5x bijzondere oud en nieuw tradities
blog
dinsdag 29 december
Shannon van Duyl
Wij slaan een berg aan oliebollen en appelflappen in, sparen het hele jaar voor dat grote pakket vuurwerk (oké, behalve dit jaar). Dan tellen we samen af tijdens het nationale aftelmoment en om exact 12 uur proosten we de champagneglazen met familie en vrienden. Op 1 januari knallen we de deksels van wat melkbussen en duiken we, met een oranje Unoxmuts, het ijskoude water van de Noordzee in. Dacht jij dat ze oud en nieuw overal zo vierden? Dan heb je het mis. Dit zijn meer bijzondere tradities:
Griekenland
In Griekenland hangen ze voor het goede geluk een ui (of zelfs een hele bos) boven de voordeur. Op nieuwjaarsdag worden de kinderen met een klein tikje van de ui op het hoofd wakker gemaakt. Om het nieuwe jaar maar lekker fris te beginnen zeg maar… In de categorie groenten is er behalve de ui ook de granaatappel. Die wordt om middernacht kapot gesmeten op de grond. Hoe meer zaadjes er wegspatten, des te beter het jaar wordt.
Naar Riksja Family Griekenland
Spanje
Zorg dat je voldoende druiven in huis hebt… Wanneer de klok om 12 uur twaalf keer slaat eet je op iedere klokslag één druif. Lukt het je om twaalf druiven in net zoveel klokslagen op te eten dan betekent dat een heel jaar geluk. Vergis je niet, het lijkt makkelijker dan het is. Ook in andere Spaanstalige landen is dit overigens een echte traditie.
Zuid-Afrika
In een woonwijk midden in Johannesburg is de traditie om op nieuwjaarsdag je oude meubels uit het raam te kieperen. Om letterlijk ruimte te maken voor iets nieuws, een nieuw begin. Dat gebeurd niet vanuit huizen op de begane grond, maar gerust vanaf de 12e verdieping van een flat. De politie steekt er de laatste jaren een stokje voor, want de gewonde liepen toch iets wat de spuigaten uit. Vreemd…Het gooien van de meubels maakt daarom langzaam plaats voor grote rommelmarkten op straat, waar je al je huisraad veilig kunt verkopen.
Naar Riksja Family Zuid-Afrika
Peru
Een potje flink matten met elkaar om zo oude conflicten op te lossen en het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Het is wat ze doen in Peru. Dit “festival” start al op eerste Kerstdag en zelfs vrouwen en kinderen doen er aan mee. Net als in Zuid-Afrika probeert ook de politie in Peru hier een stokje voor te steken. Nadat alle gevechten zijn geweest, viert de gemeenschap de hervonden vrede tussen al haar leden. Er wordt samen gegeten, gedronken en gedanst.
Thailand
In grote delen van Zuidoost-Azië zal de nacht van 1 januari een stuk stiller verlopen dan in Nederland. Boeddhistische landen als Cambodja, Thailand, Burma en Laos vieren het echte feest namelijk pas als zij volgens hun eigen kalender op 13 of 14 april het nieuwe jaar inluiden. Traditie is om deze dagen alle Boeddhabeelden te wassen en dat is in de loop van de jaren uitgelopen tot een van de grootste watergevechten ter wereld. Gewapend met waterpistolen en alles waar maar water in kan gaat men elkaar te lijf.
Begint het alweer te kriebelen?
Krijg jij zin om je koffers te pakken en andere gekke tradities te ontdekken, maar vind je het spannend je reis nu al te boeken? Dat begrijpen we. Toch willen we je heel graag weer in de reisstemming laten komen. Daarom bieden we je een unieke kans, door je financiële zekerheid te bieden, mét daarbij alle flexibiliteit die je op dit moment wenst. Je kunt je reis namelijk nu boeken, zonder aanbetaling en met de zekerheid van gratis annuleren.