Naar boven

Japan met kinderen

Reizen met kinderen

Japan met kinderen

Bouw je Japan familiereis

Naar Japan met kinderen? Doen! Of je nu met kleine kinderen of tieners reist, Japan is geschikt voor het hele gezin. Ninja’s, Samoerai en Sumoworstelaars… de fantasie van kinderen maakt al snel overuren tijdens de voorbereiding van een Japan-reis. En dan hebben we het nog niet eens over de natuur, vele pretparken of bizarre rituele zoals het natgooien van Boeddha beelden als eerbetoon. Japan is kindvriendelijk, hygiënisch en schoon. In de grote steden zijn voldoende speeltuintjes.

Speciaal voor reizigers met kinderen hebben wij een speciale Japan-familiereis samengesteld. Hierin zijn de reisafstanden, slaapplekken en activiteiten afgestemd op gezinnen.

Japan is een ontzettend veilig en goed georganiseerd land. Ga goed voorbereid op reis, zodat je onbezorgd Japan kunt ontdekken met het gezin. Op deze pagina hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Japan met kinderen
Japan met kinderen

Goed om te weten

Slapen
Reis je met tieners dan slaap je in de steden in kleine twee-persoonkamers. Op het platteland slaap je in accommodaties met een Japans tintje. De kamers zijn hier vaak wat ruimer dan in de steden. Ook slaap je soms – net als de Japanners zelf – op futonbedden: matrassen op de grond. Waar mogelijk proberen we voor gezinnen familiekamers of -ruimtes te boeken.

Met een baby of peuter kun je een verblijf in één van onze comfort hotels in de steden kiezen, waarbij de kamers iets groter zijn. Op sommige plekken kunnen we – afhankelijk van de beschikbaarheid – een appartement of guesthouse met keuken regelen. Hierbij geldt: Hoe vroeger je boekt, hoe groter de mogelijkheden.
Japanners die reizen met kinderen hebben de gewoonte dat (kleine) kinderen in het bed bij hun ouders slapen. Hotels hebben daarom vaak geen ledikantjes of babybedjes beschikbaar. Het is daarom een goed idee om een Deryan-slaaptentje mee te nemen, zodat je altijd een babybedje bij je hebt.

Houd er rekening mee dat de kamers in Japan erg klein zijn en dat er daarom soms geen bedje bij kan. We kunnen comfortabelere hotels voor je boeken die wat meer ruimte bieden. Het is fijn om je Japan-reis minimaal een half jaar van te voren te boeken, zodat de ruimere slaapplekken niet aan je voorbij gaan.

Vervoer
Het meest gebruikte vervoer in Japan is de trein. Zowel de lokale trein als de Shinkansen, de snelle bullet train, maar ook met metro, tram, bus en (veer)boot. In de treinen en metro’s is weinig plek voor bagage. Ons advies: Travel light! Kies bijvoorbeeld voor een buggy of – liever nog – een draagrugzak en laat die grote kinderwagen thuis. In de hotels kun je vaak gebruik maken van een wasservice of wasmachine.

Baby-benodigdheden, zoals luiers, zijn prima verkrijgbaar in Japan. Het grootste succes op babyvoeding en luiers heb je op de kinderafdelingen van grote malls of in grote speelgoedwinkels als ToysRus en BabyRus. In drogisterijen verkopen ze dit ook, maar die zijn er minder en het assortiment wisselt nogal.

Japan met kinderen
vakantie japan

Eten
Restaurants zijn goed te betalen. Er zijn veel restaurants waar je al vanaf 8 euro p.p. prima kan eten. Als je wilt kun je ook boodschappen doen in de supermarkt waar je ook westerse producten zoals brood en beleg kunt krijgen. In Japan wordt er veel (rauwe) vis gegeten en het helpt dus zeker als je kind vis lust. Daarbij is het goed om te weten dat groente en fruit heel duur is in Japan en dat het daarom aan te raden is om voor de kinderen wat vitaminepillen mee te nemen van huis.

Tip: koop in Nederland alvast ‘kindereetstokjes’ in de Aziatische supermarkt en laat je kinderen alvast wennen aan de Japanse keuken met o.a. sushi, rijst en tofu etc. Je zal zien dat kinderen er tijdens de reis steeds handiger mee worden. En zo niet, geen ramp. Op bijna alle plaatsen is er ook bestek aanwezig (of in ieder geval een lepel).

De meeste grote restaurants hebben speciale kinderstoelen, maar veel (kleinere) restaurants hebben geen kinderzitjes. Voor ons kleintjes die niet stil kunnen zitten, nemen wij een zachte zijden sjaal mee om ze op hun plek te houden. Op het Japanse (kinder)menu vind je onder andere vaak gebakken rijst ingepakt in een dunne omelet (omuraisu), een hamburger of milde Japanse curry. De gerechten zijn vaak schattig versierd met (eetbare) cartoons karakters. Restaurants met kindermenu’s en kinderzitjes zijn familie restaurants (zoals Royal Host, Denny’s of Gusto). Deze restaurants zitten vaak in de buurt van de treinstations en bieden redelijk geprijsde maaltijden (Japans en westers). Hier hebben ze zelfs speciale babyzitjes en maaltijden die geschikt zijn voor baby’s.

Taal en cultuur
In grote delen van Japan wordt weinig Engels gesproken. Handig vonden wij het om een Japanse sim kaart aan te schaffen. Zo heb je overal WIFI, loop je nooit verloren rond, heb je altijd een vertaalapp bij en mis je geen enkele metro of trein.

Japanners houden niet van verrassingen en kunnen soms wel eens schrikken als je met een buggy een restaurantje in komt, maar zodra je deze inklapt zijn ze vaak ook weer opgelucht en als dit niet zo is merk je dit niet. Ze zijn zo beleefd dat ze geen nee durven zeggen.

Japan met kinderen

Hou het simpel
Japan heeft een hele hoop moois te bieden en op reis wil je daar natuurlijk zo veel mogelijk van zien, logisch! Teveel willen zien of te snel rondreizen kan echter ook ten koste gaan van de ervaring. Zeker wanneer je met de kids op reis gaat is ons advies: hou het simpel! Jij kiest de steden die je het meeste aanspreken en wij maken een logische reisroute. In de zomer kan het heet zijn in de steden. Samen stellen we je reis zo samen dat er voldoende tijd is voor verkoeling en natuur. Een verblijf van minimaal twee nachten per locatie is aan te raden. Op die manier kun je echt genieten van je omgeving en heb je geen last van tijdsdruk.

Ben je juist op zoek naar een actieve Japan rondreis? Dit is uiteraard ook gewoon mogelijk!

Zwemmen in Japan
Maak je jouw kinderen ook zo blij met een zwembad bij het hotel? In Japan heerst niet echt een zwemcultuur. Hotels met zwembaden zijn dan ook erg schaars. Wel houden Japanners van warme bronbaden, zogenaamde “onsen”, die je in veel hotels zult aantreffen. Check wel eerst even de temperatuur van het water. Onsen kunnen behoorlijk heet zijn. Ook is het handig om bij de receptie te checken of en wanneer je de onsen privé kunt reserveren, zodat je niet hoeft te vrezen dat je kroost de ontspannen badderende Japanners stoort tijdens hun rituelen.

5 redenen om naar Japan te gaan met kinderen

Travel light
Voor families met kleine kinderen kan het openbaar vervoer in Tokyo een uitdaging zijn. Op de meeste stations zijn namelijk geen liften of roltrappen aanwezig (of deze zijn er wel maar zijn lastig te bereiken door de drukte). Vandaar dat we je aanraden om zo licht mogelijk te pakken.

Laat daarom die grote kinderwagen thuis.
Wil je graag een kinderwagen meenemen naar Japan? Overweeg dan om een simpele, opvouwbare variant te gebruiken. Een baby draagzak kan ook erg handig zijn wanneer je van plan bent om veel activiteiten te ondernemen. Go hands free!

Er zijn in Japan online winkels waar je verschillende artikelen (draagdoeken, autozitjes etc.) kunt huren voor betaalbare prijs. Deze webshops zijn meestal in het Japans dus wat je zou kunnen doen, is even bij de receptie van je hotel vragen of ze je willen helpen met het vertalen en boeken.

De meeste winkelcentra in Tokyo bieden gratis leen kinderwagens aan. Bij een aantal van de grote attracties (zoals de Ueno dierentuin en Tokyo Disneyland) kun je tegen kleine betaling (soms gratis) ook gebruik maken van een leen kinderwagen

Ten slotte: tissues, tissues, tissues
Sowieso natuurlijk handig om bij je te hebben maar wanneer je een toilet tegenkomt zonder toiletpapier is het helemaal een uitkomst. De meeste openbare toiletten in Japan zijn gratis. De toiletten op de grotere treinstations en bij toeristische attracties hebben vaak een groot toilet met een aparte plek waar je een luier kunt wisselen.

Op sommige toiletten zal je ook een soort “baby houder” aan de muur vinden. Erg handig om je nieuwsgierige peuter even kort in te zetten zodat je je eigen dingen kunt regelen zonder teveel poespas.

Voorkom reizen tijdens de spits uren
Net als bij ons in Nederland, kan het in Tokyo behoorlijk druk zijn tijdens de spitsuren. Tenzij het niet anders kan, raden we je dan ook aan om buiten de spits te reizen.

In Japan liggen de spitsuren tussen 8 en 9 uur ’s ochtends en vanaf 5 uur ’s middags (ma t/m vr).

vervoer in Japan

Shoppen
De meeste warenhuizen in Tokyo (o.a. Daimaru en Isetan) zijn kindvriendelijk. Er zijn speciale ruimtes waar je even een luier kunt verschonen. Hier vind je ook privé kamers om borstvoeding te geven. Borstvoeding in het openbaar is overigens ook toegestaan in Japan, mits je het discreet doet (even goed afschermen dus). Vergeet ook niet je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat in het warenhuis.

Een aantal van de warenhuizen in Tokyo (bijv. Keio of Seibu) hebben een speeltuin op het dak. Een leuke onderbreking of afsluiting van een middagje winkelen!

Gezondheidszorg
De Japanse gezondheidszorg is over het algemeen erg goed maar wel een stukje duurder dan bij ons. Een goede reisverzekering is altijd een verstandige keuze.

Voor eventuele problemen tijdens de reis is er altijd een noodnummer van onze lokale agent beschikbaar.

Japan met kinderen

Reisperiode

Meivakantie
Reis je met schoolgaande kinderen dan is de meivakantie de meest ideale periode om naar Japan te reizen. Houd er wel rekening mee dat deze niet in de drukke Golden Week valt. In 2019 is de Golden week van 29 april tot 8 mei.

Zomervakantie
In de zomer zijn de temperaturen in het hele land het hoogst, wanneer je gemakkelijk in een korte broek en shirtje de deur uit kan. Maar de hoeveelheid neerslag is in deze maanden wel een stuk meer. Houd er dus rekening mee dat er af en toe een bui kan vallen. Ook zorgen wij bij Japan reizen in de zomer voor een prettige balans tussen steden en natuur.

Kerstvakantie
Niet veel reizigers weten dat Japan in de kerstvakantie een ideale optie is als je van kraakhelder winterweer houdt. De vliegtickets zijn gunstig geprijsd en de kans op neerslag is relatief klein. In de Japanse Alpen heb je grote kans op een besneeuwd winter wonderland. Veel reizigers vinden het leuk om de sneeuwaapjes te zien badderen in de onsen. Hoewel kerstmis geen typisch Japanse traditie is, houden Japanners wel van over-de-top versiering. Ze hebben de kerst-traditie met open armen ontvangen uit het westen en gaan helemaal los met de kerstverlichting in de steden.

Ben je flexibeler omdat je nog met kleintjes reist? Dan raden we het voor of najaar aan. Meer weten over het weer in Japan? Lees dan onze uitgebreide pagina over klimaat en weer.

Leuk om te lezen

Natuurlijk heb je tijdens je Japan familiereis voldoende tijd om de steden Tokio en Kyoto te ontdekken. Op het blog Gezinopreis lees je leuke tips voor activiteiten in Tokio met kinderen.

Riksja Family: samen de wereld ontdekken

Naast Japan bieden we nog een groot aantal kindvriendelijke bestemmingen aan. Deze bestemmingen vind je terug op de website van Riksja Family. Riksja Family bestaat uit een team van reizende ouders én reisfanaten. Zij adviseren je uit eigen ervaring over het reizen met kinderen: van baby’s tot tieners.

“Je kinderen laten je met een onbevangen blik naar de wereld kijken. Maar bovenal is contact met de lokale bevolking veel sneller gemaakt. Reizen met kinderen brengt je zo echt dichter bij het land.” – Leonie, bestemmingsexpert Riksja Family

background-pattern