Naar boven

11x de mooiste treinroutes ter wereld

blog

Er zijn zó veel schitterende treinroutes dat we eigenlijk niet zo goed weten waar we moeten beginnen. Maar we doen in elk geval een poging! Ter inspiratie voor jullie volgende (rond)reis of simpelweg omdat jullie die gele NS-treinen nu wel een keer gezien hebben, zetten we nu elf van de mooiste treinroutes ter wereld op een rij. Reis mee door de theeplantages van Sri Lanka, door de Copper Canyon in Mexico en dwars door de Outback van Australië.
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 14 oktober
Geschreven door
Shannon van Duyl
Trein Ella

1. Met de trein naar Ella in Sri Lanka

Volgens velen de mooiste treinrit van Sri Lanka: de rit van Kandy naar Ella. Dwars door een indrukwekkend berglandschap langs spectaculaire dieptes en vergezichten. De rit duurt zo’n zeven tot acht uur, maar vliegt gegarandeerd voorbij. De treinrit door de heuvels vol theeplantages is volgens velen een van de mooiste treinritten ter wereld. Onderweg zien jullie een heuvelachtig landschap, theeplantages zo ver je kan kijken en hier en daar een schattig dorpje.

Dodenspoorlijn Thailand

2. Dodenspoorlijn in Thailand

Vanuit Bangkok reizen jullie naar de Hellfire Pass, de kloof die werd uitgehakt voor de Birmese Dodenspoorlijn. Deze spoorlijn ‘dankt’ zijn naam aan het feit dat er tijdens de aanleg gemiddeld 75 arbeiders per dag stierven tijdens het werk. In totaal stierven er tijdens de aanleg 15.000 krijgsgevangenen aan uitputting, ziekte en ondervoeding. Niet de meest ‘gezellige’ naam voor deze 415 kilometer lange spoorlijn, dus. Een tocht hieroverheen is gegarandeerd een bijzondere, indrukwekkende en vooral unieke ervaring.

Transsiberië express

3. Trans-Siberische spoorlijn

Met een lengte van 9289 kilometer is de Trans-Siberische spoorlijn ronduit indrukwekkend. Deze transcontinentale spoorlijn strekt zich uit van Moskou dwars door Siberië naar Vladivostok. Waar het lijkt alsof Siberië alleen maar ontzettend koud is, heeft het land juist een extreem landklimaat, met weliswaar zeer strenge winters maar ook erg warme zomers. Het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt meer dan 100°C! Je reist over de Trans-Siberische spoorlijn met de Trans-Siberië Express en ziet ondertussen schilderachtige landschappen en uitgestrekte (in de winter bevroren) meren.

Trans Mongolië express

4. Trans-Mongolië Express

Als we de Trans-Siberië Express noemen, mag de Trans-Mongolië Express ook niet ontbreken: de belangrijkste spoorlijn van Mongolië en een aftakking van de Trans-Siberische spoorlijn. Deze spoorlijn is weliswaar ‘slechts’ 1810 kilometer lang, maar biedt alsnog flinke uitdagingen en afwisseling onderweg: je doorkruist namelijk een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat en een hooggebergteklimaat. De Trans-Mongolische spoorlijn is (over land) de kortste weg om van Moskou naar Peking te reizen. Combineer je de Trans-Mongolische spoorlijn met de Trans-Siberische spoorlijn, dan doorkruis je tijdens je reis zeven tijdzones!

Peru trein

5. Treinreis naar Machu Picchu

Reis met de trein dwars door de Heilige Vallei in Peru en kom aan in Aguas Calientes: een klein dorp vanwaaruit de bussen naar Machu Picchu vertrekken. Al boemelend rijden jullie via kleine dorpjes en beboste bergen, omringd door de natuur. Met als kers op de taart natuurlijk een bezoek aan Machu Picchu.

Canada stoomtrein

6. Per stoomtrein naar Okanagan Valley in Canada

Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door de Okanagan Valley, langs groene heuvels, wijngaarden en fruitboomgaarden. Even anderhalf uur lang terug in de tijd met deze stoomtrein! Luister naar de cadans van de wielen, hoor hoe de stoom sist en voel hoe de trein zich een weg baant door het Canadese landschap.

7. Spirit of the Outback in Australië

De Outback ontdekken zonder de immense afstanden af te leggen per auto doe je met het treintraject met de fameuze naam ‘Spirit of the Outback’. Deze treinreis voert jullie over 1325 kilometer spoor, dwars door de Australische woestijn van de provincie Queensland. De trein rijdt tussen Brisbane en Longreach.

The Ghan Australië

8. The Ghan in Australië

Misschien nog wel bekender dan de ‘Spirit of the Outback’ is ‘The Ghan’: een treinreis van Adelaide via Alice Springs naar Darwin door het rode hart van Australië, met een totale lengte van 2929 kilometer. De vroegere naam van ‘The Ghan’ was Afghan Express en is ontleend aan de uit Afghanistan geïmporteerde kamelen die vroeger het transport over die route verzorgden.

Copper canyon trein Mexico

9. Dwars door de Copper Canyon in Mexico

De Copper Canyon is een canyon die nog groter is dan de Grand Canyon in Amerika, want hij bestaat eigenlijk uit zeven aaneengesloten kloven. Met de trein reizen jullie over de Chihuahua al Pacífico-spoorlijn dwars door de kloof: over 39 bruggen, door 86 tunnels en langs de meest fotogenieke nederzettingen en gehuchten die je ooit hebt gezien. Onderweg zie je eindeloze vergezichten, oneindig diepe dalen, koperkleurige rotswanden (waar de Copper Canyon zijn naam aan dankt) en talloze desolate vlakten.

Nieuw Zeeland, transalpine

10. TranzAlpine naar Arthurs Pass

Vanuit Christchurch, Nieuw-Zeeland kun je een van de mooiste treinreizen ter wereld maken. De TranzAlpine gaat van Christchurch aan de oostkust naar Greymouth aan de westkust en stopt onderweg in Arthurs Pass. Onderweg zien jullie open vlaktes met boerderijen en schapen voordat de machtige ‘Southern Alps’ in zicht komen. Tijdens de klim boemelt de trein over stalen bruggen die diepe ravijnen overbruggen.

Amerika treinreis

11. Met de trein door Oost-Amerika

Boston, New York, Philadelphia en Washington met de trein: weer eens wat anders dan een selfdrive rondreis in Amerika! Loop de Freedom Trail in Boston, proef de Philly Cheesesteak tijdens de foodtour in Philadelphia, verken The Big Apple en eindig na twaalf dagen ‘in the nation’s capital’. Tijdens de rit zien jullie het Amerikaanse landschap aan je voorbijtrekken: veel leuker dan met binnenlandse vluchten waarbij je meteen boven de wolken zit!

Missen we nog iets?

We hebben vast en zeker nog een supermooie treinroute gemist. Hebben jullie een treinrit gemaakt die in deze lijst echt niet mag ontbreken? Laat het ons weten via Facebook of Instagram. We maken graag dit lijstje compleet ter inspiratie voor jullie en andere reislustige gezinnen.

background-pattern