Voetsporen op de Banks

bouwsteen

  • Reisschema:
    Akaroa
  • Reisduur:
    5 dagen / 4 nachten
  • Reissom:
    € ,- p.p. bij 2 personen
De Banks Peninsula Track is uniek in zijn soort. Maar twaalf mensen per dag worden toegelaten in het spectaculaire natuurgebied dat zich uitstrekt over de lava-landtongen van een enorme vulkaan die in een ver verleden tot uitbarsting kwam. In deze stille en vaak adembenemende natuur kom je veel zeldzame inheemse dieren in hun natuurlijke omgeving tegen, zoals blauwe pinguins, zeehonden, Hector dolfijnen en bijzondere vogels zoals de Fantail en de Albatros. Maar de grootste aantrekking gaat uit van de prachtige overnachtingsplekken die je op deze tocht aandoet. Met z'n twaalven deel je de ene keer een landhuis in een groene vallei en de andere keer knusse bungalowtjes aan een beekje. Heb je wel eens in een vuurbad onder de sterren gezeten of van een boombadkamer gebruik gemaakt?
De Banks is een veel lichtere tocht dan de meeste grote tracks in Nieuw-Zeeland, maar er wordt toch nog 3 tot 7 uur per dag gelopen en op twee dagen wordt er stevig geklommen. Je trekt individueel langs een goed gemarkeerde route en je ziet je mede "Trampers" 's avonds in het huis. Er wordt met maximaal 4 personen op een kamer geslapen en je kookt je eigen potje in de gedeelde keukens.
Een exclusieve tocht naar het ongerepte Nieuw-Zeeland voor de sportief ingestelde reiziger. Een rugzak en goede schoenen zijn noodzakelijke attributen voor deze bouwsteen. De Track is van 1 oktober tot 30 april open.
Banks Peninsula Track

Dag 1 Banks Peninsula Track

Vandaag kun je spullen inslaan bij het supermarktje van Akaroa. Als je niet voor alle dagen eten wilt meesjouwen dan is het goed om te weten dat er op de eerste avond een restaurantje is en dat je later in de Track twee keer een klein “Honesty” shopje is bij de huizen waar je overnacht. In zo’n winkeltje staat niemand achter de kassa maar laat je wat geld achter voor je koopwaar…. Aan het eind van de middag wordt er verzameld in Akaroa tegenover het postkantoor. Met een busje rijd je alvast een flink stuk omhoog (dat scheelt al een heel stuk klimmen) naar de eerste overnachtingsplek. Dit is een fraai houten huis op een schapenveld op een van de bergflanken. De volgende dag zal meteen de zwaarste dag van de track worden en als je niet met je bagage wilt zeulen dan kun je geld in een potje doen om deze te laten vervoeren.

Er is een spectaculair uitzicht over de baai van Akaroa. Een paar honderd meter verderop is er het charmante restaurantje van een innemende Zwitser die hier al jaren in de middle of nowhere woont.

Dag 2 Banks Peninsula Track

De eerste dag van de Track volg je de route langs de witte paaltjes naar boven. De Track is hier behoorlijk steil en als je gisteren niet het vervoer van je bagage hebt geregeld heb je nu waarschijnlijk al spijt.
De felblauwe baai van Akaroa daalt onder je weg. Als je de top van de heuvel bereikt heb je een fantastisch uitzicht over verschillende baaien. Je bereikt vandaag het hoogste punt van de Track op 690 meter. Dan volgt de route naar beneden richting Flea Bay. Opeens kom je door bijna tropische dalen met talloze uitwaaierende varens. Aan het einde van een groene schapenvallei ligt een 130 jaar oud landhuis, de Flea Bay cottage. Meestal is de excentrieke eigenaar bereid om je ’s avonds mee te nemen naar de heuvels achter zijn boerderij waar hij geïmproviseerde schuilplaatsen heeft gemaakt voor de grote kolonie blauwe pinguïns die hier komt broeden. De donsbabies zijn heel aandoenlijk.

Dag 3 Banks Peninsula Track

Vandaag staan slechts enkele uren lopen op het programma en als het rustig weer is dan is het een aanrader om eerst te gaan kanoen in Flea Bay. Vanuit de kano kun je de pinguïns zeewaarts zien trekken en verder heb je een behoorlijke kans om zeehonden en Hector dolfijnen te zien jumpen in de uitgestrekte blauwe baai.
Dan hang je je pack om de schouders en vervolg je route. De route gaat vandaag pal langs de kust met vele baaien en inhammen en spectaculaire steile rotsen waar de zee soms grote grotten in heeft gebeukt. Aan het eind gaat de route een stukje landinwaarts. Je loopt langs een beekje en er zijn overal bloemen en kwetterende vogels. Vervolgens kom je in een wonderlijke vallei waar olijke houten huisjes her en der staan en waar je verder allerlei originele objecten aantreft. Er is een buitenbiljart (waar je met kromme stokken probeert raak te stoten), er is een grappige badkamer om een enorme boom gebouwd, maar het klapstuk is het vuurbad dat ’s avonds wordt aangestoken en waar je onder sterren kunt genieten van het water dat door een sissend vuurtje onder het gietijzeren bad op temperatuur wordt gebracht. Hier vind je de eerste Honesty shop, zodat je je voorraden kunt aanvullen. Men rekent iets meer dan in de bewoonde wereld, maar het is dan ook een eind lopen om het boeltje hier te krijgen.

Dag 4 Banks Peninsula Track

De route van de vierde dag loopt weer langs de spectaculaire kust. Je loopt slechts zo’n drie uur, dus er is voldoende tijd om te blijven hangen bij de zeehondengrot waar een hele kolonie is neergestreken en waar je de mannetjes zich tegen elkaar ziet misdragen. Als je in de voorlaatste baai een stukje landinwaarts gaat kom je bij een idyllische waterval, een prachtige plek voor lunch.
De route eindigt bij een stijlvol landhuis met een relaxte veranda in Otenarito baai. Ook hier is een shopje. De volgende dag staat er weer een pittige klimdag van zo’n 5 uur op het programma en je kunt je pack tegen betaling meegeven aan de eigenaar van het huis.

Dag 5 Banks Peninsula Track

Vandaag klim je aanvankelijk heel geleidelijk naar boven door een gebied met veel valleien en bossen. Dit is ook het woongebied van de Fantail, het parmantige vogeltje dat het niet kan uitstaan dat je door zijn territorium loopt en kwetterend om je heen gaat narren. Hij kan zijn staart uitzetten als een waaier om extra indruk te maken. Als je hoger komt, wordt de klim steiler en loopt het pad zigzaggend door een exotisch bos met varens. De uitzichten naar achteren worden spectaculair. Nog hoger klim je door een klassiek bos met hoge rode bomen voordat de velden van de bevrijdende “saddle” van de heuveltop in zicht komen. Eenmaal over de zadel kijk je weer uit over de baai van Akaroa. Je loopt over een breed graspad naar beneden door weidse velden en moet de neiging onderdrukken om niet te gaan draven. Uiteindelijk eindigt de route bij Mt Vernon lodge. Van hieruit kun je het weggetje naar Akaroa volgen, nog een wandeling van 20 minuten. Na zo’n tramp is de beschaafde wereld heel aanlokkelijk. Als jezelf wilt verwennen kun je een lekkere massage nemen in het dorp (vlak boven het postkantoor) en kun je bijvoorbeeld uitstekend dineren bij C’est La Vie met een exquise Franse keuken….

Meer tijd in het sfeervolle dorp Akaroa besteden? Kies je voor de bouwsteen Picknick op de Banks. Als je nog wil kennismaken met de potvissen en dolfijnen bij Kaikoura dan ga je verder met de bouwsteen Flippers en Wallies. Als het einde van de reis in zicht komt dan rij je terug naar Christchurch waar je nog een nachtje slaapt voordat je naar huis vliegt.

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met