Naar boven

Bestemmingsexpert Nienke geeft tips voor reizen met jonge kinderen

blog

Geschreven op
donderdag 10 oktober
Geschreven door
Shannon van Duyl

Toen onze bestemmingsexpert Nienke voor het eerst met haar vriend en kinderen op een verre reis ging, waren haar kinderen anderhalf en bijna vier jaar oud. Inmiddels heeft ze al een aantal reizen met haar kinderen gemaakt en werkt ze natuurlijk als bestemmingsexpert bij Riksja Family. Een echte ervaringsdeskundige, dus! Nienke deelt haar tips voor reizen met jonge kinderen. Een tipje van de sluier? “Blijf relaxed!”

Haar passie voor reizen maakt dat Nienke al flink wat landen heeft gezien. “Ik heb toen ik jonger was vijf maanden door Zuidoost-Azië gereisd met een vriendin,” vertelt ze. “Later heb ik mijn vriend leren kennen, die gelukkig net zo’n reisfanaat is als ik. Ook met hem heb ik bijna een jaar lang rondgereisd, ditmaal door een ander deel van Azië. Toen de kinderen eenmaal kwamen bleef het kriebelen. Het leek ons fantastisch om onze zoons de wereld te laten zien en Azië kenden we al, dus combineerden we die twee en werd Indonesië onze eerste bestemming als gezin.”

Is een onbekende omgeving ver van huis niet eng met jonge kinderen?

“Onze zoons waren anderhalf en bijna vier jaar oud toen we voor het eerst op een verre reis gingen. Natuurlijk is dat best wel jong, maar vergeet niet dat het op reis niet heel anders is dan thuis. Thuis let je toch ook goed op je kinderen? In het buitenland is dat niet anders. Het is juist supergaaf om met je gezin de wereld te ontdekken, dus laat het idee van een onbekende omgeving je absoluut niet tegenhouden. Wel gebeuren er misschien dingen die je kinderen nog niet zo goed begrijpen omdat dat thuis anders is. Onze jongste is bijvoorbeeld een grote dierenvriend, dus wilde hij alle straatkatten en -honden in Indonesië aaien. In Nederland niet zo’n probleem, maar in Indonesië is dat niet zo’n hele goede match, haha!”

Wat raad je aan voor ouders die met jonge kinderen willen reizen?

“Het belangrijkste bij reizen met jonge kinderen is hoe je er zelf in staat. Op onze eerste reis wilden wij dat onze kids gingen slapen in het vliegtuig. En ja, dat deden ze natuurlijk niet. Dat moet je dan ook los kunnen laten. Je moet flexibel zijn en accepteren dat je weliswaar je reis tot in de puntjes uit kunt stippelen, maar er zullen altijd dingen zijn die je niet kunt plannen. Als je daarmee om kunt gaan en gewoon lekker relaxed bent, komt het helemaal goed.

En daarbij: er is niets mooiers dan je kinderen de wereld te laten zien. De oudste is nu zes, dus die leren we altijd een paar woordjes in de taal van het land waar we naartoe gaan. Als je je kinderen bij je hebt maak je ook een andere connectie met mensen. Dat verbindt. Mensen zijn opener en toegankelijker, komen gemakkelijker naar je toe. Onze jongste is hoogblond en kreeg in Indonesië ontzettend veel aandacht. Hij is best verlegen dus wist niet wat hem overkwam, maar tegelijkertijd vond hij het stiekem ook wel leuk, volgens mij.”

Hoe kies je je bestemming met jonge kinderen?

“Het beginpunt is eigenlijk altijd: wat wil je? Heb je al een continent in je hoofd of misschien zelfs al een land? Past dat bij jullie gezin? Maar ook: past de manier van reizen in het land van bestemming bij jullie gezin? In het ene land reis je bijvoorbeeld met transfers, terwijl je in het andere land je eigen huurauto hebt. In het ene land zijn de reisafstanden wat langer en ben je juist langer op een plek, terwijl je in het andere land vaker maar korter onderweg bent.

Kijk naar wat je voorkeur heeft, en soms is het ook een kwestie van gewoon proberen. Wij hadden in Costa Rica bijvoorbeeld een eigen huurauto, en in Indonesië reisden we met transfers. Toen kwamen we erachter dat wij een huurauto net wat fijner vinden, doordat je zelf bepaalt wanneer je gaat rijden. Maar bij Riksja hebben we ook klanten die het juist prettig vinden dat het vervoer gewoon al klaar staat en je je niet zelf hoeft te richten op het rijden. Zoiets is heel persoonlijk. De belangrijkste tip? Neem vooral lekker je tijd om te kiezen en laat je niet te veel tegenhouden door de ‘mitsen en maren’. Langzaamaan kun je gaan trechteren en uiteindelijk kom je bij een bestemming uit. Of twee, of drie … Voor je het weet heb je een complete bucketlist!”

Over bucketlists gesproken … Wat staat er nog op die van jullie?

“Zo veel! Hoe meer je reist, hoe langer je lijst wordt met bestemmingen die je nog wilt zien. Sowieso willen we de bestemmingen die we samen hebben bezocht nog aan onze kinderen laten zien, en zijn er een aantal landen waar we al eerder zijn geweest maar die we gewoon nog een keer willen bezoeken. In elk geval staan Colombia, de Filipijnen en India hoog op het lijstje. We zijn sowieso echte doeners, dus dat soort avontuurlijke bestemmingen zijn echt aan ons besteed. We hopen zelfs nog een keer een wat langere reis te kunnen maken met de kinderen, waarbij we meerdere landen met elkaar kunnen combineren. Maar waarschijnlijk wordt het eerst Colombia. Weliswaar geen bestemming van Riksja Family, maar er zijn wel collega’s met iets oudere kinderen die kant op gegaan. Zij kunnen er dus al een heleboel over vertellen. Zie, zelfs onderling geven we elkaar reisadvies!”

Waar gaan jullie naartoe?

En, begint het bij jullie al te kriebelen om samen op reis te gaan, of twijfel je nog? Laat dan onze Facebookfans je overtuigen, want zij zijn het er roerend over eens: reizen met kinderen, doen! Of lees het verhaal van bestemmingsexpert Anne-Marie, over haar reiservaring met haar gezin met tieners.

Bestemmingsexpert Anne-Marie aan het woord

background-pattern