Naar boven

Duurzaam en verantwoord reizen zonder meer te betalen: soms veel makkelijker dan je denkt!

blog

Geschreven op
donderdag 26 september
Geschreven door
Shannon van Duyl

Dat reizen fantastisch is, dat hoeven we jullie natuurlijk niet te vertellen. Maar we weten stiekem ook allemaal dat de wereld verkennen ook zo z’n schadelijke gevolgen heeft en daar willen we als reisorganisatie de ogen niet voor sluiten. Daarom zijn we constant op zoek naar manieren om de positieve impact van onze reizen zo groot mogelijk te maken en de negatieve impact te minimaliseren. Als reiziger kun je ook een steentje bijdragen om je reis zo duurzaam en verantwoord mogelijk te maken en dat is vaak makkelijker dan je denkt. Hoe? Nou, zo!

Wat wij doen

Boek je een reis bij ons, dan compenseren wij de CO2-uitstoot van jullie vlucht én rondreis. Want hoewel wij geloven dat reizen een belangrijke positieve impact kan hebben op de wereld, sluiten we onze ogen niet voor de schade die toegebracht wordt door de uitstoot van de vliegtuigen, boten, auto’s en bussen waarmee we reizen. We vinden het belangrijk om als reisorganisatie onze verantwoordelijkheid hiervoor te nemen en kiezen er dan ook voor om de volledige CO2-uitstoot van jullie reis (landarrangement én vlucht, indien bij ons geboekt) te compenseren. Dat kost jullie overigens niets extra’s: wij nemen deze compensatie voor onze rekening.

Het compenseren van CO2 doen we onder andere door te investeren in verschillende duurzame energieprojecten van de South Pole Group: een bedrijf dat op een efficiënte manier verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt. Dit komt niet alleen de natuur ten goede, maar ook de lokale bevolking. We kiezen namelijk projecten uit die ook een positieve sociale impact hebben.

Wat je zelf kunt doen

Reis met het openbaar vervoer

sri lanka rondreis met kinderen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom zijn wij continu op zoek naar manieren om de CO2-uitstoot van onze reizen te beperken. Als reiziger kunnen jullie ook je steentje bijdragen en jullie ecologische voetafdruk verkleinen door het maken van bepaalde keuzes. Bijvoorbeeld op het gebied van vervoer.

Kies bijvoorbeeld de trein of een lokale busreis! Daarbij reizen jullie ook nog eens samen met de lokale bevolking. Dat zorgt niet alleen voor dat jullie duurzamer en verantwoorder reizen, maar dat jullie ook kans hebben om nieuwe mensen te ontmoeten en meer te proeven van de sfeer van het land. Voor de kinderen is de taalbarrière vaak niet eens een probleem, én zeg nou zelf, het uitzicht vanuit de trein is vele malen beter dan wanneer jullie alleen maar boven de wolken zitten tijdens een (binnenlandse) vlucht, toch? Benieuwd naar een paar schitterende treinreizen? We hebben drie voorbeelden op een rij gezet!

Slaap in community-based lodges en gave ecolodges

Een slaapplek met een hart, waarbij de eigenaren zich inzetten voor de lokale gemeenschap, zich bezighouden met natuurbehoud of op een andere manier positieve impact op de wereld hebben. Overal ter wereld vind je dit soort overnachtingsplekken: van een bed bij de mensen thuis of een simpele kampeerplek tot casas particulares, community-based lodges en ecolodges midden in de natuur. Jullie hoeven geen uren over het internet te struinen om deze plekken te vinden: dat werk hebben wij al gedaan – neem maar eens een kijkje bij deze vijf voorbeelden van hotels met een hart!

Ga voor gave én duurzame activiteiten

Op vakantie willen jullie natuurlijk naast ontspannen zoveel mogelijk doen, zien en beleven. Gelukkig kan zelfs dát op veel plekken op een duurzame en verantwoorde manier. Bijvoorbeeld door een gave fietstocht te maken door de rijstvelden in Vietnam of een boottocht door de jungle van Costa Rica. Ga eten bij de mensen thuis of maak een trekking met een lokale gids. De mogelijkheden zijn eindeloos; bekijk deze vijf voorbeelden maar eens.

Duurzaam is niet direct duurder

Wat het nog fijner maakt: vaak zijn deze slaapplekken, activiteiten en manieren van vervoer niet eens duurder dan een ‘gewone’ slaapplek of activiteit. Je krijgt er een unieke, bijzondere ervaring voor terug, draagt bij aan een betere wereld, ontmoet mensen die je anders nooit ontmoet had en ziet plekken die je anders nooit had gezien. Dus, wat houdt jullie nog tegen?!

Inspiratie nodig voor het boeken van je volgende reis?

Vietnam met kinderen - Halong BayHebben jullie hulp nodig bij het uitkiezen van een hotels met een hart of verantwoorde activiteit? Daar helpen we jullie natuurlijk graag bij. Onze bestemmingsexperts zijn al vaak in ‘hun’ land geweest en hebben de overnachtingen en activiteiten eigenhandig getest en uitgekozen. Gebruik onze bestemmingswijzer om in drie stappen te bepalen waar jullie volgende reis naartoe gaat!

 

background-pattern