Menu background

Naar boven

Duurzaam reizen

Reizen met hart voor de wereld

Duurzame reizen met compensatie

Hart voor de wereld

Riksja Family is onderdeel van Riksja Travel en is een organisatie van reizigers voor reizigers. We hebben een passie voor reizen, maar het laat ook een footprint achter. Wij doen daarom graag iets voor de wereld terug. We noemen het verantwoord reizen, met als kern dat de mens centraal staat. We kiezen voor kleinschalige hotels die het contact met de lokale bevolking bevorderen. En partners ter plaatse die het land een warm hart toedragen en zorgvuldig omgaan met werknemers en leveranciers. Dit is voor ons ondernemen met een hart. We noemen het Riksja’s soulventure.

Begin 2018 ontvingen we het Travelife-certificaat voor duurzaam ondernemen en voldoen daarmee aan de hoogste door de VN ondersteunde eisen op het gebied van duurzaamheid.

Wil je meer informatie over onze duurzaamheidsvisie, neem dan contact op met Jeroen van Vilsteren via jeroen.van.vilsteren@riksjatravel.nl of bel naar +31 (0)71 579 01 01.

100% CO2-compensatie

Alle reizen die bij ons geboekt worden, worden 100% CO²-gecompenseerd (zowel vlucht als landarrangement). Hiervoor werken we samen met South Pole Group, een bedrijf dat verschillende CO²-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt. Zo wordt de bevolking in Kenia en India voorzien van energiezuinige kooktoestellen en is in Brazilië een bosbeheerproject opgezet dat ontbossing tegengaat, de dieren van het Amazonegebied beschermt en werkgelegenheid creëert. Daarmee worden zowel mens als natuur geholpen.
Wil je meer weten over hoe wij onze CO2-uitstoot compenseren? Bekijk dan hieronder onze minidocumentaire: ‘Surviving the smoke’.

Hotels met een hart

Een slaapplek met een hart. Eigenaren die zich inzetten voor de lokale gemeenschap, zich bezighouden met natuurbehoud of op een andere manier positieve impact op de wereld hebben. Dat zijn slaapplekken die wij omarmen en waar we jou graag kennis mee laten maken. In 2015 mochten we onze droom waarmaken en ons eerste eigen ‘hotel met een hart’ openen: de Anurak Community Lodge, verscholen in het Khao Sok National Park in Thailand. Hier hebben we samen met de Thai een plek gebouwd waar natuur en mensen samenkomen. Word wakker met de geluiden uit de jungle, trek met een gids het woud in en glijd in een kano de rivier af. Na een actieve dag kun je ontspannen bij het kampvuur en elkaars verhalen horen.

Lokale samenwerkingen

Voor ons staat op reis een ontmoeting met lokale bevolking centraal. We vinden het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen en daarom kiezen we onze partners bewust uit. We selecteren mensen van wie we weten dat ze het land een warm hart toedragen; partners die goed omgaan met hun werknemers en hun leveranciers. Samen met hen selecteren we zoveel mogelijk kleinschalige – en als het even kan community based – slaapplekken en activiteiten. Het contact met de bevolking wordt zo bevorderd zodat de mensen ter plekke ook een graantje meepikken van het toerisme.

Microkrediet via Wakibi

Een eigen bedrijfje opzetten vergt lef, zeker als je land geen KvK of UWV kent. Wakibi helpt kleine, gepassioneerde ondernemers in derdewereldlanden door ze een lening te geven. Jij kunt dat ook doen. Wanneer je bij ons een reis boekt, krijg je de mogelijkheid om een microkrediet van € 25,- te verstrekken aan een startende ondernemer, waar dan ook ter wereld. Met dat geld kan Tongo naaimachines kopen voor zijn atelier of kan Ronabee in de Filipijnen het schoolgeld betalen. Wanneer de investering zichzelf heeft terugbetaald, kun je het geld desgewenst herinvesteren in een ander project.
Ben je benieuwd naar de impact van een lening op het leven van een ondernemer en hun omgeving? Bekijk dan hieronder onze mini-documentaire: ‘Small loans, big dreams’ .

Stichting Soulventure

En wist je dat Riksja Travel ook een stichting heeft? In 2016 hebben we Stichting Soulventure opgericht. Hiermee ondersteunen we projecten wereldwijd. Omdat stichting Soulventure een ANBI-status heeft, zijn donaties die je via de stichting doet aftrekbaar van de belasting. Heb jij een project waarbij je streeft naar sociale impact neem dan contact met ons op over de mogelijkheden om een aanvraag in te dienen.

Meer informatie over de projecten die we ondersteunen en onze missie vanuit de stichting vind je op de website van Soulventure.

Reis met je hart

Vakantie is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Een op de acht Nederlanders kan zich geen vakantie veroorloven. Stichting Reis met je hart zet zich in voor deze twee miljoen mensen en zorgt ervoor dat ze wel kunnen gaan. Gun jij iemand een vakantie? Steun de stichting dan met een kleine bijdrage.

Documentairereeks 'Verantwoord reizen. Hoe doe je dat?'

In december 2018 reisde een team van Riksja Travel af naar India om met eigen ogen te zien wat de sociale impact is van verschillende projecten ter plaatse. De resultaten zijn te zien in onderstaande documentaires.

#1. Sociale impact met CO2-compensatie


Reizen kan de wereld mooier maken, als dit verantwoord gebeurt. Maar hoe doe je dit wanneer je als reisorganisatie duizenden mensen met het vliegtuig op reis stuurt? In deze mini-docu gaan we op zoek naar de menselijke kant van CO2-compensatie en zoeken we uit welke sociale impact je kunt bereiken.

#2. Het effect van microfinanciering


Al enkele jaren geven we reizigers de mogelijkheid om via microfinancieringsorganisatie Wakibi een lening te verstrekken aan ondernemers wereldwijd. Maar wat is hier nou het effect van? Hoe groot is de impact eigenlijk op deze ondernemers en hun omgeving? In deze mini-docu gaan we op zoek naar de sociale impact die je kunt bereiken met microfinanciering.

#3. Strijd tegen mensenhandel en kinderprostitutie in beeld


Via onze stichting Soulventure ondersteunen we ook het project van stichting Odanadi in India. Ver buiten het oog van vele reizigers die het land jaarlijks ontvangt, wordt door de stichting dag in, dag uit gevochten tegen de duistere wereld van mensenhandel en kinderprostitutie. In deze mini-docu gaan we op zoek naar de impact daarvan en of het verschil écht wordt gemaakt.

background-pattern