Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Dansen en feestvieren over de grens: dit zijn de beste festivals wereldwijd

blog

Geschreven op
donderdag 16 januari
Geschreven door

Wij Nederlanders houden van gezelligheid en ons kikkerlandje kent dan ook talloze festivals. We feesten er wat af op Pinkpop, Lowlands, Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole, Eurosonic Noorderslag en ADE (om maar iets te noemen) en we proosten natuurlijk ieder jaar geheel in oranje outfits op onze koning. Maar over de grens kunnen ze er ook wat van, misschien zelfs nog wel beter dan in Nederland. We hebben de beste festivals wereldwijd op een rij gezet – en het zijn niet alleen muziekfestivals!

Boryeong Mud Festival in Zuid-Korea

In Zuid-Korea wordt iedere zomer het plaatsje Boreyong (tweehonderd kilometer ten zuiden van Seoul) omgetoverd tot een enorm modderbad. Inclusief moddergevechten, stormbanen én modder-souvenirs. Wat dat dan ook moge zijn.

Songkran in Thailand

In Thailand loopt het regenseizoen loopt grofweg van juni tot en met oktober, maar het kan maar zo zijn dat je in Bangkok rond 15 april al een nat pak haalt. Dan wordt namelijk Songkran gevierd: het inluiden van het Thaise nieuwjaar. Dat gebeurt niet met vuurwerk, maar met waterpistolen! De hele stad verandert in één groot watergevecht. Super Soaker mee in je koffer en gaan!

Tomatina in Spanje

Altijd al eens zin gehad om mensen met tomaten te bekogelen? In Spanje, in het dorpje Bunol (dichtbij Valencia) mag het tijdens Tomatina. Vergeet overigens niet dat je zélf ook gegarandeerd geraakt wordt.

Sakura Festival in Japan

Een bijzondere traditie in Japan is die van Hanami (soms ook Bloemenkijkfeest of Sakura festival genoemd). Dit is een Japanse feestdag die volledig in het teken staat van van de Japanse sierkers. Zodra deze bloesemboom in bloei staat organiseren de Japanners allerlei picknicks in parken. De korte bloeiperiode van de bloesemboom symboliseert de vergankelijkheid van het leven.

Holi-Phagwa in India
Holi festival India

Holi-Phagwa in India is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest. De naam zegt je misschien niets, maar de beelden des te meer: Holi-Phagwa wordt namelijk gevierd met zang en dans, parfum, het sprenkelen van gekleurd water én het strooien met gekleurd poeder.

Distant Heat Festival in Jordanië

Houd je wel van een beetje warmte? Dan is dit hét festival voor jou. Wereldwijd bekende DJ’s treden op in de Wadi Rum-woestijn in Jordanië, te midden van de rotswanden van rood zandsteen en graniet.

Burning Man in Amerika

Op Burning Man vind je geen geld, geen timetable, geen vooraf opgezette tentjes, geen line-up en je hebt er zelfs geen bereik. Wat je er dan wél aantreft? 60.000 mensen die samen in één week een ‘experimentele samenleving’ creëren, midden in de Black Rock Desert in Nevada, Amerika. Burning Man is een van de meest exclusieve festivals ter wereld en alleen een toegangskaartje kost je al $425, maar het is gegarandeerd het meest bijzondere dat je ooit mee zult maken.

AfrikaBurn in Zuid-Afrika

Het Afrikaanse zusje van Burning Man, maar dan met zo’n 12.000 bezoekers een stuk kleiner. AfrikaBurn vindt elk jaar rond eind april plaats midden in de woestijn bij Kaapstad, net naast het Tankwa Karoo National Park in Zuid-Afrika. Geïsoleerd van alles en iedereen bouwt men, volledig back-to-basic, een samenleving waarbij alles draait om de ervaring.

Coachella in Amerika

Ook in de woestijn maar totáál anders dan Burning Man: Coachella. Dit festival vindt ieder jaar in het tweede én derde weekend van april plaats, in de Coloradowoestijn. Hier gaat het om de muziek én om zien en gezien worden. Het kan het maar zo zijn dat je een paar celebrities tegenkomt, aangezien Coachella een jaarlijks uitje is voor onder andere Beyoncé, Billie Eilish, Katy Perry, Justin Bieber en Jared Leto.

South by Southwest in Amerika

South By Southwest (ook wel geschreven als SXSW) wordt sinds 1987 jaarlijks georganiseerd in maart. Dit festival in het Amerikaanse Austin staat vooral bekend om de vele internationale muzikale optredens, maar is ook uitgegroeid tot walhalla voor nieuwe innovaties op het gebied van media en techniek.

Vic Falls Carnaval in Zimbabwe

Oud en nieuw vieren in Zimbabwe én een lekker feestje meepakken? Dan is het driedaagse Vic Falls Carnaval misschien iets voor jou. Sinds 2011 luidt dit driedaagse festival het nieuwe jaar in met alternatieve muziek van internationale en Zimbabwaanse artiesten. Georganiseerd in Victoria Falls Town, vlakbij de Victoria Falls. Op één nacht brengt een stroomtrein je naar het hart van een natuurpark, waar je een van de gaafste feestjes ooit viert.

Carnaval in Brazilië

Tijdens het carnaval in Brazilië wordt het begin van de lente gevierd. Gedurende vier dagen in februari leggen de Brazilianen het werk neer om dag en nacht te feesten. Het Braziliaanse carnaval lijkt overigens totaal niet op wat wij in Nederland kennen: waar wij hossen op de Snollebollekes in een carnavalspak, dansen ze in Brazilië de samba in kleurrijke outfits vol glitter, pailletten en veren en organiseren ze enorme parades.

Dias de los Muertos in Mexico

Tijdens Dias de los Muertos (oftewel: de Dag van de Doden) op 2 november vieren de Mexicanen de dood. Mensen verkleden zich deze dag als skelet (of iets anders ‘engs’) en trekken door de straten. Volgens de legende is dit de dag waarop de doden terug op aarde komen om hun familie te bezoeken.

Glastonbury Festival in Engeland

Glastonbury Festival in Engeland vindt ieder jaar plaats in juni en is ongeveer vergelijkbaar met Pinkpop, maar dan hoogstwaarschijnlijk (nog) iets natter (want Engeland). Party-poncho inpakken dus. Liever een Europees muziekfestival waarbij het (waarschijnlijk) wél droog is? Dan moet je begin augustus naar Sziget in Boedapest, Hongarije. Sziget is, zoals ze het zelf zeggen, een eiland vol met muziek, cultuur, liefde en vrijheid. En dat een hele week lang.

Secret Solace en Iceland Airwaves in IJsland

Waar we in Nederland een typisch ‘festivalseizoen’ kennen dat zich centreert in de zomer, hebben de bewoners van IJsland het beter voor elkaar: in Reykjavik vieren ze gewoon de kortste én langste dagen van het jaar. In juni vieren ze de Midzomernachten (de weken waarin de zon niet onder de horizon komt en het dus niet donker wordt) met het Secret Solace festival. In november zie je in IJsland juist bijna géén zonlicht, maar daar hebben ze ook wat voor: Iceland Airwaves. Dit festival duurt vier dagen en geeft de ‘donkere’ periode waarin IJsland maar een paar uur zonlicht per dag heeft een magisch, mystiek tintje.

Klaar om op reis te gaan?

jetlagOptimaal genieten van je festival? Daar hoort een jetlag natuurlijk niet bij. Check voor vertrek nog snel deze negen tips om een jetlag te voorkomen (of in elk geval te verzachten).

Wil jij op de hoogte blijven van het fijnste leesvoer en geen enkele insidertip meer missen? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg de laatste blogs gratis en voor niets in je inbox!

background-pattern