Rondreis 3: Viva la vida

rondreis

 • Reisduur:
  20 dagen / 19 nachten
 • Reisschema:
  Havana – tabaksdorpje Viñales – sierlijk Cienfuegos - pastelkleurig Trinidad – rancho’s van Camaguey – rebellen tour in Sierra Maestra gebergte - muziekstad Santiago – tropisch Baracoa - relaxstrand
 • Reissom:
  vanaf € 1374,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. paardrijtocht, rebellentour, bicitour Trinidad
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf € 949
✔ Complete rondreis waarbij je het hele eiland ziet
✔ Reis efficiënt en vlieg terug vanuit het oosten
✔ Wandel naar het rebellen hoofdkwartier in het Sierra Maestra gebergte
✔ Tropisch regenwoud aan zee van afgezonderd Baracoa
✔ Eindig je reis ontspannen aan een wit zandstrand
Che-bord
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst Varadero, doorreis naar Havana

De vluchten uit Nederland komen in het algemeen in de middag aan in Varadero. Als je geland bent, staat de transfer klaar die je in 2.5 uur naar het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt: Havana. Je reist gelijk door, zodat je optimaal de tijd hebt om van deze kleurrijke stad te genieten. Amerikaanse oldtimers, overal muziek en sfeervolle pleintjes; het is net of je in de jaren ’50 beland bent.

Je verblijft vlakbij de mooiste en meest levendige wijk, Habana Vieja. Je wordt hier hartelijk verwelkomt in een door ons zorgvuldig geselecteerde casa particular, waarvan de kamers wat betreft comfort niet onderdoen aan een hotelkamer. Dineer de eerste avond van je verblijf op de Plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Vanaf het balkon van dit koloniale gebouw heb je uitzicht over het verlichte plein. Geniet van je eerste mojito of Cuba Libre en neem op je gemak de sfeer van de stad in je op.

Decorative torn edge

Dag 2-3 – Havana, verblijf

Vandaag ben je vrij en kun je op ontdekkingstocht door de verschillende stadsdelen van Havana. Door de vele pleinen, kathedralen, parken en musea raak je eigenlijk nooit uitgekeken. Het is moeilijk om te kiezen wat je het eerste wilt zien. Wij liepen op de eerste dag van plein naar plein en eindigden met een lunch in restaurant Mirador de la Bahia, vlakbij Plaza de Armas. Omdat dit hotel op de vijfde etage is, heb je tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad. Heb je nog tijd over, ga dan ook even kijken bij ‘the white house’ van Cuba, het Capitolio en drink een mojito in de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’ waar Hemingway zijn mojito’s dronk. Drink ‘s avonds een mojito of Cuba Libre op plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Vanaf het balkon van dit koloniale gebouw heb je uitzicht over het verlichte plein en kun je op je gemakje de sfeer van de stad in je opnemen. Je kunt de stad per oldtimer verkennen. Meer informatie over deze optionele excursie, vind je onderaan deze pagina.

Decorative torn edge

Dag 4 – Havana – Viñales

Reistijd: 2,5 uur

Rond acht uur ’s ochtends regel je zelf een taxi naar het busstation waar om negen uur de bus vertrekt naar Viñales. Een relaxte rit door de mooiste provincie van Cuba volgt. De laatste drie kwartier rijdt de bus door glooiende heuvels met typische stompe bergen: ‘mojotes’, die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen plantages waar de beroemde Cubaanse tabak geteeld wordt.

Rond de middag kom je aan op het busstation van Viñales. Wandel vervolgens zelf naar het huis van je gastgezin, een paar blokken gelegen van het busstation. Door het vrolijk geschilderde naambordje op het huis, kun je zien of je het gevonden hebt. In tegenstelling tot Havana is de omgeving hier landelijk en is de sfeer mañana, mañana. Een kip scharrelt door de tuin van je casa op zoek naar eten en vanuit een schommelstoel op de veranda bespreken dorpsbewoners de laatste nieuwtjes. Je hebt hier een nette kamer met privé badkamer. We raden je aan om een avond bij de familie te eten. Ze bereiden smaakvolle maaltijden met verse producten uit de omgeving.

Decorative torn edge

Dag 5 – Viñales, paardrijtocht of wandelen door de tabaksvelden

Deze morgen ga je dwars door tabaksvelden wandelen of rijden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaardjes zijn klein en makkelijk ‘te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes door de akkers.  Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrellen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij hobbelende of wandelende toerist zodat ze wat extra inkomen hebben.

De middag is ter vrije besteding. ‘s Avonds komt in de barretjes in het dorp Viñales een mix van locals en reizigers samen.

Decorative torn edge

Dag 6 – Viñales – Cienfuegos

Reistijd: 8 uur

Nadat een haan je waarschijnlijk al vroeg gewekt heeft, wandel je ‘s ochtends vroeg naar de bushalte voor de door ons gereserveerde busrit naar Cienfuegos. Je hebt een behoorlijk lange rit voor de boeg vandaag, van ongeveer acht uur. Onderweg stop je regelmatig om de benen te strekken of iets te drinken/eten te kopen. Zorg dat je zelf ook iets meeneemt voor tijdens de rit, dan weet je zeker dat je altijd iets te eten en drinken bij de hand hebt. Bij aankomst in Cienfuegos neem je zelf een fietstaxi naar het huis waar je vannacht verblijft. Je verblijft 1 nacht in een ruime casa net buiten het centrum van de stad, liggend aan de baai van Cienfuegos. Met een drankje vanaf het terras kun je hier de mooiste zonsondergangen zien. Vanuit je casa wandel je in ongeveer 20 minuten naar het centrum.

Cienfuegos is bekend om z’n Franse architectuur en is een leuke stad om te voet te verkennen. Neem een drankje bij een van de barretjes op Parque Marti onder het genot van Cubaanse muziek. Ook een bezoekje aan het voormalig casino “Palacio de Valle” is zeker de moeite waard.

Decorative torn edge

Dag 7 – Cienfuegos – Trinidad

Busrit van 3 uur

Je hebt nog een vrije ochtend om door Cienfuegos te slenteren, waarna je rond 16.00 uur op de bus naar Trinidad stapt. Onderweg volg je de zuidkust met uitzicht op het Escambray gebergte. Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend, snap je meteen waarom: klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Veel reizigers verblijven hier in een accommodatie buiten Trinidad, omdat er in het oude centrum nauwelijks hotels zijn. Trinidad is nu juist de leukste plek om in het centrum middenin het kleurrijke centrum. Zo wandel je, na een avondje dansen, op je gemakje naar ‘huis’. De huizen in Trinidad vonden wij bijzonder omdat ze hoge plafonds hebben en vaak zijn ingericht met antieke meubels.

Decorative torn edge

Dag 8 – Trinidad, inclusief bici-taxi toer door de buitenwijken

Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Erg toepasselijk in deze stad, ooit zo rijk geworden door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Als je de natuur in wilt, boek dan ter plaatse een excursie naar het beschermde Topes de Collantes gebied. Je wordt in een open truck de bergen in gereden en wandelt door een canyonrivier naar El Rocio waterval, waar je kunt zwemmen. (Dagexcursie, ca. CUC 40,-). In Trinidad zitten vanaf 16:00 uur op de trappen bij de Playa Mayor Cubanen en toeristen te kletsen. Bandjes beginnen er te spelen en men begint spontaan te dansen. Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed, hier maak je dat mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Decorative torn edge

Dag 9 – Trinidad- Camaguey

busrit van 5:30 uur

Vandaag vroeg op, om acht uur gaat de bus over een mooie route naar Camaguey. Het eerste deel kom je door de Valle de Ingenios, pittoresk met stille dorpjes en rietvelden. Hoe dichter je bij Camaguey komt, hoe meer het landschap verandert in een soort Texas met ranches, cowboys, grazend vee en geiten op de weg. Als je in Camaguey aankomt, rond 13:15 uur, laat je dan door een fietstaxi-mannetje naar je casa brengen. Het centrum is een doolhof van éénrichtingsverkeer en je koloniale casa is in je eentje lastig te vinden.

Decorative torn edge

Maak vanmiddag een wandeling door het oude centrum. Het is ideaal wandelgebied met veel koloniale gebouwen met binnenplaatsen vol bougainvilles, orchideeën etc. Bijzonder zijn de beelden van de bewoners die je in de stad tegenkomt (zie foto). De mensen die zijn afgebeeld wonen in Camaguey, dus kijk niet gek op als je iemand naast zijn eigen beeld ziet staan. Het mooie Plaza San Juan de Dios is een met keien geplaveid plein met rondom houten huisjes en een kerkje daterend uit de 18e eeuw. In de buurt vind je een lokale markt om over te struinen en smalle, stille straten. Heb je geen zin om te wandelen, laat je dan rondrijden door een fietstaxi. Sla nog wat extra snacks in voor de busrit van morgen of vraag de casa eigenaren voor een lunchpakket. Je komt namelijk pas in de loop van de middag aan bij je hotel in de Sierra Maestra.

Decorative torn edge

Dag 10 – Camaguey – Sierra Maestra gebergte

busrit van ruim 4 uur en een privé transfer van 1.5 uur

Je gaat vandaag weer op eigen gelegenheid naar het busstation en reist verder oostwaarts. Je rijdt eerst nog door het veeteeltgebied van Camaguey en reist dan door eindeloze maïsvelden in de provincie Granma. Rond 13:45 uur kom je aan in de provincie hoofdstad Bayamo, waar de chauffeur van je privé transfer op je wacht bij de bushalte. Hij brengt je in ongeveer anderhalf uur naar je hotel in de bergen. Je overnacht hier in een cabaña aan de rivier. Je kamer is eenvoudig en ouderwets ingericht: alsof je ook hier teruggaat naar de tijd van de revolutie. Alle kamers hebben airconditioning en eigen badkamer. In de omgeving zijn geen barretjes of restaurants. Je verblijft dus voornamelijk in of rondom het hotel. Naast het restaurant heeft het hotel een bar, waar je ’s avonds nog even kunt bijkomen van alle indrukken van de dag. Overdag komen reizigers hier samen om vervolgens de bergen in te trekken. Als ze weg zijn, is het heerlijk rustig en heb je dit plekje vrijwel voor jezelf.

Decorative torn edge

Dag 11 – Sierra Maestra, inclusief wandeling met gids naar de comandancia

Na een stevig ontbijt kunnen de wandelschoenen uit de tas en de waterflessen worden gevuld. Je wordt opgehaald in een oude Russische truck en naar het startpunt van de wandeling naar het voormalige hoofdkwartier van de rebellen, de “Comandancia de la Plata”, gebracht. Met een gids maak je vandaag een wandeling door de bergen en bezoek je het diep in de bossen verstopte hoofdkwartier van de rebellen. Bij de hutten van de rebellen kom je nog tal van oude voorwerpen en gereedschap tegen. Je zou bijna geloven, dat de revolutionairen hier ook vandaag de dag nog samen hun sigaren roken. Na het bezoek aan de ‘Comandancia’ word je vanaf het startpunt van de wandeling weer terug naar je hotel gebracht, waar je kunt lunchen (inclusief).

Tip:

Wij vonden het leuker om midden in de schitterende natuur te eten. Wil je ook bij de comandancia lunchen, vraag op de dag van aankomst in het hotel dan of je je lunch als picknick voor de wandeling mee kunt nemen.

In de namiddag heb je tijd om de Sierra Maestra op eigen houtje te ontdekken. Vraag bij de receptie van het hotel naar de mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook relaxen in het hotel of even poedelen in de nabijgelegen rivier.

Decorative torn edge

Dag 12 – Sierra Maestra – Santiago de Cuba

busrit van 3.15 uur

Na het ontbijt brengt je chauffeur je terug naar het stadje Bayamo waar de bus vertrekt naar Santiago de Cuba. Het is ongeveer drie uur rijden, dus je hebt alle tijd om te genieten van deze prachtige route. Het weer is vaak wat heiig waardoor het landschap mysterieus aandoet en je heel veel diepte ziet.

Het busstation ligt buiten het centrum van de stad. Je neemt hier zelf een taxi naar je casa particular in het centrum. De kamers zijn over het algemeen iets kleiner dan in een hotel, maar doen qua comfort niet onder. De familie zorgt ervoor dat er op het door jou gewenste tijdstip een goede kop koffie en een lekker ontbijtje klaarstaat. Wel zo prettig wanneer je tot laat in de avond je salsa moves hebt geoefend, of met een cocktail in je hand naar muziek hebt geluisterd. Je krijgt een sleutel mee van het huis en kunt daardoor je eigen plan trekken.

Decorative torn edge

Dag 13 – Santiago de Cuba, verblijf

Je kunt vandaag op eigen gelegenheid de stad te voet in. Het plein ‘Parque Céspedes’ wordt omringd door een aantal historische gebouwen. Daarachter heb je musea met collecties uit de onafhankelijkheidsoorlogen, Carnavalsattributen en (het is en blijft Cuba…) een rum museum. Achter het plein ligt het bekende Bacardí museum (opgericht door Emilio Bacardí, het brein achter het rum merk) met een ruime collectie schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Spaanse verovering tot aan de onafhankelijkheidsoorlogen. Verwachtte je bij dit museum eigenlijk iets te leren over de Cubaanse rum, dan kun je nog doorlopen naar het echte Museo del Ron, een straat verder. De Moncada kazerne is ook de moeite waard, hier deed Fidel een inval op 26 juli 1953. De aanval mislukte, maar legde wel een basis voor de Cubaanse revolutie. De voormalige kazerne vormt nu een museum over de geschiedenis van Cuba en de revolutieopstand uit de jaren vijftig.

santiago-de-cuba-morroNiet àlle bezienswaardigheden liggen in het centrum. De begraafplaats Ifigenia, waar je de graven ziet van onder andere de volksheld José Marti, de eerste president van Cuba en van ‘mister Bacardi’, en ook het El Morro fort, een door Spanjaarden gebouwd verdedigingsfort, prachtig gelegen aan de baai, liggen een kwartier rijden uit het centrum. Wanneer je erheen wilt, regel je ter plaatse voor zo’n € 30,- een taxi die je eerst naar de begraafplaats en daarna naar het fort brengt. Laat je vervolgens afzetten terug bij je hotel, of bij San Juan Hill, waar Fidel Castro een belangrijke veldslag verloor. Je kunt er lunchen, wat rondkijken en daarna zelf op je gemak terug naar het centrum.

’s Avonds spelen in de authentieke muziekhuizen, ‘Trova’s’, Cubaanse bands de originele son muziek.

Meer informatie vind je terug in de bouwsteen Buena Vista Santiago.

Decorative torn edge

Dag 14 – Santiago de Cuba – Baracoa

busrit van 4.5 uur

Vandaag sta je weer vroeg op, want om 08:00 uur vertrekt de bus richting Baracoa. Wij vonden dit de mooiste rit van onze reis. Je rijdt eerst door de uitlopers van de Sierra Maestra naar Guantanamo, waar je stopt om even de benen te strekken en eventueel iets voor de lunch in te slaan. Je ziet -gelukkig- niks van de US marinebasis die er ligt.

Dan zak je af naar de droge kust. Het uitzicht op de kliffen langs de azuurblauwe zee verveelt niet. Langs de weg zie je veel cactussen, heel on-Cubaans. Je slaat af het binnenland in en rijdt over een kronkelweg door de bergen. Langs de weg staan verkopers van fruit en kokoscrème. De rit door de bergen duurt anderhalf uur en de begroeiing wordt steeds tropischer. Ineens zie je de zee en Baracoa, het eerst stadje wat Christopher Columbus op Cuba stichtte, met 50.000 inwoners. Om 13:00 uur kom je hier aan. Je verblijft in een hotel met een groot zwembad met ligstoelen en uitzicht op Baracoa. Je neemt zelf een taxi naar je hotel.

Decorative torn edge

Dag 15 – Verblijf in Baracoa

Je slaapt in Baracoa en de dag na aankomst ben je vrij. Rijd bij goed weer met een gids (bij de receptie van je hotel te regelen) naar het beschermde Humboldt National park, waar je wandelt door kokos- en bananenplantages, en door riviertjes diep het regenwoud in kunt waden. De gids legt uit over het planten- en dierenleven en laat je, afhankelijk van het seizoen, exotische vruchten proeven. Enige tegenligger hier is de ossenkar met kokosnoten. Tijdens de wandeling kom je bij een waterval midden in de jungle, neem badkleding mee, je kunt hier zwemmen. Ook varen over de Toa rivier, wandelen bij het indrukwekkende Yumuri ravijn of fietsen naar de Yunque tafelberg zijn leuke opties. Check wel van te voren de weersomstandigheden, het kan bij regen een behoorlijk modderig avontuur worden. Ook vertrekt er elke dag een bus bij je hotel (€ 5,- p.p.) naar het nabij gelegen Maguana strand. Een lokaal, ruig strand, waar je ook goed kunt snorkelen.

Decorative torn edge

Dag 16 – Baracoa- Playa Pesquero

Om 8:15 uur vertrekt de bus naar Santiago de Cuba. Zorg dat je alvast een lunchpakket meeneemt en wat koekjes voor onderweg koopt. In dit nog relatief onontdekte stukje van Cuba zijn onderweg namelijk nog weinig wegrestaurants of winkeltjes. Om 13:45  uur kom je aan op het busstation waar een chauffeur je opwacht voor je privé transfer naar je hotel in Playa Pesquero. Aan het einde van de middag kom je hier aan.

Decorative torn edge

Dag 17/18 – Verblijf in Playa Pesquero

Deze dagen ben je vrij om bij te komen van je reis en te genieten van de faciliteiten van je all inclusive hotel. Er is een groot zwembad en het hotel beschikt over vier restaurants, een beachbar, zwembadbar en lobby bar. Er zijn veel sportfaciliteiten zoals volleybal, surfen, tennis, scooter, (water)fietsen, catamarans en snorkelen. Er is een duikschool, kinderopvang en gym met massagesalon. Animatie overdag en ’s avonds.

We reserveren de standaardkamer met tv, telefoon, airco, safe, minibar en balkon of terras met stoelen. De badkamer heeft ligbad, föhn en bidet. Tijdens je verblijf zijn alle maaltijden en lokale drankjes inbegrepen. Geniet deze dagen van de Caribische zon, een helderblauwe zee en een hagelwit strand. Dolce Far Niente.

Decorative torn edge

Dag 19 & 20 – Playa Pesquero – Holguin – Amsterdam

Deze dag kun je nog genieten van de faciliteiten van het hotel tot het tijd is om naar de luchthaven van Holguin te gaan. De transfer is geregeld en in ongeveer een half uur ben je bij de airport, circa twee uur voor vertrek van je vlucht. Omdat de vlucht van TUIfly aan het einde van de middag gaat, zie je met een beetje geluk terwijl je opstijgt nog een keer de zon onder gaan, een perfecte afsluiting van je reis door Cuba.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken