Naar boven

Tasman Coastal Track

bouwsteen

 • Reisschema:
  Abel Tasman National Park
 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Reissom:
  € 742,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a pas voor de hutten
De kusttrails van het Abel Tasman Nationaal Park in Nieuw-Zeeland zijn overweldigend mooi. De baaien zijn diepblauw, de stranden hagelwit, de rotsen steil en kustvegetatie is jungleachtig exotisch. De paden zijn uitstekend aangelegd. Het hele park is gereserveerd voor de natuur en haar liefhebbers en is in principe (met uitzondering van enkele baaihuisjes) niet bewoond. De Nieuw-Zeelanders zelf onderschrijven de aantrekkingskracht van dit gebied volledig en komen in het zomerseizoen in grote getale om te wandelen en te kanoën. De grootste hoeveelheid mensen komt niet veel verder dan Anchorage baai. Om toch het unieke Nieuw-Zeeland gevoel te houden laat je je door een watertaxi voorbij Anchorage afzetten: zie onze bouwsteen Van palmenbos naar zeehondenbaai. Wat natuurlijk ook kan is de hele Coastal Track lopen en slapen in kleinschalige hutten op prachtige plekken in de natuur. Omdat de accommodatie een beperkte capaciteit heeft, moet deze tijdig gereserveerd worden.De Abel Tasman Coastal Track is meer een uitgebreide wandeling dan een echte trek (of tramp). De dagelijkse trajecten zijn ook voor de relaxte wandelaar goed te doen. Je loopt meestal zo'n vier uur per dag en het klimmen en dalen blijft beperkt. In de hutten is geen kookgelegenheid maar in Awaroa is een restaurantje. De hutten zijn eenvoudig, maar gezellig met gedeelde slaapgelegenheid en faciliteiten (toilet en douche).

Abel Tasman Track
Decorative torn edge

Dag 1 Abel Tasman Track – Aankomst in Motueka

Vandaag neem je je intrek in een karakteristieke lodge in het dorpje Motueka, dat vlakbij het Abel Tasman Park ligt. Deze accommodatie heeft een klein zwembad; je kunt deze dag dus heerlijk ontspannen afsluiten. Als je deze dag nog een aantal uur te besteden hebt, ga dan bijvoorbeeld naar Kaiteriteri (ongeveer 15 minuten rijden). Hier heb je een heerlijk strand voor het betere relaxen en je kunt er zeekano’s huren. Een aanrader voor een goed diner is het landelijke River Side Café dat 8 km ten zuiden van het stadje ligt. Het restaurant wordt gerund door een idealistische commune. Bij mooi weer kun je in de fraaie tuin eten.

Decorative torn edge

Dag 2 – Abel Tasman Coastal Track

Van de entree van het Abel Tasman Park begint je tocht over de track. Je komt op het eerste gedeelte nog aardig wat mensen tegen, maar het is al gauw duidelijk waarom. De groene varenbomen waaieren je tegemoet en uitzichten over de baaien en lagunes zijn adembenemend. Na het paar uur lopen is zelfs de lage temperatuur van de zee geen beletsel meer voor een snelle plons op een afgelegen strand, en er zijn ook verschillende poedelbeekjes. Vlak bij Anchorage is er een detour mogelijk naar een waterval bij Cleopatra’s pool waar je lekker kunt plonzen.

De locatie van Anchorage hut mag er zijn en het is heerlijk om te zien hoe alle dagjesmensen van het strand verdwijnen en je samen met de hutgenoten in de stille schoonheid achterblijft. De accommodatie is eenvoudig maar adequaat en er kunnen maximaal zo’n 20 mensen tegelijk verblijven.

Looptijd circa 4 uur – afstand 12,4 km

Decorative torn edge

Dag 3 – Abel Tasman Coastal Track

Van Anchorage loop je achterlangs een rotseiland in een uur naar Torrent baai. Je ziet hier veel kreken en zeevogels en een verdwaalde kanovaarder die de kreek op probeert te komen. Bij vloed loop je om Torrent Bay heen en duurt de track een uurtje langer. Van Torrent gaat het door de jungle door naar Bark Bay. Je komt over een wiebelende hangbrug en langs een flinke waterval. Hier laat je de meeste toeristen achter je en arriveer je in ongeveer 3 uur op het volgende prachtige plekje om te overnachten.

Looptijd circa 3 uur – afstand 8,4 km

Decorative torn edge

Dag 4 – Abel Tasman Track

Vandaag wandel je in 4 uur van Bark Baai naar Awaroa. Het eerste stuk gaat langs de fraaie kust van Onetahuti door het prachtige varenwoud. Je ziet Tonga eiland liggen met haar zeehonden. Met een beetje geluk komen er een paar buurten. Dan klim je over de kustheuvels naar Awaroa waar weer een hut ligt met een prachtig uitzicht over de baai. Deze baai kun je ‘de volgende dag ’s ochtends oversteken als het eb is. Als het water te hoog staat kun je niet lopen. Let dus even op de borden voordat je de wandeling begint. Hout is er genoeg op voorraad en je kunt dus lekker stoken als je dat leuk vindt…

Looptijd circa 4 uur – afstand 11,4 km

Decorative torn edge

Dag 5 – Abel Tasman Coastal Track

Op weg naar de volgende hut steek je eerst de rivier monding bij Awaroa over. Je kunt deze monding alleen bij eb oversteken; let daarom goed op de borden. De tocht komt vandaag langs Goat Bay, Skinner Pint en uiteindelijk Totaranui. Hier bestaat al de mogelijkheid om de bus terug te nemen naar Marahuu. De echte ‘die-hards’ gaan nog 3,5 uur door naar Whariwharangi.
Het is duidelijk dat de westerlingen deze naam niet zelf hebben verzonnen.

Looptijd circa 4,5 uur – afstand 13,0 km

Decorative torn edge

Dag 6 – Einde Abel Tasman Coastal Track

Na het ontbijt is het tijd om je spullen te pakken en aan het laatste deel van de track te beginnen. Vanaf Whariwharangi loop je in ongeveer anderhalf uur naar Wainui. Onderweg geniet je weer van het uitzicht op de kust. Vanaf Wainui neem je de watertaxi naar Marahua. Desgewenst kun je nog een nachtje slapen in Motueka…

Vervolg je reis naar het zuiden via de westkust. De meeste reiziger kiezen voor de bouwsteen Van Kust naar Gletsjer. Via Hokitika reis je langs de westkust naar het zuiden. Onderweg beklim je onder begeleiding van een ervaren gids de ijzige Fox Glacier. Wil je dolfijnen of walvissen spotten en relaxen in de hot springs, dan is de bouwsteen Flippers en Wallies de juiste keuze.

Decorative torn edge
Tipje:

Vergeet je zaklamp niet mee te nemen! Een stompje kaars is ook vaak erg handig in verband met het alomstralende licht. Neem vooral droogvoer mee wat je moet aanlengen met kokend water. Daarbij kun je ook paprika’s, knoflook en uien meenemen voor de extra smaak. Gaan sjouwen met blikken (vol met water dus gewicht) is niet echt handig.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Tasman Coastal Track

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Nieuw-Zeeland Fox Glacier
bouwsteen

Van kust naar gletsjer

 • Hokitika - Fox Glacier
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 145,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Flippers en wallies
bouwsteen

Flippers en Wallies

 • Kaikoura
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 179,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern