5 landen waarvan je niet zou verwachten dat je er vegetarisch kunt eten

We zetten al eerder de meest vegetariër-vriendelijke landen op een rij, maar er zijn meer landen waar je heerlijk vegetarisch kunt eten. Ja, zélfs landen waar ze eigenlijk heel vlees-georiënteerd zijn! Benieuwd welke landen dat zijn? Lees dan snel verder, want we delen vijf ‘onverwachte’ vegetariër-vriendelijke landen.

Vegetarisch eten in Mexico

Denk jij bij de Mexicaanse keuken vooral aan nacho’s, wraps en chili con carne? Think again. Dit soort gerechten zijn namelijk niet authentiek Mexicaans maar typisch Tex-Mex: een keuken die is ontstaan in de tijd dat Texas nog onderdeel was van Mexico. De traditionele Mexicaanse keuken werd in die tijd dusdanig aangepast aan de Amerikaanse smaakvoorkeur dat er een compleet nieuwe keuken ontstond.

Tijdens je rondreis door Mexico zul je echter de échte Mexicaanse keuken leren kennen: een keuken met als basis is maïs, bonen, tomaat, ui en avocado. Allemaal vegetarisch! Bestel je chili con carne gewoon sin carne of kies voor taco’s vegetariano: meestal wordt het eten voor je neus bereid dus is het voor de koks supermakkelijk om het vlees gewoon weg te laten. En natuurlijk héél veel guacemole, want als er íéts is wat je eigenlijk altijd kunt eten, dan is het wel guacemole.

Ontdek Mexico

Bunny chow eten in Zuid-Afrika

Wacht even … Bunny chow, dat klinkt als iets wat niet écht vegetarisch is. Dat dacht onze Zuidelijk Afrika-expert Judith aanvankelijk ook, maar niets is minder waar! Bunny chow is een uitgehold brood dat opgevuld wordt met curry. Soms met schaap of kip, maar ook te bestellen met bonen en aardappelen! Maar ook chakalaka (een pittige Zuid-Afrikaanse saus traditioneel geserveerd met brood, pap, stoofschotels of curry’s) en butternutsoep (pompoensoep) komen op de meeste Zuid-Afrikaanse menukaarten voor en zijn gerechten zonder vlees of vis. Heerlijk om van te genieten na een van de top 10 activiteiten in Kaapstad.  

Bucketlist Zuid-Afrika

Vegetarisch eten in Jordanië

Denk je aan eten in Jordanië, dan denk je waarschijnlijk aan shoarma, kebab en mansaf – het nationale gerecht dat bestaat uit lamsvlees. Maar als vegetariër kun je gerust naar Jordanië afreizen! Maaltijden in Jordanië worden meestal geserveerd als kleine gerechtjes, ook wel mezze genoemd. Dit kun je vergelijken met een Spaanse tapas, waarbij iedereen van alles wat op tafel staat een beetje eet. Niet alleen gezellig, maar ook handig: jij slaat gewoon de vleesgerechten over.

Maar als je die vleesgerechten overslaat, wat kun je als vegetariër dan wél eten in Jordanië? Nou, heel veel! In Jordanië (en eigenlijk het grootste deel van de landen in het Midden-Oosten) worden allerlei heerlijke vegetarische gerechten geserveerd. Denk bijvoorbeeld aan hummus (een puree van kikkererwten), moutabel (een puree van aubergine) en falafel (gefrituurde balletjes gekruide kikkererwten). Combineren met een frisse Arabische salade en brood en smullen maar!

Ontdek Jordanië

Vegetarische pad thai eten in Thailand

In Thailand zijn ze geobsedeerd door varkensvlees en gaat er in elk gerecht vissaus. Klinkt niet echt als de vegetarische hemel op aarde, toch? Gelukkig wordt veel eten gemaakt waar je bij staat, dus kun je gerust aangeven dat je geen vlees of dierlijke producten eet. Die pad thai is namelijk net zo lekker zonder garnalen en met sojasaus in plaats van vissaus.

Daarnaast leven er in Thailand veel boeddhisten, die (meestal) geen vlees of dierlijke producten eten. Daarom is er in Thailand een teken dat aangeeft of een product veganistisch is of niet. Let hiervoor op een gele sticker of afbeelding met twee rode tekens die lijken op het getal 17. Sommige restaurants gebruiken hetzelfde teken om aan te geven dat ze geen dierlijke producten gebruiken. Handig!

Bucketlist Thailand

Eten in Japan zonder vlees of vis

Sushi, gyouza, sashimi, yakitori … Stuk voor stuk populaire Japanse gerechten en stuk voor stuk gemaakt met vlees en/of vis. Zelfs al heb je op het eerste oog een maaltijd vrij van vlees of vis kan het maar zo dat het er toch in zit, omdat in de meeste gerechten ‘dashi’ wordt gebruikt: boullion gemaakt van zeewier en (over het algemeen) tonijn of andere vissoorten.

Maar kun je dan helemaal niets eten in Japan als vegetariër? Gelukkig niet! Kies voor noedelsoep op basis van zout of sojasaus of ga voor misosoep op basis van kombu, een zeewier/kelp, in plaats van dashi. Ook kun je met een gerust hart tsukemono eten: pickled (ingelegde/ingemaakte) groenten, en is er altijd wel een vlees- en visvrije variant te vinden van onigiri, Japanse rijstballen met zeewier eromheen. In Japanse restaurants is het overigens niet gebruikelijk om een gerecht aan te passen, dus is het verstandiger om bij voorbaat al iets vegetarisch te bestellen.
 
Ontdek Japan
 

Extra tip: even duiken in Google Translate

Een tip van een van onze reisfanaten: leer “ik eet geen vlees, vis of kip” (ja, in veel landen zien ze kip niet als vlees) in de taal van het land van je bestemming. Vaak kun je met handen en voeten al duidelijk maken dat je wilt weten of iets kip, rund of varken is, maar op deze manier kun je het niet alleen uitbeelden maar ook gewoon zeggen. Wel zo handig!

Vind vegetarische restaurants met Happy Cow

De website happycow.net is een online ‘vegan guide’. Even zoeken op de stad waar je bent en je krijgt meteen alle vegetarische en vegan restaurants, én restaurants met vegetarische opties te zien. En het fijnste: de website (en app!) is gratis te gebruiken.