Naar boven

Ga in 7 dagen de wereld rond met deze leuke reis door huis

blog

Geschreven op
woensdag 23 december
Geschreven door
Shannon van Duyl

Gefeliciteerd! Je hoeft niet langer te zoeken naar Kerstvakantie uitjes. Je hebt namelijk zojuist een reis om de wereld geboekt bij Riksja Family. In zeven dagen om precies te zijn. Dan zijn je kids mooi op tijd terug om weer met school te starten en heb je nog wat dagen vrij om de vuile was te doen. Bij deze ontvang je van ons het dag-tot-dag-programma! Zijn de koffers gepakt en liggen de knutselspullen klaar? Reizen maar…

Hoe werkt het?

’s Avonds na het eten vertel je de kinderen naar welk land jullie de volgende dag gaan. Zo kunnen ze in hun hoofd alvast naar de volgende bestemming reizen. Eenmaal op de bestemming volgen de opdrachten. Samen kleur je de vlag van het land en geven je kids de antwoorden op vragen die jij verzonnen hebt over bijvoorbeeld de taal en de hoofdstad van het land. Heb je oudere kinderen, dan mag je de vragen best wat moeilijker maken natuurlijk. Vertaal dan bijvoorbeeld wat zinnen en woordjes: “Hallo” “Bedankt!” “Hoe gaat het?” “Ik heet… hoe heet jij?”. De activiteiten die dag zijn allemaal in het thema van het land. En natuurlijk eet je ’s avonds een lokaal gerecht.

Dag 1 – Olympische spelen in Griekenland

De wereld rond vanuit huis: olympische spelen in Griekenland

Onze reis start vanuit ons kikkerlandje, daar vandaan vliegen we naar Griekenland. Wist je dat in Griekenland de eerste Olympische spelen georganiseerd werden? Vandaag wordt er dus gesport. Organiseer een hardloopwedstrijd, ga ver springen of badminton. Je kunt ook zelf een sport verzinnen, dat doen ze op de olympische spelen ook. En wist je dat skateboarden sinds dit jaar ook op de lijst met olympische sporten staat? ’s Avonds eten we moussaka.

Ga naar Griekenland

 

Dag 2 – Jungle van Lego

Bouw je eigen lego jungle tijdens deze kerstvakantie uitjes

We zwaaien Europa gedag en landen in Azië. Onze eerste stop hier is Sri Lanka. Sri Lanka is helemaal niet zo groot en reisafstanden zijn heel behapbaar. Toch vind je hier tempels, safari en tropische stranden. Op de foto zie je Mexico, maar laten we eens kijken of we Sri Lanka kunnen nabouwen van Lego en/of Playmobil. Vergeet je de olifanten niet?

We eten vandaag een vers gevangen visje, want als je ergens verse vis vindt dan is het hier in Sri Lanka. Iedere dag zie je de vissers hun netten binnen halen, gewoon vanaf het strand. Verser kan niet.

Naar Sri Lanka Family

Dag 3 – Kleurrijke offertjes in Indonesië

Java is het reizen, Bali de vakantie. Zo hebben wij ons drie weekse reis door Indonesië ervaren. We tuurden over het randje van de Bromovulkaan, balanceerden over de smalle dijkjes die door de rijstvelden lopen en spotten aapjes in de jungle. En bij iedere slaapplek waar we kwamen lag een kleurrijk offertje voor de deur. Vandaag gaan we ons eigen offertje knutselen. Van vlechtstroken (die kun je zo kant-en-klaar kopen) vlecht je een mandje waar kleurrijke bloemen van crêpepapier in komen. Leuk voor de oudere kinderen: vlecht een mandje van brooddeeg.

Vanavond eten we: Nasi Goreng.

Ook je eigen offerte maken?

Dag 4 – Buitenleven in Canada

Canada met kinderen

Ruige natuur, besneeuwde bergtoppen, beren en walvissen. Canada vinden wij de ultieme buitenleven bestemming. Het is wel leuk dat je dan een beetje een droge dag hebt natuurlijk. We starten onze dag met een wandeling door het Canadese bos, op zoek naar herten en “beren”. Misschien heb je in het bos wel al wat mooie stokken gevonden, want vanmiddag gaan jullie je eigen broodje bakken boven je eigen kampvuur. Haal van de gevonden stokken de schors even af en wikkel dan het brooddeeg in een streng om de stok heen. Roosteren maar. Als je het broodje van de stok afschuift kun je in de holte die overblijft een knakworstje schuiven. Ook erg lekker: marshmallows.

Ook kamperen in de wildernis?

Dag 5 – Mexico, Mexcihicoooo

Kerstvakantie uitjes? Wat dacht je van de wereld rond vanuit huis: Mexico

Vandaag komen we aan in Mexico. Een heel bijzonder feest dat hier gevierd word is Día de Muertos, de dag van de doden. Tijdens deze dagen zie je overal de kleurrijke doodshoofden terugkomen. Niet angstaanjagend, maar juist met veel kleur. Erg leuk om te schminken.

En wat je ook veel in Mexico ziet zijn deze Papel Picado. Papel picado is een traditionele volkskunst uit Mexico waarbij ingewikkelde patronen uit kleurrijk vloeipapier worden gesneden. Het vloeipapier wordt vervolgens in een lijn aan een touwtje vastgeplakt om vaandels te vormen die worden gebruikt als decoratie voor belangrijke festiviteiten gedurende het hele jaar. Eigenlijk zoals wij vroeger de papieren tafelkleedjes maakten. Ontwerp je eigen patroon en knippen maar. Natuurlijk kun je ook gewoon (vouw)blaadjes gebruiken.

En wat eten we vandaag? Juist: Mexicaanse tortilla’s of taco’s.

Maak ook je eigen tortilla

Dag 6 – Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Op safari in Zuid-Afrika

Op safari tijdens deze kerstvakantie uitjes, zoals hier in Zuid-Afrika

Met je eigen huurauto speuren we de vlaktes af op zoek naar wild. Het kan in Zuid-Afrika. Heb je jonge kinderen dan knutsel je eerst een verrekijker van wc rolletjes en dan kun je op pad. Oudere kinderen kunnen een Bingokaart meenemen en zo zelf de wijk in, op zoek naar alles op hun safarikaart. Tropische vogels (mussen), leeuwen (de kat van de buren), gevaarlijke slangen (dikke regenwormen), (vogel)spinnen en walvissen (vissen in de sloot). Je kunt er vast nog meer verzinnen. Baie pret!

En waar onze kinderen hun vingers bij aflikken? Boboti. Leuk om samen te maken ook. Collega Leonie maakte er een handige vlog van.

Op safari in Zuid-Afrika

Dag 7 Marokko: high tea en mozaïek

De laatste dag van onze wereldreis. We zijn alweer bijna thuis. Marokko ligt maar op zo’n 4,5 uur vliegen bij ons vandaan. En toch waan je je in een totaal andere wereld. Overal kom je kleurrijke mozaïeken tegen. Daar kunnen we zelf ook mee aan de slag. Mozaïektegels kun je bestellen bij de bouwmarkt. Geen tegels? Wist je dat je ook met kralen, schelpen en steentjes kunt mozaïeken. Op de website van de Praxis staat stap voor stap uitgelegd wat je nodig hebt. Voor een eerste mozaïekwerkje raad ik aan klein te beginnen. Met bijvoorbeeld een spiegel, doosje of dienblad.

Tijdens het mozaïeken mag een pot mierzoete Marokkaanse thee en een schaal koekjes natuurlijk niet ontbreken.

We eten vanavond Marokkaanse tajine. En morgen? Boerenkool met worst? Goede reis!

Ook slapen in zo’n paleisje van mozaïek?

background-pattern