Naar boven

trein hvdw

Hoe kun je in je land van bestemming duurzamer reizen?

blog

Geschreven op
donderdag 26 september
Geschreven door
Shannon van Duyl

Als reizigers zullen jullie waarschijnlijk de laatste zijn die ontkennen dat reizen een ecologische voetprint achterlaat. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzaam en verantwoord reizen, onder andere door jullie reis CO2 te compenseren. Maar in het land van bestemming kunnen jullie natuurlijk ook zelf veel doen om jullie reis duurzamer te maken. Hoe? Nou, zo!

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

Vliegtuig

Náár jullie bestemming gaan jullie waarschijnlijk met het vliegtuig. Maar in het land zelf zijn er talloze manieren om te verplaatsen, de een duurzamer dan de ander. Vermijd waar mogelijk in elk geval de binnenlandse vlucht: een vlucht van een uurtje is vaak zo’n korte afstand dat je dat ook prima af kunt leggen waarschijnlijk net zo gemakkelijk af te leggen met een ander soort vervoer.

Kies voor ander vervoer

watermaand_canada

De omgeving van een stadje verkennen op de fiets in plaats van met de auto of de scooter, een boottochtje maken in een kano in plaats van met een gemotoriseerde boot … er is heel vaak een duurzamer alternatief te vinden voor vervoersmiddelen op reis. Bonus: dat soort keuzes zorgen vaak ook nog eens voor een extra bijzondere ervaring. Met de fiets komen jullie bijvoorbeeld op plekken waar je met de auto of scooter niet komt!

Maar langere afstanden doe je natuurlijk niet op de fiets. Een goed alternatief voor een binnenlandse vlucht is reizen met de trein. Jullie zijn weliswaar langer onderweg, maar ontmoeten onderweg gegarandeerd een paar leuke of bijzondere mede-treinreizigers. Daarnaast is het uitzicht sowieso een stuk afwisselender dan wanneer jullie meteen na het opstijgen boven de wolken vliegen.

Zoeken jullie nog inspiratie voor een bijzondere treinreis? Wij hebben drie van onze favorieten op een rij gezet.

Met de trein door Vietnam

Tijdens jullie rondreis door Vietnam is de trein een van de fijnste vervoersmiddelen. Leun lekker achterover terwijl de trein zich langzaam wiebelend voortbeweegt. Onderweg zie je bergen, zee, kleine dorpjes en natuurlijk talloze rijstvelden voorbijtrekken. Niet alleen een fijne en duurzamere manier van reizen, ook nog eens een stuk goedkoper dan reizen in een auto met chauffeur. Win-win!

Op naar vietnam

Met de trein door Sri Lanka


Zijn jullie wel enigszins avontuurlijk ingesteld, op zoek naar meer vrijheid en vinden jullie het leuk om zelf ter plaatse nog dingen te regelen? Dan is een rondreis door Sri Lanka met de trein precies wat jullie zoeken. Het is in Sri Lanka vrij gebruikelijk om met een privéchauffeur te reizen en op sommige stukken doen jullie dat ook, maar voor andere trajecten kopen jullie ter plekke een treinkaartje. De treinrit door de heuvels vol theeplantages is volgens velen een van de mooiste treinritten ter wereld. Onderweg zien jullie een heuvelachtig landschap, theeplantages zo ver je kan kijken en hier en daar een schattig dorpje. Genieten!

Op naar Sri Lanka

Met de trein naar Ella

Over theeplantages gesproken … Willen jullie niet alleen de theeplantages in Sri Lanka zien, maar ook met eigen ogen zien hoe de thee wordt gedroogd en geschud? Dan is een tussenstop in Ella een absolute aanrader. De treinreis op zich is al een beleving, en de wandeling door de theeplantages maakt het compleet. Jullie hotel heeft een toplocatie met een overweldigend uitzicht en een zwembad. Bovendien is dit een ‘hotel met een hart’: een hotel dat meedoet aan een project dat families helpt een nieuw huis te bouwen.

Met de trein naar Ella

Meer over duurzamer reizen?

Er zijn natuurlijk een heleboel andere dingen die jullie kunt doen om jullie reis zo verantwoord mogelijk te maken. Lees deze tips van onze sustainable travel expert Astrid maar eens!

Bij Riksja Family en Riksja Travel vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzaam en verantwoord reizen. We zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om een steentje bij te dragen en bewustzijn te creëren. Dat doen we door te kiezen voor duurzamere vervoersmiddelen in onze bouwstenen, maar óók met verantwoorde activiteiten en door te kiezen voor hotels met een hart. Meer weten over onze visie op duurzaamheid? Je leest er alles over in ons duurzaamheidsbeleid.

 

trein hvdw
background-pattern