanders en (groepjes) kleinschalige ondernemende mensen en hun families in ontwikkelingslanden. Zo draag je direct bij aan armoedebestrijding. Er wordt samengewerkt met lokale partners die zicht hebben op de haalbaarheid van de projecten én op de mogelijkheden van de ondernemer om de lening terug te betalen. Als je bij ons boekt kun je optioneel een wakibi-lening vertrekken van €25,- Je bijdrage wordt gebundeld met die van anderen waardoor het gezamenlijke effect groot is. Uiteindelijk komt van alle leningen in 98% van de gevallen het volledige bedrag retour. Je kunt dan kiezen dat uit te laten betalen of het uit te lenen aan een andere ondernemer. Op die manier kun je mensen op jouw reisbestemming steunen.

Samenwerking met ResiRest

Met ResiRest brengen we lokale bewoners en reizigers over de hele wereld met elkaar in verbinding door middel van lokale eetervaringen. Je ontdekt de echte lokale cultuur bij een familie thuis aan tafel. Er wordt voor je gekookt en je eet met elkaar een avond (of middag) een traditioneel gerecht uit de streek waar je bent. Op deze manier kunnen families extra inkomsten krijgen en zijn er bijzondere ontmoetingen tussen culturen.

Dit doen we in het noorden van Thailand, maar ook in Sri Lanka en in Indonesië. Zelfs in Costa Rica kun je aanschuiven bij een lokaal gezin.

We denken in alternatieve opties met het openbaar vervoer

reizen met de trein in Sri Lanka

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom zijn we continu op zoek naar manieren om de CO2-uitstoot van onze reizen te beperken. Als reiziger kun je ook een steentje bijdragen en de ecologische voetafdruk verkleinen door het maken van bepaalde keuzes. Bijvoorbeeld op het gebied van vervoer.

Zo bieden we zo vaak mogelijk de optie om per trein of een lokale bus te reizen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je duurzamer en verantwoorder reist, maar je reist ook nog eens samen met de locals. Op die manier heb je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en meer te proeven van de sfeer van het land. Voor de kinderen is de taalbarrière vaak niet eens een probleem, én zeg nou zelf, het uitzicht vanuit de trein is vele malen beter dan wanneer jullie alleen maar boven de wolken zitten tijdens een (binnenlandse) vlucht, toch? We kunnen je op alle bestemmingen goed adviseren over duurzamere reisopties.

Slapen in community-based lodges en ecolodges

duurzaam reizen en slapen in ecolodges

Een slaapplek met een hart, waarbij de eigenaren zich inzetten voor de lokale gemeenschap, zich bezighouden met natuurbehoud of op een andere manier positieve impact op de wereld hebben. Overal ter wereld vind je dit soort overnachtingsplekken: van een bed bij de mensen thuis of een simpele kampeerplek tot casas particulares, community-based lodges en ecolodges midden in de natuur. We hebben op veel van onze bestemmingen hotels gevonden waar je slapend de wereld een beetje mooier maakt. Meer weten? Bekijk een aantal van onze hotels met een hart.

Maak je de wereld ook een beetje mooier?

We bieden gave én duurzame activiteiten

Duurzaam reizen Costa Rica Family

Op vakantie wil je natuurlijk naast ontspannen zoveel mogelijk doen, zien en beleven. Gelukkig kan zelfs dát op veel plekken op een duurzame en verantwoorde manier. Bijvoorbeeld door een fietstocht te maken door de rijstvelden in Vietnam of een boottocht door de jungle van Costa Rica. Ga eten bij de mensen thuis of maak een trekking met een lokale gids. De mogelijkheden zijn eindeloos.

bekijk deze vijf voorbeelden maar eens.

Duurzaam is niet direct duurder

Wat het nog fijner maakt: vaak zijn deze slaapplekken, activiteiten en manieren van vervoer niet eens duurder dan een ‘gewone’ slaapplek of activiteit. Je krijgt er een unieke, bijzondere ervaring voor terug, draagt bij aan een betere wereld, ontmoet mensen die je anders nooit ontmoet had en ziet plekken die je anders nooit had gezien. Dus, wat houdt je nog tegen?

duurzaam reizen bij Riksja Family
background-pattern