Naar boven

Marlieke en gezin

De reiservaring van Marlieke en haar gezin door Thailand

blog

Onlangs hebben Marlieke, haar man en hun twee kinderen, Roos en Siem (beide 9 jaar oud), een onvergetelijke reis gemaakt door Thailand. Marlieke, bekend van het inspirerende reismagazine en de website 'Kleine Globetrotter', deelt graag haar ervaringen en hoogtepunten met ons.
Decorative torn edge

Hoe was het om met Riksja Family door Thailand te reizen?

Thailand Khao Sok kanotocht over het meer

Reizen met Riksja Family door Thailand was een compleet nieuwe ervaring voor ons. Het was een beetje spannend in het begin, gezien dat het tempo van de reis best hoog lag. We zijn gewend om het rustiger aan te doen, maar met twee energieke kinderen was het eigenlijk wel fijn dat we bezig moesten blijven. We hebben in twee weken tijd een hele goede indruk gekregen van hoe Thailand is, ondanks dat het een vrij korte periode is. Tijdens de vakantieperiode waren er veel andere gezinnen aanwezig die ook met Riksja Family reisde, wat resulteerde in leuke vriendschappen tussen de kinderen en was het altijd gezellig. Het was al snel één grote gezellige boel! Nu Ivo, mijn man, ook nog ziek werd waren de andere ouders een steun voor mij en de kinderen wat heel fijn was.

Eén van de favoriete plekken die we bezocht hebben met Riksja Family was de jungle van Khao Sok National Park. Tussen de majestueuze bergen, weelderige jungle en nieuwsgierige apen hebben we per boot wilde dieren gespot. Een avontuur dat je niet snel zult vergeten! Hua Hin, een plek waar we relaxt hebben kunnen wennen aan de Thaise temperaturen, bleek een uitstekende locatie om de reis te beginnen. Het kleinschalige resort met een tropische tuin bood de perfecte setting om te acclimatiseren.

Hoe hebben jullie verder door Thailand gereisd?

Zomervakantie 2024

We hebben vooral met privébusjes door het land getoerd. Dit was supergoed geregeld. Als een bouwsteen eindigde en de ander begon stond er al een busje voor ons klaar en werden we naar de volgende plek gebracht. In Bangkok hebben we ook veel in de Tuktuks gereden wat de kinderen ook leuk vonden. De busboot hier is ook een aanrader. Je ziet op deze manier ook delen van de stad en wordt er door het varen een heerlijk briesje veroorzaakt wat heel fijn is op de warme dagen. Als we zelf ergens naartoe wilde dan gingen we vaak met de Taxi. Je hebt hier ook een soort Uber wat hier de ‘Grab’ heet en het kost niks.

Wat hebben jullie zowel gegeten in Thailand?

Als het om eten gaat, zijn wij een grote fan van de Thaise keuken. We hebben genoten van verschillende curry’s, zoals de milde Massaman Curry en de heerlijke Penang Curry. Gebakken rijst stond ook regelmatig op het menu. Voor de kinderen was de mango met kleefrijst en kokosmelksaus een absolute favoriet. Overal was vers fruit verkrijgbaar. En voor de iets kritischere eters waren er altijd wel patatjes te vinden. We hebben ook genoten van heerlijk en goedkoop eten wat je op straat kan halen, zoals pannenkoekjes met banaan en chocoladesaus, en een niet al te pittige Pad Thai die voor iedereen goed te doen was.

Wat vinden jullie van de accommodaties tijdens jullie reis?

River Kwai

De accommodaties tijdens de reis waren stuk voor stuk bijzonder. Een hoogtepunt was het Floatel bij de River Kwai, een drijvend hotel bestaande uit huisjes in de jungle, zonder elektriciteit. De kinderen vonden het geweldig om in het water te springen, aan de voorkant van het hotel, en zich te laten meevoeren naar andere delen van het hotel waar je weer het water uit kon klimmen. Het was een extra activiteit op zich! Terwijl de kinderen zich vermaakten met hun nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, konden Ivo en ik ontspannen met een verfrissend biertje aan de kant. Een moment van ultieme ontspanning in het midden van de natuur.

Maar wat was nu het meest bijzondere hoogtepunt van de hele reis?

Khao Sok jungle lodge

De Khao Sok-jungle liet een onuitwisbare indruk achter. De kinderen, met hun zwemdiploma op zak, sliepen op het meer in een drijvende hut. Het was een avontuurlijke ervaring omringd door de adembenemende natuur. We maakten wandelingen door de jungle met een lokale gids, vaarden met bootjes en hebben de kids leren fluiten met hun handen. Ook kwamen we oog in oog te staan met salamanders en hagedissen, en dat alles in een setting die je niet snel in Europa zult tegenkomen. Een waar magisch avontuur!

Welke dieren hebben jullie allemaal gespot in de jungle?

nachttrein Thailand

Een groep apen met baby-aapje. De groep apen was het baby-aapje aan het leren slingeren en kruipen wat heel leuk was om te zien. We hebben wel een half uur staan toekijken hoe de groep bezig was om het kleine aapje dingen te leren. Ook hebben we veel hagedissen en salamanders gezien.

Wat is jullie favoriete bouwsteen die jullie hebben gedaan?

Khao Sok

De reis bestond uit verschillende gave bouwstenen, maar onze favoriet is toch wel de Khao Sok-bouwsteen van drie nachten. Het was precies de juiste hoeveelheid tijd om optimaal van deze prachtige plek te genieten. Bangkok was ook een geweldige bestemming, vol met activiteiten die ideaal waren voor gezinnen. Dat is ook nog wel een plek waar ik nog langer had kunnen blijven.

Wat was jullie leukste lokale ervaringen?

Khao Sok local

In Bangkok hebben we een hele leuke foodtour gedaan met een lokale gids. We zijn heel Chinatown doorgelopen en hebben bij de lekkerste tentjes wat hapjes gehaald en geproefd. De gidsen die ons door verschillende plekken hebben rondgeleid waren allemaal lokaal en kunnen superveel vertellen over de geschiedenis en andere leuke feitjes wat meer diepgang geeft aan de activiteiten. Wat veel indruk op ons heeft gemaakt is het Rescue Centre in Hua Hin voor dieren die zijn gered uit het toerisme. Je mag de dieren niet aaien of voeren maar support je juist deze groep die de dieren een tweede kans geven op een mooi leven. Dit was ook heel educatief en gaaf om gezien te hebben. Als kers op de taart hebben we mogen snorkelen bij Koh Phangan en hebben we superveel mooie en tropische visjes gespot!

En wat vonden de kinderen van Thailand en de Thaise cultuur?

Bangkok

Ze vonden het helemaal niet vreemd. De lokale bevolking was heel vriendelijk en gastvrij, en de lokale gidsen waren superlief en kindvriendelijk. De straten waren niet al te druk, waardoor de kinderen zich snel op hun gemak voelden. Er was geen sprake van een cultuurshock; integendeel, het was een buitengewoon positieve ervaring. Vooral de tuktuks vonden ze erg leuk, en de tempels maakten een indruk op hen.

Een avontuur dat zeker het vermelden waard is, was de ervaring van het slapen in de nachttrein. Een reis vanuit het centrum naar de kust in slechts 12 uur. Rond negen uur ’s avonds stapten we op de trein en waren de kinderen al vrij moe waardoor zij eigenlijk heerlijk hebben geslapen. De stoelen veranderden in bedden en hoewel het een beetje wiebelde, was er geen gedoe van verkopers zoals in andere treinen. Het was een avontuur op zich, maar één keer was genoeg. Als tip aan andere gezinnen die deze treinreis willen maken is om een warme trui mee te nemen vanwege de koele airconditioning en om te weten dat de wc een gat is dat, hoewel schoon, niet al te fris rook. Er is ook een mogelijkheid om aan boord te eten bij het boardrestaurant maar wij hebben ervoor gekozen om bij een grote markt te stoppen voordat we de trein op gingen en hier lekker lokaal eten te kopen. Met maar liefst 40 mensen in één wagon was het een unieke ervaring.

Wat zijn je tips voor gezinnen die deze reis door Thailand willen maken of gewoon door Thailand willen reizen?

Koh Phangan

Ten eerste, gewoon gaan! Laat je niet tegenhouden door eventuele twijfels. Thailand is een geweldige bestemming voor gezinnen en Riksja Family zorgt voor een goed georganiseerde reis met veel flexibiliteit. Als jullie wat moeite hebben met hoge temperaturen raad ik je aan om je reis te plannen in het koelere seizoen. Neem luchtige kleding mee, maar vergeet niet om ook warme kleding in te pakken voor koelere avonden. Ten slotte, wees avontuurlijk en sta open voor nieuwe ervaringen. Thailand heeft zoveel te bieden, van prachtige natuur tot fascinerende cultuur en heerlijk eten. Dus stap uit je comfortzone en geniet van het avontuur!

Hoe vonden jullie het om met Leonie jullie reis te bouwen?

Heel leuk en fijn. Andere gezinnen die wij onderweg tegenkwamen hadden ook contact gehad met Leonie en vonden het superfijn met haar een reis geboekt te hebben en kreeg ze veel complimenten. Ik had zelf nooit bedacht om in Hua Hin te beginnen, omdat iedereen vaak in Bangkok begint en dan op een tropische plek afsluit, maar dit is een hele waardevolle tip geweest om wel in Hua Hin te beginnen. Verder waren de gesprekken met haar erg leuk en merkte ik dat ze Thailand goed kent en de tips die ze geeft oprecht zijn en kloppen. De communicatie verliep ook goed en als er iets niet mogelijk was tijdens de reis werd hier een goede invulling voor gezorgd.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

background-pattern