Met drie generaties op vakantie: de grootste uitdagingen

blog

Geschreven op
vrijdag 22 juni
Geschreven door
Shannon van Duyl
Delen op social media

Steeds meer families doen het: met grootouders, ouders én kinderen op reis gaan. Het is een uitstekend recept voor een onvergetelijke vakantie, áls je tenminste rekening houdt met een aantal zaken. Anders wordt die reis om hele andere redenen onvergetelijk… Het platform voor grootouders “Opa ’n oma”  geeft je een aantal tips die bijdragen aan een topreis.

Het plannen van de vakantie: waar moet je op letten?

1 – Is er genoeg ruimte voor iedereen?
Gezellig, met de hele familie op vakantie! Maar als dat betekent dat je de hele reis hutje mutje op elkaar zit, dan is de lol er snel af. Zorg dus dat je genoeg kamers boekt op je slaapplek: niet alleen moeten er voldoende bedden en stoelen zijn, maar twee badkamers kunnen ook wel erg fijn zijn. Zo sta je ’s ochtends niet ellenlang op elkaar te wachten en voorkom je onnodige irritaties.

2 – Houd rekening met elkaars behoeftes
Ga je op vakantie met drie generaties? Onthoud dat niet iedereen meer even kwiek is. Het tempo van opa en oma kan lager liggen dan dat van de kleinkinderen. De ene activiteit of excursie vergt meer dan de ander. De tip is dus simpel: houd rekening met elkaar en probeer idealiter een bestemming uit te kiezen waarbij er voor iedereen in de buurt wat te doen is.

Natuurlijk hoef je niet elke keer met z’n allen op pad, maar het is wel zo leuk als iedereen eropuit kan. Gaan de ouders met de kinderen weg? Dan is het wel zo fijn als opa en oma niet aan de hotelkamer gebonden zijn. Willen opa en oma samen met de ouders naar het museum? Dan is het wel zo fijn als dat voor de kinderen ook interessant is.

Uitdagingen onderweg

1 – Zo houd je de reis plezierig voor iedereen
Het voordeel van de grootouders meenemen op reis, is dat zij de kinderen ook kunnen vermaken. Je kunt de zitplaatsen zo verdelen dat ruziënde kinderen op de achterbank of in het vliegtuig voorkomen worden. Onderweg even iedereen van plaats laten wisselen, kan nét dat verschil maken; even een ander gesprek en ander gezelschap. Zo verdeel je het entertainen en de verzorging van de kinderen over alle volwassenen en heeft iedereen de tijd om even een dutje te doen.

2 – Vergeet de reisdocumenten niet
Reizen de kinderen alleen met opa en oma? Zorg dan voor de juiste reisdocumenten. De kids hebben een eigen reisdocument nodig en de grootouders moeten een toestemmingsverklaring van de ouders bij zich hebben om met ze te mogen reizen. Sommige bestemmingen eisen nog extra bewijs van de familiaire relatie en soms ook toestemming van beide ouders.

3 – En dan is er ook nog de bagage…
Natuurlijk is het fijn dat opa en oma meegaan, maar ontzie ze ook. Ze zijn ook niet meer de jongsten en reizen is vermoeiend en soms chaotisch. Ook voor jezelf is het handig om de tassen van je kinderen slim in te pakken. Onze tip: kijk wat ze zelf kunnen dragen, zodat je je geen breuk sjouwt. Kleding kan vaak ter plaatse gewassen worden. Het oprollen van kleding scheelt kreukels en je kunt meer in de kleine hoekjes van de tas of koffer kwijt. Denk ook aan naamlabels en/of armbandjes, zodat je kinderen gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden als ze – oeps! – ergens even alleen komen te staan.

Hoera, jullie zijn aangekomen! En dan…

1 – Respecteer elkaars behoeften
Ook al ga je met z’n allen op reis, besef dat iedereen behoefte heeft aan rust en ontspanning. Gun elkaar zo nu en dan de ruimte om zich even terug te trekken. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De kinderen willen misschien een spelletje spelen op de telefoon. Wellicht voor jullie volwassenen onbegrijpelijk als je in zo’n mooie omgeving bent, maar andersom geldt net zo goed: als jij met een boek een paar uur in de schaduw wilt ontspannen, wil je daar ook de ruimte voor hebben, toch?

2 – Oppas?
O enne… vergis je niet: opa en oma zijn geen oppas. Het is een vakantie voor jullie allemaal en de gezelligheid met elkaar staat voorop. Natuurlijk kunnen de grootouders een avondje op de kinderen letten terwijl jullie er met z’n tweetjes op uit trekken, zolang het maar in balans is. Het geeft jullie een avond vrij om weer even met zijn tweeën te zijn en oma en opa hebben quality time met de kleinkinderen, zolang het maar niet elke avond raak is.

3 – Maak gebruik van de tijd met elkaar
Grijp de kans om ook in je eentje wat met je (schoon)ouders te ondernemen. In Nederland zijn we immers druk druk druk en ga je waarschijnlijk kort op bezoek. Vakantie is de uitgelezen kans om kwalitatieve tijd met elkaar te besteden. Dat zijn immers de herinneringen die je bijblijven!

4 – Laat iedereen foto’s maken
Niets is leuker dan na de reis samen na te genieten aan de hand van foto’s en filmpjes. Dat is helemaal leuk als iedereen foto’s maakt – ook de kinderen! Opa valt ongetwijfeld iets anders op dan jou en kinderen kijken sowieso vanuit een ander perspectief. Hoe leuk als je na de reis bij elkaar gaat zitten en iedereen zijn eigen foto’s en filmpjes laat zien? Het zorgt voor onverwachte en soms hilarische momenten. Ook leuk: maak een fotoboek met verhaaltjes om aan je (schoon)ouders te geven. Online is dat tegenwoordig heel makkelijk en goedkoop te regelen.

 

En vergeet niet het állerbelangrijkste…

… om te genieten! Live and let live is hierbij een goed credo. Zo kan iedereen ontspannen en het echte vakantiegevoel met elkaar én alleen beleven. En dat maakt de mooiste herinneringen. Veel plezier!