ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo
Menu background

Naar boven

Stukje Nederland in Zuid-Afrika

blog

Nederland en Zuid-Afrika hebben al sinds de VOC een nauwe band. De Nederlandse invloeden zijn dan ook nog steeds goed terug te zien. De belangrijkste is de taal, maar wat wij vooral heel leuk vonden is om ineens onderweg een Nederlandstalige plaatsnaam op de borden te zien zoals ‘Welkom en Bloemfontein’. Er zijn zelfs een flink aantal plaatsnamen die wij hier in Nederland ook hebben. Wij vonden het erg grappig om aan de andere kant van de wereld toch langs Amsterdam te rijden. Hieronder zetten we er een paar op een rij.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 18 september
Geschreven door
Marleen Koen-van Loo
Delen op social media

Alkmaar

Gelegen in de provincie Mpumalanga, in het noordoosten van Zuid Afrika ligt het dorp Alkmaar. Het plaatsje ligt in Zuid-Afrika in de Schagen Valley, terwijl het Nederlandse Alkmaar net onder het stadje Schagen ligt.

Amsterdam

Het Amsterdam van Zuid-Afrika is een klein dorpje met iets minder dan 1000 inwoners. Er zijn hier een hoop schapenboerderijen en Eucalyptus plantages te vinden. Heel andere koek dan onze Hollandse hoofdstad.

Ermelo

Bij Ermelo is het juist andersom, de stad in Zuid-Afrika is vele malen groter dan de stad in Nederland. Het Zuid-Afrikaanse Ermelo is een belangrijke plek voor het land omdat het een commercieel centrum is waar met name wol wordt geproduceerd.

Nederland in Zuid-Afrika

Dordrecht

Anders dan het Nederlandse Dordrecht ligt zijn Zuid-Afrikaanse tegenhanger in bergachtig gebied. Het ligt vrij afgelegen en is een stuk kleiner. Veel jongeren trekken weg omdat er weinig werk is. Veel mensen wonen hier dan ook in Townships. De twee Dordrechten hebben een ‘stedenband’ en ontwikkelen projecten om de inwoners te helpen.

Delft

Geen Delfts blauw in het Zuid-Afrikaanse Delft. Eind vorige eeuw gesticht voor het onderbrengen van kleurlingen en zwarten, waarmee het de eerste gemengde Township van Zuid-Afrika was.

Wil je meer weten? Mooie verhalen over Nederlandse plaatsnamen in Zuid-Afrika kun je lezen in het boek ‘1599 KM tussen Amsterdam en Gouda’ van Bart De Graaff. Zelf je reis samenstellen? Kijk eens bij onze Zuid-Afrika reizen of lees hier meer hoe je door Zuid-Afrika reist.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

Giraffe tijdens kamperen
rondreis

Fly-drive Zuid-Afrika: off beaten track

 • Johannesburg - Pilanesberg NP - safari Entabeni - Panoramaroute - eSwatini (voorheen Swaziland) - Battlefieldsregio - Drakensbergen - Umhlanga - Oribi Gorge/Kokstad - Coffee Bay - Kenton on Sea
 • 22 dagen / 21 nachten
 • vanaf € 2480,- p.p. (€113,- per dag) bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Rondreis Zuid Afrika zebra
rondreis

Over zebrapad naar Tafelberg

 • Johannesburg - Blyde River-regio - safari in privéreservaat en Kruger - wijnstreek - Kaapstad
 • 14 dagen / 13 nachten
 • vanaf € 1825,- (€131,- per dag) p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Zuid-Afrika bootsafari - nijlpaard
bouwsteen

Hluhluwe nijlpaarden bootsafari

 • St. Lucia Wetlands - Hluhluwe NP
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 215,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Alle beetjes helpen in Port Elizabeth

 • Port Elizabeth
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 170,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge