Expeditie Zuidereiland
Rondreis✓ Een
✓ Je overnacht afwisselend in karakteristieke B&B's, motels of hostels
Je route begint in eindigt in Christchurch en onderweg zie je dé highlights van het Zuidereiland. Wij plannen de excursies alvast voor je in: van een natuurtocht in Otago Peninsula en een boottocht bij Milford Sounds tot een wandeling in Abel Tasman NP. Niet alleen natuur, maar ook wildlife: walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen en pinguïns, om maar wat te noemen. Hier en daar wat langer blijven? Meer comfort? Wij regelen het voor je!
Dag 1,2 en 3 – Vlucht naar Christchurch, verblijf
Je vlucht naar Nieuw-Zeeland duurt (inclusief het passeren van een datumgrens) minimaal 24 uur. Eenmaal geland is het even wennen aan het tijdsverschil; wel zo fijn om de eerste nacht in Christchurch te overnachten. We hebben een transfer voor je geregeld die je naar je hotel brengt. Je verblijft in centrale accommodatie in de stad, zodat je het gemakkelijk te voet kunt verkennen. Als je je hebt opgefrist, kun je de stad in. Je gaat vandaag op een rondtrip door de stad per tram, met een gids waardoor je de stad direct goed leert kennen. Het is een historische tram, die je de hele dag overal naartoe brengt met een hop-on-hop-off tour.
Dag 4 – Christchurch – Akaroa
Reistijd circa 2 uur
Vandaag haal je de huurauto op gaat het avontuur pas echt beginnen. In het begin is het even wennen om links te rijden, maar het went snel. Gelukkig is het maar een korte rit naar Akaroa op het schiereiland Banks Peninsula. Akaroa is een historisch klein dorp, met een Frans tintje. In de Akaroa Harbour vestigden zich rond 1850 de eerste Franse kolonisten. En die invloeden zie je nog steeds terug: veel historische gebouwen hebben een Franse stijl en je wandelt door straten met namen als Rue Lavaud en Rue Jolie. Je overnacht centraal, in een motel. Wil je meer comfort of iets heel bijzonders? Dan plannen we onze ‘in stijl’-variant voor je in: een historisch b&b. Loop rond etenstijd naar het centrum en bewonder de pastelkleurige huizen, gezellige winkels en kleine baai. Er zijn genoeg restaurants om uit te kiezen, maar wij vonden dat we toch voor de Franse keuken moesten gaan. Een fantastisch adresje om te eten is “The Little Bistro”; klein maar sfeervol en met lekker eten.
Dag 5 – Akaroa
Vandaag lekker uitslapen en genieten van een ‘vrije’ dag. Je bepaalt helemaal zelf wat je wil gaan doen. Om de sfeer van Akaroa optimaal te proeven adviseren we je om de Historic Village Walk te doen: onderweg zie je de 43 historische gebouwen van Akaroa. Iets inspannender is de Banks Peninsula Track, een wandeling van in totaal 31 km door het vulkanische gebergte rondom Akaroa. Tip: in Akaroa kun je heel goed zwemmen met dolfijnen. Als je graag wil zwemmen met dolfijnen dan horen we het graag zodat we het in je reisplan kunnen opnemen. In het water rondom Akaroa leven de hectordolfijnen, zeldzaam en alleen in Nieuw-Zeeland.
Dag 6 – Akaroa – Mount Cook
Reistijd circa 5 uur
Vandaag rijd je in ongeveer 5 uur naar het hart van het Zuidereiland, naar Mount Cook, je hebt meteen één van de mooiste routes van het Zuidereiland te pakken. Onderweg reis je namelijk via Lake Tekapo en Lake Pukaki. Deze meren hebben een bijzondere blauwe kleur en zijn omgeven door dennenbomen en bergen. Bij Lake Tekapo tref je een bijzonder kerkje aan: The Church of the Good Shepard, waar je ongetwijfeld een foto van wil nemen.
De eenvoudige lodge waar je slaapt ligt middenin Mount Cook Village. Je kamer is simpel maar netjes en heeft een eigen badkamer. Vanuit enkele kamers heb je een weids uitzicht op de voet van de berg. Wij kozen voor deze plek vanwege de wandelroutes in de omgeving en morgen is het niet ver lopen naar het startpunt van de excursie. In de lodge kom je reizigers uit alle windstreken tegen en is het ’s avonds gezellig druk in de lounge. Als je op zoek bent naar meer comfort dan kunnen we ook een comfort hotel regelen in Mount Cook Village.
Dag 7 – Mount Cook
Vandaag ben je eigen baas. We hebben niets gepland en de dag ligt voor je voeten. Het Aoraki/Mount Cook National Park is spectaculair: hoge bergen, gletsjers, sneeuw in de verte en meren met kristalhelder water. Dé plek om te verkennen vandaag. Houd je van wandelen? Ga dan voor de Hooker Valley Track: zo’n 10 kilometer lang en direct één van de beste dagwandelingen. Je wandelt langs gletsjers, over touwbruggen en ziet de besneeuwde bergtoppen rondom. Je eindpunt is Hooker Lake; hier drijven in de zomer ijsbergen. In het nationaal park liggen 8 van de in totaal 12 gletsjers van Nieuw-Zeeland; dit is alvast een mooi voorproefje voor de gletsjers aan de westkust.
Dag 8 – Mount Cook – Dunedin
Reistijd circa 4,5 uur
Vandaag neem je afscheid van de bergen en meren en zet je koers naar de zuidoostkust. Het is een wat langere rit van zo’n 4,5 uur zonder stops. Zeker het laatste deel is leuk langs de kust. Wij maakten een stop bij de Moeraki Boulders. Dit zijn bijzondere ronde stenen, uitgesleten door het water, die lukraak op het strand liggen. Je rijdt hier richting het platteland waardoor je ook ineens een schapenkudde op je pad kunt vinden.
We regelen in Dunedin een nette kamer in een sfeervol B&B aan de rand van het centrum. Dunedin is een gezellige plaats van Schotse origine met vele pubs en restaurants. Het Japanse restaurant in de hoofdstraat is bijvoorbeeld uitstekend.
Dag 9 – Dunedin – Te Anau
Reistijd circa 3,5 uur
Vandaag heb je nog even de tijd om de omgeving van Dunedin te verkennen. Daarna rijd je naar Te Anau, dé toegangspoort tot de fjorden van Nieuw-Zeeland. Het is een rit van zo’n 3,5 uur. Onderweg rijd je dwars door een heuvelachtig gebied langs weilanden vol schapen. Wij waren vol verbazing toen we in een kleine file terecht kwamen toen er een kudde schapen overstak. Je slaapt de komende twee nachten in Te Anau in een eenvoudige cabin op een vakantiepark. Vanaf hier ga je morgen op pad om de Milford Sound te ontdekken. Loop vanmiddag alvast een stuk langs het meer en eet een hapje in een van de gezellige restaurants.
Dag 10 – Milford Sound excursie
Vandaag staat de Milford Sound bootexcursie op het programma. Dit is voor veel reizigers een van de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland en wordt door veel dagtoeristen bezocht. Toch vinden wij dat je deze fjorden niet mag missen tijdens je reis. Ons advies is dan ook om er vandaag vroeg op uit te trekken. Het is dan nog rustig op de weg (met name in de smalle tunnels wel prettig…) en tussen de bergen hangt vaak een mystieke damp waardoor je fantastische foto’s kunt maken. Het grootste voordeel is echter dat je aankomt voordat de grote groepen arriveren. Stap op de boot en geniet van de rust en natuur om je heen. Vanaf de 400 meter hoge bergwanden kletteren de watervallen in het water. De boot vaart er soms zelfs bijna onderdoor. Je slaapt vanavond weer in Te Anau. De rit vanuit Te Anau naar het vertrekpunt van de boot is een prachtige rit en duurt ongeveer 2,5 uur. Zie je het niet zitten om deze bochtige weg zelf te rijden? Dan kunnen we een transfer vanaf je hotel inplannen.
Ga voor anker in Doubtful Sound – optionele excursie
De Doubtful Sound is, net als de Milford Sound, een fjord aan de westkust van het Zuidereiland. Groene bergen, diepe kloven, watervallen en helderblauw water. Bovendien is de Doubtful Sound wat lastiger bereikbaar dan de Milford Sound; hier kom je nog minder reizigers tegen. Ga je naar Doubtful Sound, dan plannen we een nacht op een boot voor je in, op de Sound. De boot steekt de majestueuze fjord over naar de open zee. Onderweg gooit de kapitein af en toe het anker uit; tijd om in een kajak te stappen en zo het fjord van dichtbij mee te maken. De verhalen van de bemanning én de oneindige sterrenhemel op het dek maken dit een onvergetelijke ervaring. Laat het ons weten wanneer je dit toe wil voegen aan je reis.
Dag 11 – Te Anau – Queenstown – Wanaka
Reistijd circa 3 uur
Vanmorgen reis je verder naar het noorden in de richting van Queenstown. De eindbestemming van vandaag is Wanaka; een knusse plaats en ook wel ‘klein Queenstown’ genoemd. Veel reizigers slapen in Queenstown, maar wij kiezen liever voor het sfeervollere Wanaka. Je ontloopt hier de backpackers en dus de drukte. Je slaapt hier in een van de oudste hotels van Nieuw-Zeeland met de sfeer van een Engelse pub. Je kunt er heerlijk eten! Wij hebben gekozen om het laatste stuk via de iets langere en kronkelige route over de Crown Range Road te nemen. De uitzichten onderweg maken deze extra kilometers meer dan goed. Wij maakten onderweg een langere stop in Queenstown om daar nog een outdoor activiteit te doen. Je kunt bijvoorbeeld met een jetboat over het water ‘vliegen’, bungeejumpen en nog veel meer. Als je langer van deze omgeving wilt genieten raden we altijd een nacht Queenstown aan.
Dag 12 – Wanaka
Wij ontbeten vandaag in een van de vele cafeetjes in het dorp. Net als de locals; een broodje en cappuccino met uitzicht op het meer. De dag ligt verder nog helemaal open en je kiest zelf waar je zin in hebt. Zin om actief bezig te zijn? Pak dan de auto richting Mount Aspiring National Park waar je bijvoorbeeld de Rob Roy Glacier Track (3-4 uur retour) wandelt of de wat kortere Mount Iron Track. Ook kajakken en fietsen zijn mogelijk. Een rondje langs een deel van het meer vonden wij ook de moeite waard. Loop ook eens bij de I-Site (het lokale toeristenkantoor bij het meer) binnen voor tips.
Verken de omgeving in een 4×4 – optionele excursie
Zelf hebben wij in Wanaka een excursie per 4×4 auto gedaan. Samen met je gids (in een kleine groep) rijd je langzaam omhoog door de ruige heuvels rondom Lake Wanaka. Een deel van de tocht gaat over privé ‘farmland’ dus je krijgt een direct een kijkje in de keuken van de grote boerderijen hier. Eenmaal aangekomen op de top kijk je je ogen uit onder het genot van een kopje koffie of thee. Het meer en de heuvels strekken zich uit zover als je kunt kijken. Als je interesse hebt in deze excursie dan horen we het graag.
Dag 13 – Wanaka – Fox Glacier
Reistijd circa 3,5 uur
Na een stevig ontbijt en een laatste wandeling is het tijd om verder te rijden en wel richting de gletsjers. Wij stopten onderweg bij de Blue Pools vlakbij Makarora. Hier kun je een korte wandeling maken door dichte bossen en langs hangbruggen tot je oog in oog staat met het bijzondere blauwe water. Je slaapt vannacht in een eenvoudig motel met uitzicht op de omliggende bergen. Je kunt vanmiddag nog even langs Lake Matheson rijden, ook wel ‘het spiegelmeer’ genaamd. Het meer heeft zijn bekendheid te danken aan de weerspiegelingen in het water van de bergen aan de overkant. Het beste zicht op de gletsjers heb je bij Peak View Point; het is niet meer mogelijk om over het ijs te lopen maar met dít uitzicht hoeft dat ook niet.
Met een helicopter naar de gletsjer – optionele excursie
Wil je de gletsjer van écht dichtbij bekijken? Ga dan met een helicopter naar boven en wandel over het ijs. Na een uitgebreide briefing én de nodige kleding (een waterdicht regenjack, stijgijzers (om op het gletsjerijs te lopen) en geschikte wandelschoenen) stap je de helicopter in. De vlucht alleen al is het meer dan waard. Van bovenaf zie je hoe groot de gletsjer is. En waar beneden het ijs grijze en bruine tinten heeft is het ijs boven wit en blauw van kleur. Eenmaal boven is het belangrijk om de instructies van de gids op het ijs op te volgen, want het ijs is moeilijk te beoordelen en kan daarom behoorlijk gevaarlijk zijn. De gids zal de vorming van de gletsjers uitleggen en het pad voor de groep voorbereiden.
Dag 14 – Fox Glacier – Hokitika
Reistijd circa 3 uur
Je begint de dag met een kajaktocht over de Okarito-lagune. Een getijdengebied van 3.000 hectare groot, met ondiep water en zandbanken. Maar ook groen en weeldering, met verschillende soorten varens, baardmossen, torenhoge kahikatea-bomen en wilde orchideeën. Je glijdt door het regenwoud met uitzicht op de met ijs bedekte bergen, terwijl je gids uitleg geeft over de planten en dieren die je ziet. Na de excursie zijn er genoeg restaurantjes voor de lunch in Fox Glacier. Vanmiddag is het nog zo’n drie uur rijden naar je volgende bestemming aan de Westkust; het plaatsje Hokitika. Je overnacht in een eenvoudige cabin vlakbij zee. De cabins beschikken over een eigen keukentje, badkamer en slaapkamer.
Dag 15 – Hokitika – Abel Tasman National Park
Reistijd circa 6 uur
Vandaag zet je koers naar een bijzonder stukje Nieuw-Zeeland. Geniet onderweg van de zandstranden, het weidse uitzicht over de kustlijn of maak een stop in Punakaiki bij de Pancake Rocks. Zoals de naam het al zegt, lijken deze rotsen op een stapel pannenkoeken waar de golven van de Tasman Sea op kapot slaan. Wanneer je hier met het juiste getij bent, sluipt het water tussen de rotsen door om vervolgens omhoog gespuugd te worden als een fontein.
Je eindbestemming van vandaag is het tropische Abel Tasman Nationaal Park. We maken gebruik van meerdere sfeervolle plekjes in dorpjes als Marahau, Motueka en Kaiteriteri. We maken gebruik van meerdere sfeervolle plekjes in dorpjes als Marahau, Motueka en Kaiteriteri. Het vaakst regelen we een kleinschalige lodge met rustige tuin waar je heerlijk kunt relaxen. Natuurlijk heeft je kamer een eigen douche en toilet. Het park is een geliefd in Nieuw-Zeeland en zeker tussen december en februari erg druk. Vandaar dat we hier gebruik maken van veel verschillende plekjes. Een luxe hostel, een holiday park, een lodge, B&B – net wat er beschikbaar is. De meeste plekjes zijn wel wat prijziger de lodge.
Dag 16 – Wandeling en boottocht Abel Tasman National Park
Vanaf het water krijg je een aardig beeld van het Abel Tasman National Park, maar het echt beleven doe je te voet. Wij vinden dan ook dat een wandeling door het park niet mag ontbreken in je reis. Vandaag staat daarom een combinatie op het programma: een ontdekking per boot en voet. Langs witte baaien met helderblauw water, rotsformaties en kleine watervallen vaar je naar het startpunt van de Abel Tasman Coastal Track. Je wordt op het strand afgezet en nadat je het park vanaf het water hebt gezien, is het tijd om het vaste land te ontdekken. Je loopt over smalle, kronkelende paden en over hangbruggen. Achter elke bocht en na elke heuvel schuilt een nieuwe verrassing; snelstromende beekjes, fluitende vogels, jungle-achtige bossen en wuivende varens. Na ongeveer 3,5 uur lopen kom je aan op een spierwit strand waar je weer wordt opgehaald door de watertaxi. Op de heen of terugweg vaar je langs een kolonie zeehonden.
Dag 17 – Abel Tasman National Park – Picton
Reistijd circa 4 uur
Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van het Abel Tasman National Park. Vertrek niet te laat want de weg naar Picton nodigt niet uit tot snel rijden. Wij maakten onderweg een stop in Nelson waar je veel Victoriaanse gebouwen, gezellige terrasjes en kunstgaleries vindt. Het laatste deel van de rit is het leuk om de tijd te nemen voor de fjorden van de Marlborough Sounds. Hier is het genieten van uitzichten op de fjorden, baaien en de ferry waarmee je morgen de oversteek maakt.
Dag 18 – Picton – Kaikoura
Reistijd circa 4 uur
Vandaag zet je koers naar Kaikoura, een rit van ongeveer vier uur. Kaikoura is dé stad voor de boottochtjes op zoek naar de walvissen en dolfijnen. Kaikoura was een slapend vissersstadje totdat de lokale Maori eind jaren tachtig besloten reizigers mee te nemen naar de voedselplaatsen van de walvis. Een belangrijke voedselbron is de pijlinktvis. Deze komen in grote hoeveelheden in de baai van Kaikoura voor en dat maakt dat deze plaats uniek is in de wereld voor whale watching. De komende twee nachten slaap je in een sfeervol Bed & Breakfast op zo’n 4 km van het centrum van Kaikoura. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de bergachtige omgeving waarin Kaikoura ligt en kun je bij het wandelen ook zeker zeehonden spotten. Je slaapt hier twee nachten, zodat je voldoende tijd hebt om een boottocht te maken en walvissen te spotten. De B&B’s die we gebruiken hebben vaak maar twee kamers waardoor we meerdere B&B’s naast elkaar gebruiken. Heb je ’s avonds zin in een vismaaltijd? In het restaurant “Green Dolphin”, hebben ze een uitgebreid vismenu.
Dag 19 – Kaikoura, walvissen spotten (optionele excursie)
Voor vandaag hebben we een reservering gemaakt voor een boottocht. Het walvis spotten is erg populair en zo voorkomen we dat je niet meer kunt. We maken een reservering omdat de tochten helaas ook nog weleens niet door gaan vanwege het onvoorspelbare weer. Tijdens de boottocht kun je overigens niet alleen walvissen verwachten en spot je waarschijnlijk ook dolfijnen en zeehonden. Tijdens de tocht wordt er uitleg gegeven over de dieren die je spot in, maar ook boven het water. De boottocht zelf duurt ongeveer 2,5 uur en je betaalt de excursie ter plaatse. De kosten hiervoor zijn ongeveer NZD 145,- per persoon.
Dag 20 – Kaikoura – Christchurch
Reistijd circa 2,5 uur
Vandaag heb je nog alle tijd om wat van Kaikoura te zien of de rest van de omgeving. Of neem je gemak om de kust af te zakken naar Christchurch.
Sinds de aardbeving in 2011 is een deel van het centrum van Christchurch afgesloten en wordt er veel gebouwd. Wij vinden het voor nu niet de meest ontspannen plek om je reis af te sluiten maar wel noodzakelijk omdat de vluchten naar Europa ’s ochtends vertrekken. We kiezen daarom voor een hotel vlakbij de luchthaven zodat je de auto vanmiddag alvast inlevert. Met de shuttlebus ben je in 3 minuten bij je hotel en dat is voor morgenochtend
Dag 21 en 22 – Vlucht naar huis
Vandaag neem je de shuttlebus naar de luchthaven en je 4-weeks rondreis Nieuw-Zeeland Zuidereiland echt ten einde. Je vertrekt met het vliegtuig van Christchurch naar Europa (meestal via Auckland of Australië). Aan het begin van dag kom je weer aan in Europa, nog nagenietend van de prachtige ervaringen in het land van de Maori’s.