ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo
Menu background

Naar boven

Tien redenen om naar Zuid-Afrika te gaan

blog

Zuid-Afrika is zoveel meer dan de Big Five! Of je nu gaat om wilde dieren te spotten tijdens een safari, om wijn te proeven of kennis te maken met de Nederlandse geschiedenis, in Zuid-Afrika kan het allemaal en nog veel meer. Ben je toch nog niet overtuigd? Dan zijn we benieuwd hoe je erover denkt na het lezen van dit artikel: we geven je tien goede redenen waarom een rondreis Zuid-Afrika absoluut op je bucketlist hoort te staan.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 20 januari
Geschreven door
Judith Konneman
Delen op social media

1. Safari

Zuid-Afrika & safari, het een kan bijna niet zonder het ander. Laten we dan ook maar gelijk beginnen met dat clichéplaatje. Kruger Nationaal Park, Pilanesberg, Entabeni … het maakt niet uit: overal spot je dieren in hun natuurlijke habitat. Voor Afrikaners misschien heel normaal, maar voor ons was het toch wel heel bijzonder om deze dieren eens niet achter hekken te zien. Het ene moment sta je oog in oog met olifanten en het andere moment zie je een kudde zebra’s grazen. Misschien ben jij wel een geluksvogel en vink je de volledige Big Five van je lijst af (je weet wel: de olifant, neushoorn, leeuw, buffel én het luipaard). Rijd zelf met een auto door Kruger National Park of ga op safari met een ranger en kies voor een privéreservaat, net buiten Kruger bijvoorbeeld.

Tien redenen om naar Zuid-Afrika te gaan
Drakensbergen Zuid-Afrika reizen

2. Natuur

Zuid-Afrika heeft tientallen nationale wildparken en dan zijn nog niet eens de vele privéparken meegeteld. Je gaat toch niet alleen om de dieren naar het land? In Zuid-Afrika groeien meer dan 20.000 verschillende soorten planten. En dan hebben we nog niet eens gemeld dat je ook kunt hiken door Drakensbergen of in Tsitsikamma, of dat je langs de ruige kustlijn van de Tuinroute en door tal van weidse wijngebieden kunt rijden. Elke dag is anders.

3. Kaapstad

De meeste reizigers beginnen of eindigen hun reis in Kaapstad. En dat is bepaald geen straf: de wereldstad heeft voor een ieder wat wils. De Tafelberg torent er hoog bovenuit en is de grote trots van de Kaap. Bezoek de hippe stranden van Camps Bay, de pinguïns op Boulders Beach en het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent: Kaap de Goede Hoop. Oh, er is zoveel te doen!

Tien redenen om naar Zuid-Afrika te gaan
Tien redenen om naar Zuid-Afrika te gaan

4. Eerste kennismaking met Afrika

Zuid-Afrika is een aangename eerste Afrika-bestemming. Er zijn veel westerse faciliteiten aanwezig, de wegen zijn goed onderhouden en de Afrikaners snappen waar reizigers behoefte aan hebben. Bijkomend voordeel: je kunt je vaak zelfs verstaanbaar maken in het Nederlands – en anders spreekt bijna iedereen wel Engels. Alle gemakken zijn aanwezig, maar je bent mooi wel in Afrika.

5. Een betaalbare Afrika-bestemming

Zuid-Afrika is in vergelijking met zijn buurlanden spotgoedkoop. Dat komt enerzijds omdat de rand – de lokale munt – al een tijd heel laag staat.  Zo heb je een diner met wijn voor een tientje de man, betaal je minder dan een euro voor een kopje thee en drink je een biertje voor nog geen € 1,50. Een volle tank kost je zo’n € 30,-.  Bovendien heeft Zuid-Afrika ook veel betaalbare lodges en guesthouses, in tegenstelling tot andere Afrikaanse bestemmingen.

Praktische informatie over Zuid-Afrika
Reizen met impact in Zuid-Afrika

6. Geen tijdsverschil

Een bijkomend voordeel: er is amper tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland! In de winter scheelt het een uur en in de zomer zijn de tijden gelijk. Ideaal, want geen tijdsverschil betekent ook geen jetlag. Een e begin (en eind) van je reis!

7. Zelf rijden

Reizen door Zuid-Afrika betekent ook veel vrijheid, want je kunt uitstekend met een huurauto door het land rijden. Een roadtrip voelt echt als vakantie: je bent niet gebonden aan vaste vertrek- en stoptijden, je kunt pauze houden waar je wilt en je hoeft met niemand rekening te houden. De meeste wegen zijn verhard (zelfs in Kruger!) en goed onderhouden – als je de potholes op de Panoramaroute even niet meerekent – en de bewegwijzering is duidelijk. Je wordt zelfs getrakteerd op mooie verkeersborden met ‘pas op voor schildpadden (skilpaaje)’ of ‘inligting aftrekplek’. Wel wordt er links gereden, maar daar wen je zo aan.

Op safari in Zuid-Afrika
Tien redenen om naar Zuid-Afrika te gaan

8. Lekker eten

Zuid-Afrika staat bekend om de heerlijke keuken. In de bush is een Afrikaanse braai een bekend fenomeen. Het is de Afrikaanse vorm van de barbecue: grote stukken vlees gaan op de grill en worden lang gegaard. Andere aanraders van de menukaart vinden wij bunny chow (uitgehold brood gevuld met bonen, kruiden en aardappelen), butternutsoep (pompoensoep) en cape kedgeree (gerecht met vis, eieren en rijst). Heb je daarna nog trek? Bestel dan een stukje milktart, deze bestaat – je raadt het al – voornamelijk uit melk, maar de toevoeging van kaneel, vanille en custard maakt ‘m erg verslavend.

9. Nederlandse geschiedenis

De Hollanders zetten in 1652 voet wal in Zuid-Afrikaans en hebben behoorlijk hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van het land. Er is nog veel terug te zien van de Nederlandse cultuur. Zo lijkt het Afrikaans wel heel veel op Nederlands, zijn veel plaats- en straatnamen nog in het Nederlands en zie je tal van Kaap-Hollandse huizen in de Kaapregio. Lees meer over de Hollandse invloeden.

Tien redenen om naar Zuid-Afrika te gaan
Tien redenen om naar Zuid-Afrika te gaan

10. Geweldige slaapplekken

Eigenlijk zijn de slaapplekken in Zuid-Afrika al een feestje op zich. Je hebt er typische rondavels, je overnacht in bushlodges tijdens je safari en je kunt zelfs een nacht slapen in Soweto, een township bij Johannesburg. Een bijsondere plekkie zie je op de foto hier links: een chalet op palen, midden in de natuur. De kans is best aanwezig dat je wild spot vanuit je veranda. Ook leuk vonden we een nachtje bij boer Neels op zijn struisvogelboerderij, waar je even onderdeel uitmaakt van het boerenleven: je helpt schapenhoeden en eet ’s avonds mee van het boerenmaal, bereid door zijn vrouw Anne-Lize.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern