Expeditie jungle Thailand
bouwsteen
- Reisschema:Khao Sok National Park
- Reisduur:3 dagen / 2 nachten
- Reissom:vanaf € 330,- p.p. bij 2 personen
- Excursie:Jungle trekking bij het meer, slapen op het Racha Praba-meer
✓ Je combineert een heuse jungle lodge met een nacht op het Racha Praba meer
✓ In een klein groepje maak je een korte hike rondom het meer en spot je (met een beetje geluk) wilde olifanten
✓ Het Racha Praba meer heeft smaragdgroen water en kalksteenrotsen
✓ Khao Sok is het oudste tropisch regenwoud van Zuidoost-Azië
✓ Spot (of hoor) gibbons en neushoornvogels tijdens een hike
Dag 1 – Welcome to the jungle
Khao Sok is het grootste tropisch regenwoud van heel Zuidoost-Azië en ligt heel centraal in Zuid-Thailand. Het park bestaat uit een inheems regenwoud, watervallen, majestueuze kalkstenen kliffen en een groot zoetwatermeer, vol met kleine eilanden. Naarmate je het oerwoud nadert, verandert het landschap. Palmbomen veranderen in hoge woudreuzen, en hier en daar zie je ineens kalksteen rotsen opdoemen. Soms drijft er mist over de heuvels of kom je terecht in een fikse regenbui. Want dat hoort ook bij de jungle. Je overnacht in een bungalow, met eigen badkamer en een (kleine) veranda. Om je heen hoor je de geluiden van de jungle. Je komt rond lunchtijd aan, tijd om even te settelen en te lunchen (exclusief), voordat je vanmiddag op pad gaat. Wil je in alle luxe overnachten? Dan plannen we onze special stay in; kijk voor meer informatie onderaan de pagina.
Een jungle trekking door de jungle Khao Sok (optioneel)
Mocht je op tijd aankomen in de lodge en graag direct de jungle ontdekken dan kan je (in een kleine groep) met een gids op pad, de jungle in. Je gids is een local en hij kent het tropisch regenwoud op z’n duimpje. Khao Sok is weelderig regenwoud met kalkstenen kliffen en het pittoreske Cheow Lan meer met zijn dramatische kalkstenen rotsen. Je gids is opgegroeid hier en kent het gebied op z’n duimpje. Van kleine spinnen in de bomen tot slingerende lianen waar je onderweg overheen moet stappen. Je wandelt 3 tot 4 uur. Genoeg om een indruk te krijgen van deze fantastische plek. Soms zijn de geluiden oorverdovend en soms is het weer angstaanjagend stil. Apen slingeren van boom tot boom terwijl je af en toe door een smalle rivier waadt, en je je ondertussen verbaast over de vele kleuren groen. Houd er rekening mee dat het hier gemiddeld zo’n 250 dagen per jaar regent (vandaar ook de naam). Neem een poncho mee en zorg voor schoenen met wat profiel.
Dag 2 – Naar de drijvende huisjes op het Racha Praba meer
Na je ontbijt begint het volgende avontuur: samen met een paar andere reizigers stap je in een longtail boot die je naar het Racha Praba meer brengt; je slaapt vannacht op het water. Je vaart tussen de groen begroeide kalkrotsen die vanaf het water extra indrukwekkend zijn. We werken samen met verschillende drijvende huisjes, met allemaal dezelfde look and feel. Houd er rekening mee dat de huisjes zeer eenvoudig zijn: een matras en laken, een fan en een zeer eenvoudige badkamer. That’s it. Omdat je hutje bovendien omringd is door water kan het wat vochtig zijn en het onderhoud wat te wensen overlaten. Stel je daarop in en je hebt een unieke ervaring. Als je het prettig vindt, kun je zelf een lakenzak meenemen om in te slapen. Na de lunch, die inbegrepen is, maak je een korte hike rondom het meer. Van de gids leer je survivaltrucs, zoals water drinken uit een bamboestok en het herkennen van eetbare planten. Ook hier wordt ’s avonds heerlijk voor je gekookt. Als de schemering valt gaan de olielampen aan en dineer je bij het gekraak en geritsel van het oerwoud.
De geschiedenis van het unieke meer
Eind jaren ’80 werd door de toenmalige regering besloten om een dam aan te leggen in de Paseang-rivier, met als doel hydro-elektriciteit opwekken voor de hele regio. De vallei werd in 1987 overstroomd en daarbij werden vijf dorpen geëvacueerd uit het gebied dat nu het Cheow Larn meer is, of het Racha Praba meer. De huizen, scholen en tempels van deze dorpen liggen nu op de bodem van het meer: Thailand’s eigen Atlantis. Vaar je over het meer dan zie je hier en daar boomtoppen boven het water uitsteken, of kleine heuvels. Deze kleine heuvels zijn in werkelijkheid een stuk groter. Het water heeft een smaragdgroene kleur en door de afwezigheid van enige vorm van industrie is het meer beschermd gebleven. De lokale gemeenschap en lokale organisaties doen er alles aan om het behoud van het meer te bewaken en bewaren. Op het vasteland vind je rotsen, grotten en zelfs wilde olifanten.
Dag 3 – Vertrek uit de jungle
Nog voor het ontbijt stap je samen met een aantal andere reizigers in een longtail boot. Je verkent de oevers van het meer en ziet aapjes wegschieten in de groen. Met een beetje geluk spot je zelfs wilde olifanten! Zo vroeg in de ochtend hangt de ochtendnevel nog boven het water, wat het junglemeer een mysterieus tintje geeft. Je komt terug bij de huisjes voor het ontbijt en kunt daarna relaxen bij je hutje, of met een kajak het water op gaan. Daarna is het tijd om door te reizen; je wordt teruggebracht naar de dam van waaruit je verder reist. Waarheen? Hieronder vind je tips over de verschillende mogelijkheden.
De verschillende stranden
Hoe lekker om je reis na je jungle-expeditie af te sluiten aan één (of meerdere) van de stranden van Zuid-Thailand. Maar waar moet je nou heen? Wij helpen je een handje. De oostkant van Thailand is het best bereisbaar tussen februari en september. Voor de mooie onderwaterwereld ga je naar Koh Tao, voor schilderachtige baaien naar Koh Phangan en voor meer reuring naar Koh Samui. De westkant van Thailand is het best bereisbaar tussen november en september. Vergaap je aan Maya Beach op Koh Phi Phi of één van de mooiste stranden van Thailand, bij Railay Bay. Van het gebaande pad? ga dan naar Koh Yao Yai. Liever een groter eiland? Sluit dan je reis af op Koh Lanta. Deze laatste ligt niet in de luwte; reis naar Koh Lanta tussen november en maart. Vlieg je terug vanaf Phuket? Proef dan nog even van het lokale leven (of de lokale rum) en overnacht in de stad of aan het strand.
Hoe reis je het beste naar de jungle?
De transfer bij aankomst is niet inbegrepen in de reissom. Dit omdat de jungle zo centraal in Zuid-Thailand ligt, dat er vele manieren zijn om er naar toe te reizen. Kom je vanuit Bangkok, pak dan de nachttrein. Met je eigen bedje is dit een comfortabele, voordelige én duurzame manier van reizen. De trein komt in de vroege ochtend aan op het kleine station van Surat Thani; wij regelen van daaruit een chauffeur voor je die je naar de jungle brengt. Reis je vanuit Noord-Thailand? Dan is vliegen de snelste manier om naar het zuiden te reizen. Zuid-Thailand heeft diverse luchthavens (Phuket, Krabi en Surat Thani) en vanaf al die luchthavens is het ongeveer 2,5 tot 3 uur reizen naar de jungle. Dit betekent wel dat je vaak pas na de lunch in de jungle bent. Soms net te laat om die dag nog een leuke excursie te doen. Kom je in tijdnood, of wil je meer van de jungle beleven? Dan plannen we gewoon een extra nacht voor je in.
Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan
Overnachten in alle luxe, in een bungalow in de jungle
- Reissom:vanaf € 350,- p.p. vanaf 2 personen
- Inbegrepen:Overnachtingen inclusief ontbijt, lunch en diner, excursie en overnachting Racha Praba meer
Wil je graag overnachten in alle luxe? Dan plannen we deze bungalow voor je in. Afgelegen, in het oerwoud, tegen een rotswand aangebouwd en met een magnifiek uitzicht over de vallei, woudreizen, groene palmbomen en kalksteenrotsen. Je zit hier zo afgelegen dat je op basis van volpension verblijft: alle maaltijden zijn inclusief. De volgende dag ga je naar het Racha Praba-meer met het programma zoals hierboven beschreven. Wil je hier 2 nachten overnachten of een andere excursie inplannen? Dan regelen we dat natuurlijk voor je.