9 x de leukste spelletjes voor op reis waar je weinig voor nodig hebt

blog

Geschreven op
donderdag 1 augustus
Geschreven door
Delen op social media

Hoe fantastisch reizen ook is, er komt vrijwel altijd een moment dat de verveling toeslaat. Tijdens die ellenlange autorit, of die ene keer dat het onverhoopt opeens toch met bakken uit de hemel komt, bijvoorbeeld. Natuurlijk snappen wij ook wel dat je geen ruimte in je koffer hebt voor Monopoly of Kolonisten van Catan. Maar er is genoeg vermaak te verzinnen waar je helemaal niets voor nodig hebt, behalve je reisgenoten en wat creativiteit. Onze bestemmingsexperts hebben hun leukste spelletjes op reis voor je op een rij gezet.

1. Muntjes opduiken uit het zwembad

Vergeet baantjes trekken in het zwembad: muntjes opduiken is vele malen leuker! Laat ze naar de bodem zakken en test je uithoudingsvermogen. Wie weet het snelst zoveel mogelijk muntgeld op te duiken? Heb je toevallig geen portemonnee bij je als je op je zonnebedje ligt, dan kun je ook prima steentjes gebruiken. Overigens raden we je niet aan dit spelletje te spelen in fonteinen in Rome, dat schijnen ze daar niet erg leuk te vinden …

2. Weet jij alle vijftig staten van Amerika op te noemen?

Californië, Florida, Nevada, Texas … Hoeveel van de Amerikaanse staten weet jij op te noemen? Dit geheugenspel kan je echt uren, als niet dagen bezighouden. Ideaal tijdens je roadtrip door Amerika en stiekem ook door elk ander land. Geloof ons: alle vijftig raden is ontzéttend lastig. Of je blijft op nummer 48 steken, of je komt er na luid gejuich dat je er vijftig hebt en echt een olifantengeheugen hebt achter dat je Ohio twee keer hebt opgeschreven. Een waarschuwing is dan ook op z’n plaats: dit spelletje begint over het algemeen leuk, maar houd ons niet verantwoordelijk voor de frustratie die je op het eind voelt …

3. Burgers tellen met fastfoodketen-bingo


Tevens een heel geschikt spel tijdens een roadtrip door Amerika is fastfood-bingo! Van McDonalds en Papa John tot Arby’s en KFC: het zijn maar een aantal van de duizenden ketens die langs de kant van de weg te spotten zijn. Of je nou de befaamde Route 66 rijdt of een semi-binnendoorweggetje: het maakt niet uit, fastfood vind je overal. Je zult versteld staan hoeveel drive-thru’s jij weet te spotten!

4. Tel het aantal dieren onderweg

Dieren spotten

Iets gezonder dan pizzapunten spotten, is het vlees spotten als het nog niet op je bord ligt, maar vrij in het wild rondloopt. Deze bingovorm is natuurlijk uitermate geschikt als je op safari gaat, maar kun je eigenlijk in elk land spelen. Bepaal vooraf hoeveel punten elke diersoort waard is, bijvoorbeeld: een vogel is één punt, een giraffe is drie punten, een leeuw is vijf punten en ga zo maar door. Degene die het eerste roept, verdient de punten. Wie aan het eind van jullie trip dan wel vakantie de meeste punten heeft gescoord, heeft uiteraard gewonnen.

5. De auto brengt je van A naar B, het alfabetspel brengt je van A naar Z

Voor het woordenboekspel heb je niets anders nodig dan een goede woordenschat en net zulke creatieve reisgenoten. Kies een thema – planten, dieren, plaatsnamen, lokale gerechten – en laat iemand bij de A beginnen. Azalea, aap, Amsterdam, arancini? Vervolgens moet de volgende van jullie clubje niet doorgaan met de B, maar die moet in jullie thema een woord verzinnen dat begint met de laatste letter van het zojuist genoemde woord. Zo krijg je ‘AaP – PandA – AddeR – RaT – TijgeR’. Om te zorgen dat het spel niet helemaal eindeloos duurt, is het wel zo handig om af te spreken dat je een eerder genoemd woord niet mag herhalen. Wie vastloopt, is af!

6. Jeu de boules met steentjes

Bij jeu de boules denk je wellicht aan oude mannetjes onder de bomen in een Frans dorpje, of het doet je denken aan de uren dat je het speelde met je ouders op de camping. Het spel is natuurlijk een echte classic voor op vakantie, maar als je een set van die ballen in je koffer mee wilt nemen, zit je al vrijwel aan je maximale gewicht. Toch zin om een potje te jeu de boulen op reis? Dit spel werkt ook vrij goed met stenen.  Zorg er wel even voor dat je een veldje afzet voordat je iemand – letterlijk – tegen het hoofd stoot.

7. Wie of wat ben ik?

Hoor jij ook meteen het bekende tv-riedeltje in je hoofd bij het lezen van ‘Wie ben ik?’? Dan behoeft dit spel weinig uitleg. In plaats van dat je zelf moet raden wie (of wat) je bent, kun je ook zelf de teugels in handen nemen: bedenk welk voorwerp of persoon jij wilt zijn. Door middel van vragen die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden, moet je reisgezelschap raden wie of wat je bent. Extra leuk om iets of iemand in gedachten te nemen die iets te maken heeft met het land waar je doorheen reist!

8. Spot kentekenplaten

Het spelletje ‘Gekke nummerborden spotten’ doet het ook altijd goed onderweg. Kijk of je leuke zinnen kunt maken van de letters op het bord of of je auto’s kunt vinden van welke de kentekenplaten al iets betekenen. Wil je het extra uitdagend maken? Probeer dan ook van zoveel mogelijk landen een kentekenplaat te spotten. Zeker in een land als Cuba wordt dat een mission impossible …

9. Twister

Linkerhand op rood, rechtervoet op groen! We hebben ons allemaal weleens in gekke bochten gewrongen tijdens een potje Twister. En hoewel er ook gave handdoeken en picnickkleden met opblaasbare dobbelstenen bestaan, hoef je niet per se iets mee te nemen om je ‘twisten’ op reis. Je kunt dit spel namelijk ook perfect spelen door voorwerpen uit de natuur te verzamelen. Je voet op een kokosnoot, je hand op een steen … Vergeet niet om een zachte ondergrond uit te zoeken, voor het geval je je evenwicht niet weet te bewaren! Ook leuk: vraag mensen om je heen om mee te doen. Vergeet taalbarrières: aan handgebaren heb je ongetwijfeld genoeg.

Meer entertainment op reis?

Natuurlijk kun je ook altijd terugvallen op de klassieke spelletjes uit je jeugd, zoals ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of ‘Ik ga op reis en  neem mee …’.  Zoek je nog (iets praktischer) entertainment voor in bijvoorbeeld in het vliegtuig? We hebben de leukste Netflix-series voor reisfanaten, de fijnste roadtripmuziek en de beste vakantieboeken voor je op een rij gezet!