Naar boven

Vliegtuig

Vliegen met kinderen is een eitje met deze tips

blog

Geschreven op
dinsdag 26 februari
Geschreven door
Shannon van Duyl

Een groot onderdeel van reizen is natuurlijk de reis naar je vakantiebestemming. De een vindt het heerlijk – éindelijk met je neus in dat boek -, voor de ander kan het niet snel genoeg voorbij zijn. Kinderen kunnen een extra uitdaging bieden, zeker als je ver weg gaat met het vliegtuig.  Maar vliegen met kinderen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Met onze tips stap je relaxed het vliegtuig in én weer uit.

Vliegen is vliegen

Ja, bij een verre reis zit je langer in het vliegtuig. Maar vliegen is vliegen. Of je nu drie uurtjes naar Spanje vliegt of elf uur naar Zuid-Afrika, je oren ploppen sowieso tijdens het stijgen en dalen. Het enige verschil is dat je wat langer onderweg bent. Maar met de juiste tips en tricks komt ook een langere vlucht met kinderen helemaal goed.

Een goede voorbereiding

Koffer en knuffel

De uitdrukking is niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Leg je kinderen uit wat je gaat doen. Vertel over het vliegveld, de douane en de vlucht, en geef ze een eigen tas die ze pas open mogen maken in het vliegtuig. Voorpret gegarandeerd! Voor heel jonge kinderen en baby’s neem je over het algemeen een luiertas mee, die je natuurlijk zo praktisch mogelijk inpakt. Een extra speen en een extra setje (comfortabele!) kleding is altijd handig.

Over het algemeen geldt dat kinderen tot twee jaar op schoot mogen meereizen. Maar boek altijd een eigen stoel voor je kinderen, al zijn ze nog zo klein. Met een opblaasbaar vliegtuigbedje kun je de beenruimte opvullen, zodat je kind languit kan liggen. Voor baby’s zijn er ook speciale bassinets (kunststof wiegjes) die op speciale plekken in het vliegtuig aan de muur bevestigd kunnen worden. Zo hebben ze hun eigen plekje waar ze als nodig ook kunnen slapen en hoef jij niet elf uur in een vliegtuig te zitten met een dreumes op schoot. Ook al ben je nog zo gek op ze, zó gek nou ook weer niet …

Als het kan, boek dan een nachtvlucht. Je kinderen zijn dan sowieso al moe en de kans is groter dat jullie een paar uurtjes slaap zullen pakken. Lekker de pyjama aan (of in elk geval comfortabele kleding) en tukken maar! Heb je een overstap, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt tussen beide vluchten. Zo kun je lekker rustig aan doen en hoef je niet rennend het vliegveld over met drie koffers in je ene hand en twee kinderen aan de andere.

Op het vliegveld

Vliegen met kinderen klm schiphol

En dan is het eindelijk zover: tijd om te gaan! Op het vliegveld zelf is natuurlijk van alles te zien, dus laat je kinderen voordat jullie het vliegtuig in gaan nog even lekker rondrennen. Als volwassene is het al een flinke uitdaging om zo lang stil te moeten zitten, dus moet je nagaan hoe dat is voor je kind! Lekker spelen dus, en uiteraard nog even een laatste plasje voordat jullie gaan boarden.

In het vliegtuig

jongetje vliegtuig

Op veruit de meeste vluchten is tegenwoordig in-flight entertainment aanwezig. Extra tip van een van onze reisfanaten: geef je kinderen een eigen koptelefoon. De koptelefoon van de vliegmaatschappij is meestal te groot, waardoor die afvalt. Dat is natuurlijk niet fijn als je filmpjes wilt kijken. Uiteraard doe je die koptelefoon in het speciale vliegtasje van je kind, die je voor de vlucht hebt gevuld met een combinatie van lekkers (bijvoorbeeld lolly’s, door het sabbelen ook handig voor het klaren van de oren!), boekjes, oud én nieuw speelgoed. Zo’n eigen tas zorgt gegarandeerd voor uren vertier; voor je het weet roept de piloot alweer om dat de daling wordt ingezet.

De beste tip: adem in, adem uit

De allergrootste tip die we je kunnen geven: blijf ademen. Samen reizen is fantastisch, en vliegen is een feestje! Je stapt aan boord in Nederland, vliegt hoog boven de wolken en stapt uit aan de andere kant van de wereld. Dat is toch geweldig? Kinderen zijn heel gevoelig voor hun omgeving. Dus als jij relaxed bent, is je kind dat ook. Blijf ademen, geniet van de reis en maak er samen een feestje van.

Nog geen bestemming uitgekozen?

En … Ben je er al uit? Waar gaat jullie volgende reis naartoe? Wij, reizende ouders van Riksja Family helpen je graag bij het samenstellen van jullie reis. We bieden in twaalf landen individuele Bucketlist bestemmingenrondreizen aan, die speciaal zijn ontwikkeld voor gezinnen met peuters, kleuters, kinderen en tieners. Met onze tips voor bestemmingen die niet mogen ontbreken op elke familie’s bucketlist, doen jullie ongetwijfeld inspiratie op!

 

 

Vliegtuig
background-pattern