Riksja rijden: verre reizen met kinderen is leuk

7 x waarom verre reizen met kinderen een aanrader is

blog

Geschreven op
vrijdag 28 augustus
Geschreven door
Shannon van Duyl
Delen op social media

Er zijn een heleboel mensen die je vooral redenen kunnen vertellen waarom je NIET zou moeten reizen met kinderen. In verre landen is de hygiëne ondermaats, ver vliegen is verschrikkelijk en als de kinderen nog klein zijn kunnen ze zich later toch niks van de reis herinneren. Maar wij zijn júist van mening dat reizen met kinderen hartstikke goed te doen is! Zowel voor ouders als voor kinderen. We zetten onze pluspunten graag voor je op een rijtje.

#1 Je maakt sneller contact met de locals

Een vaak gehoorde ervaring van ouders die reizen met (jonge) kinderen: je kids vormen echte ijsbrekers en contact met de lokale bevolking is zo gelegd. Vaak vormen je kinderen al snel het middelpunt van een groepje fotomakende Aziaten of blond-haar-aaiende Arabieren. Bereid ze er maar vast op voor. Ook is er een soort onzichtbare verenigende band tussen ouders wereldwijd, uit welke cultuur je ook komt. Kinderen zoeken elkaar al gauw op om te spelen en wat blikken met de lokale ouders zijn snel uitgewisseld, waarna een gesprekje over de kroost vaak volgt, desnoods met hulp van handen en voeten erbij.

#2 Je reist veel bewuster en lokaler

Als je met kinderen reist, kun je geen bomvolle dagprogramma’s aanhouden. Geen drie steden in vier dagen afwerken. Doe je ’s ochtends een activiteit, dan is de kans groot dat je kind ’s middags even lekker wil plonzen in het zwembad van het hotel. En na een uurtje tempelen slaat de verveling bij kinderen al gauw toe… Je zult jezelf daarom veel vaker aantreffen in speeltuinen, parken of waterparken – inderdaad, tussen de lokale ouders. Ook maak je veel vaker een tripje naar de supermarkt, bakkerij of speelgoedwinkel, om wat spulletjes voor je kroost te kopen. Een noodgedwongen vorm van ‘slow travel’ dus en eigenlijk bevalt deze manier van reizen ons heel erg goed.

#3 Je hebt meer contact met medereizigers

Of je nou wil of niet, vijf minuten na aankomst in je strandbungalow heeft je zoon of dochter al contact gelegd met de buurkinderen. Waar wij ouders meestal eerst even de kat uit de boom kijken, juist houden van onze privacy en pas na twee dagen vriendelijk ‘hello’ en ‘good morning’ een gesprekje aangaan, zul je met kinderen al na een half uur bij de buren over de vloer komen om je kind op te halen als het lunchtijd is. En eigenlijk is dat ook best gezellig, om ’s avonds met een fruitshake of biertje erbij de spelende kids op het strand te zien, terwijl je zelf wat kletst met andere ouders die precies snappen hoe het is om te reizen met kinderen.

#4 Omdat je maar maximaal 18 zomers samen op reis kan

Echt hoor, denk er eens even over na… Je kind is nu nog klein, en de kans is groot dat je zeker nog niet wil denken aan zijn pubertijd of achttiende verjaardag. Maar je hebt geluk als je kind tot zijn achttiende met je mee wil; de kans is veel groter dat hij op zijn vijftiende al met vriendjes naar Renesse wil en een jaar later naar de Spaanse Costa! Dus breng je vakanties samen maximaal genietend door en maak herinneringen die je voor altijd kunt koesteren.

#5 Om te laten zien dat er kinderen in de wereld zijn die heel anders leven

Als je kinderen in Nederland opgroeien, zijn ze waarschijnlijk begonnen op de peuterschool, kleuterschool en daarna basisschool. Misschien gaan ze naar voetbal of balletles, zijn er al kinderen in de klas met een mobiele telefoon en hebben ze zeer waarschijnlijk een kast met speelgoed waarvan de deur nauwelijks meer dicht kan. Een verre reis laat je kinderen kennismaken met hoe kindjes in andere landen leven, hoe hun dag eruit ziet, waar ze mee spelen. In een Thais bergdorp rennen de kinderen achter een rubberen band aan, worden kapotte stukken speelgoed aan een touwtje nog steeds trots voortgetrokken en spelen de kids niet met de iPhone van hun ouders. Verrijking voor je kinderen.

#6 Je ziet de wereld door de ogen van je kind

Zelf heb je misschien al wat meer van de wereld gezien en ben je niet meer snel onder de indruk van een lokale groentemarkt, Aziatische tempel of toeterende stroom aan tuktuks. Maar voor kinderen is dit alles hartstikke nieuw! Als je reist met kinderen, zie je zelf aan de hand van hun opmerkingen een plaats of sitwww.ie ineens weer als voor het eerst. Tja, waarom heeft die Arabische meneer eigenlijk een jurk aan? Waarom mag je niet met je voeten naar Boeddha wijzen? En hoe slapen giraffen? Zo leer je zelf ook nog eens wat.

#7 Gewoon, omdat je zelf de wereld wilt blijven zien

Ouders die met hun kinderen op reis gaan, krijgen vaak dezelfde opmerking te horen: “Waarom ga je zo ver op reis met je kind? Daar herinnert hij zich later toch niks van!”. Nee, als je kind twee of drie jaar oud is, zal hij zich die reis naar Thailand niet herinneren. Naar Frankrijk ook niet trouwens. Net als de verhaaltjes die je ’s avonds voorleest of de peuterdansklas waar hij naar toe ging; ze blijven niet hangen. Toch doe je het, omdat je ziet dat je kind er plezier in heeft en geniet. Hetzelfde geldt voor een verre reis: je kind heeft waarschijnlijk net zoveel pret op een Thais strand als op het zand van Scheveningen. En daarom maakt het voor je kind niets uit, en kun je gewoon lekker doen wat jíj wilt, en dat is blijven reizen en de wereld ontdekken. En dat is volgens ons helemaal prima.

 

Bekijk hier alle bestemmingen van Riksja Family (voorheen Riksja Kids)

 

 

Riksja rijden: verre reizen met kinderen is leuk