8x eten bij mensen thuis tijdens je reis

blog

Geschreven op
dinsdag 1 oktober
Geschreven door
Delen op social media

De mooiste ontmoetingen zijn die ontmoetingen die je over tien jaar nog steeds herinnert. Meestal gaat dat natuurlijk ongepland, maar sóms kun je “het lot” een beetje tarten. Bijvoorbeeld door een bouwsteen aan je reis toe te voegen waarmee je bij de mensen thuis gaat eten. Niet alleen een leuke ervaring, maar op deze manier kunnen dit soort gezinnen zonder grote investeringen meeprofiteren van het toerisme. We hebben acht plekken voor je op een rij gezet waar je bij de locals aan tafel schuift.

Proef het plattelandsleven in Costa Rica

Overnacht bij een familie op het platteland in de Juanilama-gemeenschap in Costa Rica om te zien hoe het plattelandsleven eraan toe gaat. Tijdens deze homestay verblijf je twee dagen bij een lieve, hartelijke familie op het platteland van Costa Rica. Dit project is ooit gestart als initiatief van een groep vrouwen om reizigers kennis te laten kennis maken met het boerenleven in Costa Rica. Gezamenlijk verbouwen ze onder andere Yucca (een soort aardappel) en tropisch fruit. Zeven families stellen hun huis open voor gasten en bij een van hen verblijf je. Maar je wordt natuurlijk ook aan het werk gezet: voor je het weet hak je een ananas van een plant of pluk je bananen uit de tuin, om vervolgens aan de slag te gaan in de keuken.

Bekijk deze bouwsteen

Eten bij een Peruaans gezin

Food brings people together, zeggen ze weleens. En dat is niet voor niets! Tijdens je rondreis door Peru kun je dat zelf ervaren tijdens een lunch of diner bij een Peruaans gezin. We werken samen met een stichting die gezinnen selecteert die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Op deze manier helpt het hen zonder grote investeringen mee te profiteren van het toerisme. Ook begeleidt de stichting het gezin in het professioneel ontvangen van reizigers. Zij wat extra bijverdiensten, jij een heerlijke maaltijd en natuurlijk voor iedereen een bijzondere ontmoeting! De locals spreken geen Engels maar met handen, voeten en thuis al een minicursus Spaans via Duolingo kom je een heel eind.

Eten bij de locals

Samen koken met je gastgezin in Thailand

Eigenlijk hoeven we niet méér te zeggen dan dit: Thais. Eten. De Thaise keuken is genieten. Kook samen met een gastgezin in het noorden van Thailand je eigen maaltijd tijdens een kookworkshop in Chiang Mai. Je gaat eerst met de kok naar de lokale markt om boodschappen te doen. Daarna maken jullie een heerlijk typisch Thais gerecht, wat uiteraard daarna samen verorberd wordt. Reis je door Centraal-Thailand? Dan kun je eenzelfde soort ontmoeting ervaren, maar dan in Sukhothai. Hier wordt in principe voor je gekookt, maar je mag natuurlijk altijd een handje meehelpen. Smullen maar!

Op naar Thailand

Lunchen tussen de rijstvelden in Myanmar

Dorpen op palen, drijvende tuinen en beenroeiers die hun visnetten binnenslepen op een gigantisch meer tussen de bergen: dat is Inle Lake in Myanmar. Op een privé-boot met gids vaar je over het meer, zodat je ook de rustigere plekken van het meer ziet. Je luncht in een lokaal huis tussen de rijstvelden, waar je geniet van shan noodles en tempura. Met volle buik peddel je vervolgens zelf ook nog even rond op het meer.

Op naar Myanmar

Eten bij de ananasboer in Costa Rica

Weet jij hoe een ananas groeit? In Costa Rica kun je het met eigen ogen zien (en vervolgens natuurlijk proeven) tijdens een bezoek aan Don Rodolfo’s ananasplantage. Vol enthousiasme legt hij alles uit over de ananasteelt tijdens een smaakvolle rondleiding over de plantage. Van al dat praten over eten krijg je best wel trek, dus schuif je vervolgens aan voor een lekkere lunch. De familie is van alle markten thuis, want naast ananassen telen ze ook ander tropisch fruit en tilapia (die jij voor de lunch zelf met een schepnet mag vangen).

Op naar Costa Rica

Thuis bij de Toraja’s in Indonesië

Twee dagen tussen de locals: volgens ons de leukste manier om de Torajacultuur in Indonesië mee te maken. Samen met je gids wandel je door de groene Torajavallei en overnacht je in een traditioneel dorp bij een familie thuis. Je loopt twee dagen zes uur lang door groene rijstvelden en een dicht bamboebos met af en toe een klimmetje: te doen voor iedereen met een gemiddelde conditie. Onderweg drink je dampende mierzoete thee, leer je zelf rijst te plukken en geniet je van een lekkere lunch met een schitterend uitzicht over het dal.

Op naar Indonesië

Een kookworkshop volgen in Marokko

De Marokkaanse keuken is volgens kenners een van de meest gevarieerde keukens ter wereld. Arabische, Mediterraanse en Afrikaanse invloeden hebben geleid tot een mix van smaakvolle gerechten. Om te leren hoe je de tajine het beste kunt gebruiken, leren we je de geheimen van de Marokkaanse keuken tijdens een kookworkshop nadat je een dag door de souks van Marrakech hebt gefietst. Met Fatima of Gemma wandel je door achterafstraatjes waar je de boodschappentas vult met geurige kruiden als saffraan en kaneel. Vervolgens ga je kokkerellen. Na het afgaan van de laatste kookwekker mag je aan tafel om te smullen van je zelfbereide tajine, couscous en brood.

Op naar Marokko

‘Book a local cook’ op resirest.com

Wereldwijd zijn er honderden mogelijkheden om deel te nemen aan dit soort projecten. Kijk bijvoorbeeld eens op resirest.com! Hun missie is om een impuls te geven aan eerlijk toerisme door lokale families en reizigers via eten te verbinden. Wil je inspiratie voor nog meer leuke activiteiten waarmee je tegelijkertijd een steentje bijdraagt aan een mooiere wereld? Lees dan eens over deze zes duurzame activiteiten.