Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Ondernemen met een hart

Verantwoord en duurzaam reizen bij Riksja Travel vloeit voort uit wat wij belangrijk vinden: vrijheid, echtheid en goed zijn voor mensen. Vrijheid om je reis in te steken zoals jij dat wilt en een bijdrage te leveren wanneer jij dat wilt. Echtheid, omdat we de wereld zien zoals die is en onze ogen niet sluiten voor de impact die onze reizen hebben op de natuur. En goed zijn voor mensen, omdat we graag waar mogelijk ons steentje bij willen dragen om de wereld een beetje mooier te maken. Dit doen we door kleinschalige slaapplekken en activiteiten in onze reizen op te nemen, zodat jij als reiziger de mensen ter plekke leert kennen en zij jou. Om van elkaar te leren en thuis te komen met een verhaal, met het gevoel dat je een land echt hebt leren kennen. Daarbij leveren wij ook op kleinschalige manier een economische bijdrage.

De basis van Riksja’s kijk op duurzaam reizen werd gelegd door oprichter Marius. Lees op Riksja Travel zijn verhaal.

Lokale samenwerking

Op elk van onze bestemmingen werken we samen met een partner die in het land woont, het land goed kent en net als wij goede samenwerking belangrijk vindt. We geloven dat positieve ontmoetingen tussen mensen en culturen je reis betekenis geven. Een ontmoeting met een gids die je meeneemt op safari, een chauffeur die je door de hectische steden rijdt of een local die je de kneepjes van de lokale keuken bijbrengt. Een goede relatie tussen onze partner en de mensen ter plekke voorop, zodat zij plezier in hun werk hebben en hun familie kunnen onderhouden. Dat draagt volgens ons bij aan een positieve reiservaring.

People & Planet: CO²-compensatie van je reis

Sinds 2016 compenseren we de volledige uitstoot van de reis die je bij ons boekt (vlucht en landarrangement). Uiteraard sluiten we onze ogen niet voor de impact van reizen op de aarde. De gemiddelde uitstoot van onze reizen bedraagt 2,4 ton CO² per persoon; behoorlijk veel als je bedenkt dat dit ongeveer een kwart is van wat een Nederlander gemiddeld per jaar uitstoot. Hierin nemen we onze verantwoordelijkheid en daarom compenseren we de totale CO²-uitstoot van jouw reis. We werken hiervoor samen met de South Pole Group. Dit is een bedrijf dat op efficiënte manier duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden start en ondersteunt. Kijk voor meer informatie bij de uitleg over Riksja’s CO²-compensatie.

Microfinanciering via Wakibi

Wakibi verstrekt leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. We ondersteunen Wakibi vanwege de kleinschalige benadering waarbij leningen voor 100% worden ingezet. Daarbij staan mensen centraal en maakt zelfs een kleine lening al echt verschil. Voor € 25,- per boeking kun je zelf ook een lening verstrekken. Via de Riksja Community blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen ter plekke. Op  Riksjatravel.nl vertellen we meer over de achtergrond van Riksja & Wakibi.

 

Soulventure

Op een groot aantal van onze bestemmingen ondersteunen we lokale projecten via Stichting Soulventure. We vinden het vanzelfsprekend om iets terug te doen voor de mensen in de landen waar we naartoe reizen. Je kunt bij boeking hier een bijdrage aan leveren door een donatie te doen van €12,-. Uiteraard respecteren we het ook als je charitatieve bijdragen en reizen gescheiden wilt houden.

 

 

Duurzaam reizen

Op de meeste bestemmingen bieden we reizen aan waar we bewust voor een duurzame insteek hebben gekozen, bijvoorbeeld door ontmoetingen met de mensen wanneer je in een homestay verblijft of met hen  op pad gaat. Maar ook voor de andere reizen hebben we bewuste, verantwoorde keuzes gemaakt, zoals vervoer per lokale bus of waar de bevolking van profiteert.

 

 

Verantwoorde souvenirs

Souvenirs kopen is leuk, dat vinden wij zelf ook. Kleurrijke doeken, tassen en beeldjes; het is moeilijk om met lege handen thuis te komen. Vaak heeft het ook een positieve impact op de lokale economie. Maar let wel: je kunt niet zomaar alles kopen. Souvenirs die van bedreigde plant- of diersoorten zijn gemaakt zijn verboden. Je riskeert een hoge boete en nog veel erger is de milieuschade die het aanricht. Ook als je antiek wilt kopen, moet je goed opletten. De uitvoer daarvan kan verboden zijn. Meer informatie over wat wel en niet mag vind je op de Douane-app. Ons advies is om handgemaakte, lokale producten te kopen. Dat levert een positieve bijdrage aan de bestemming en het zijn vaak de mooiste souvenirs.

 

Een positieve bijdrage

Om tijdens je reis de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, kun je rekening houden met je water- en energieverbruik en afval. Doe de airconditioning en het licht alleen aan als het echt nodig is. Laat de kraan niet onnodig lopen en neem bijvoorbeeld een zonne-oplader mee. Voor het verminderen van afval kun je het beste spullen meenemen die je kunt hergebruiken, een Dopper-waterfles bijvoorbeeld. Er zijn veel landen waar je gewoon uit de kraan kunt drinken, zie Water in het buitenland. In landen waar dit niet kan, zal het een uitdaging zijn. Gelukkig zie je steeds meer punten waar je je flesje kunt bijvullen. Heb je toch afval, gooi het dan in de prullenbak. Kijk voor meer tips en adviezen om afval tegen te gaan op Riksjatravel.nl.

Eerlijke kansen voor iedereen

In veel ontwikkelingslanden zie je kinderen op straat bedelen of werken onder zeer slechte omstandigheden. Het is aan te raden om tijdens je reis geen spullen van kinderen te kopen of ze geld te geven. Toegegeven, dat is best moeilijk, maar het kan ertoe leiden dat ze steeds afhankelijker daarvan worden. Sommige reizigers kiezen ervoor om een bedrag te doneren aan een van onze lokale projecten. Iedereen vindt daar een eigen weg in. Ook seksuele uitbuiting van minderjarigen is een groot probleem. Vermijd op reis daarom plekken waar kinderen of jongeren dit soort diensten aanbieden. Wanneer je prostitutie van een minderjarige signaleert, meld dit dan. Meer informatie vind je op Meldkindersekstoerisme.nl.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen