Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Mmm … 2 x lekker eten op reis

blog

Geschreven op
woensdag 27 september
Geschreven door

Smakelijk eten, daar houden we van, vóóral op reis! En jij weet net als wij dat er meer is dan de rijke Italiaanse keuken vol pasta’s en pizza’s. We duiken de keuken in van culinair Peru en doen een foodtour door China.

Culinair hoogstandje in Peru

Je gaat niet alleen de hoogte in als je Machu Picchu probeert te bereiken; ook het eten in Peru is een hoogstandje. Wist je dat het land al vele malen in de prijzen is gevallen? Het won in 2012, in 2013 én in 2014 de titel ‘Beste Culinaire Bestemming ter Wereld’ bij de World Travel Awards. En terecht! Kleur, geur en verfijnde smaken, dat vat de keuken van Peru wel redelijk samen. Veel kooktradities stammen nog uit de Incatijd: (zoete) aardappels, soep, rijst, groente en kip of varkensvlees vormen vaak het dagmenu bij een lokaal restaurant. En ja, ook gegrilde cuy (cavia) en alpaca staat op het menu.

En er is meer! Ooit gehoord van Mistura, het grootste gastronomische festival van Zuid-Amerika? Het valt elk jaar in september en wordt in Lima georganiseerd. De bekende Peruaanse topchef Gastón Acurio (zeg maar gerust de Jamie Oliver van Zuid-Amerika ) initieerde het festival in 2008. Inmiddels komen hier zo’n half miljoen lekkerbekken uit de hele wereld op af.

Peru kent veel toprestaurants en dus kun je tijdens je reis genieten van culinaire hoogstandjes. Ceviche (maaltijd met rauwe vis) is een van de populairste gerechten, maar ook jaléa de mariscos met zeevruchten is een aanrader. Krijg je al trek? Voor een voorproefje kun je onder andere terecht bij Casa Peru in Amsterdam of El Sabor Andino in Antwerpen.

Ben je al aan het likkebaarden? Je bouwt je eigen smulreis op Riksjatravel.nl/peru.

Chorizo zoals-ie hoort te smaken

Maak je eigen chorizo met Riksja Spanje

Kruidig van smaak, roodachtig van kleur en een stevige en grove structuur. Zo hoort een chorizo te zijn! In Spanje weten ze hoe ze ‘m moeten maken. Al eeuwenlang wordt de chorizoworst hier gegeten. De paprikapoeder pimiento choricero is essentieel, want die zorgt niet alleen voor de smaak, maar ook dat de worst langer houdbaar is. En dan worden er nog zout, knoflook, oregano, suiker en andere kruiden in de juiste verhoudingen aan het vlees toegevoegd.

De geschiedenis van de chorizo gaat terug naar de zestiende eeuw. Vermoedelijk werd de worst voor het eerst gemaakt in de regio Extremadura. Churizo betekent druipend vet, wat verwijst naar het vet dat uit de worst druipt tijdens het drogingsproces. Paprika komt oorspronkelijk niet uit Spanje en werd pas toegevoegd toen Spaanse veroveraars het meebrachten uit het Verre Oosten.
Chorizo zelf maken? Dat is niet moeilijk. Je mengt de ingrediënten, maalt het mengsel door een keukenmachine en laat het lang drogen. Kijk maar!

Maak je eigen chorizoworst met Riksja Spanje

Vergeet foe yong hai: dit is smullen!

zeepaardjes op stokje China

Babi pangang en foe yong hai zul je er wellicht niet zo snel vinden: de Chinese keuken zoals wij die kennen, steekt bleekjes af bij de rijke, verfijnde culinaire wereld die je in China terugvindt. Het is het walhalla voor smulpapen. En ja, de roddels zijn ook waar: er komen soms ook bijzondere hapjes voorbij …

Het is niet gek dat het eten van het op vier na grootste land ter wereld beïnvloed wordt door de vele culturen. Tijdens een rondreis door China zal het je dan ook ongetwijfeld opvallen dat de smaken veranderen: van veel zoetzuur in het zuiden, naar schapenvlees en frisse groenten in het noorden. In het westen zijn ze dol op hun pittige chili- en sechuanpepers, terwijl in het oosten rijstwijn, zoetebonenpasta en vis de smaak bepalen.

Maar wat moet je nou écht proberen? Dat hangt natuurlijk geheel af van wat je zelf lekker vindt – en soms ook aandurft. Veilig én lekker zijn dumplings: kussentjes gevuld met groente, vlees of kip. Ook pekingeend is niet te versmaden. Deze kun je scoren in de omgeving van Beijing. Let wel: de eend wordt voor je neus in stukken gesneden.
Wil je het wat pittiger? Bestel dan Gong bao chicken: kip en pinda’s, klaargemaakt met sichuanpepers. En ben je echt een durfal, dan kun je nog altijd voor de hotpot gaan: een van oorsprong Mongools gerecht. Denk aan een grote fonduepan waar alles (maar dan ook echt alles) ingaat. Bouillon, groenten, vlees, kippenpoten, kalfshersentjes … Maar geen zorg, er zijn ook Westerser varianten te vinden, met ingrediënten waar je niet van gaat knipperen.  En dan hebben we nog veel meer gekheid op een stokje, letterlijk. Sprinkhanen, zeesterren, schorpioenen, duizendpoten: je vindt ze allemaal in de kraampjes op straat. Durf jij het aan?

Heb jij honger gekregen van bovenstaande delicatessen? Dan is een reis door China zeker aan jou besteed.

En natuurlijk hebben we nog veel meer smakelijke bestemmingen! Neem een voorproefje en kies zelf. 

background-pattern