IJsland van binnen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Snaeffelsness
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 209,- p.p. bij 2 personen
✓ Wandelen op het rustige schiereiland Snaefellsnes
✓ Bezoek aan een lavagrot met gids
✓ Bekijk zeevogels op de kliffen
✓ Guesthouse of hotel met eigen badkamer mogelijk, zie onderaan

Dag 1 – Aankomst schiereiland Snaefellsnes

Vanuit de noordelijke stad Akureyri rijd je in zo’n 5 uur naar het schiereiland Snaefelsness. Als je reis net start, dan kom je vanuit Reykjavik. Hoewel veel reizigers dit deel van IJsland overslaan, vonden wij het juist een leuke tegenhanger van het ruige binnenland. Golvend grasland, grazende paarden en een eenzame boerderij of schuur geven de omgeving een vriendelijk tintje. Halverwege de route kun je afslaan naar Ósar om een zeehondenkolonie te bekijken. In juni en juli zie je hier de dieren met hun jongen lekker luieren op het zwarte lava strand.

Tegen het einde van de middag nader je het schiereiland  met in de verte de vulkaan. De vulkaan torent met een 1446 meter hoogte overal bovenuit en dat levert mooie kiekjes op. In de middag kom je aan bij een klein familie guesthouse waar je gastvrij ontvangen wordt door een IJslands stel.

Dag 2 – Wandelen op Snaefellsnes en lava grot excursie

Na gisteren een flinke rit met de auto te hebben gemaakt, is het wel lekker om vandaag de benen te strekken. In het zuidwesten van het eiland maakten wij een wandeling langs de diep uitgesleten vogelkliffen bij Arnarstapi waar we stormvogels en drieteenmeeuwen zagen. We liepen door langs bizarre lava formaties en een watervalletje tot aan het koffiehuis met terras!

Bij het zien van de menukaart konden wij de verleiding niet weerstaan: de huisgemaakte chocoladecake of wafel met slagroom zijn heerlijk. Na de koffiestop wandelden we in zo’n half uur terug en maakten we nog wat extra foto’s.

Dan is het tijd voor de excursie. Slechts een paar kilometer verderop is een lavagrot die lang geleden werd gevormd toen een vulkaan uitbarstte. Uitgerust met een zaklamp en helm loop je samen met de andere deelnemers van de tour en je gids de grot in. Eerst een trap af en vergeet dan niet goed met je zaklamp te schijnen, want de lava vloer is niet vlak! Wanneer je alle zaklampen uitschakelt, is het pikdonker op de rode en glinsterende gloed van de muren na. Je gids vertelt je hoe de grot is ontstaan ​​en welke trollen hier zouden bestaan ​…

Vanmiddag heb je nog wat tijd om het schiereiland verder te ontdekken. Kijk waar je zin in hebt. Een bezoek aan het haaienmuseum aan de noordkant is een aanrader!

Dag 3 – Vertrek uit Snaefellsnes

Je verblijf op het schiereiland zit erop. Voor de meeste reizigers zit de IJslandreis er bijna op. Na het ontbijt rijd je in ongeveer drie uur terug richting Reykjavik. Neem bij het Hvalfjördur, fjord, de 5,7 km lange toltunnel. De tolvrije route is prachtig, maar duurt lang.

Geniet van een laatste nachtje bij Keflavik waar je eventueel geniet van een relax-einde in de Blue Lagoon. Neem een duik in het melkblauwe en verwarmde water, op slechts een kwartier van de luchthaven. Je regelt je entree makkelijk online.

 

Reizen in de winter?

Door de noordelijke ligging van IJsland wordt het laat licht en vroeg donker, dus de dagen zijn kort. Daar tegenover staat dat je grote kans hebt het flikkerende noorderlicht te zien. De watervallen zijn gedeeltelijk bevroren maar vormen zo de mooiste ijssculpturen en de warmwaterbronnen lijken nog intenser te stomen. Het is koud, zeker, maar tussendoor warm je op warme lagunes en wordt je tijdens een wandeling op de gletsjer vanzelf warm. Reizen in de winter is dan ook een anders dan anders ervaring die we zeker aanraden. We houden in je reisplan rekening met de winterse omstandigheden; je krijgt een stevige auto mee, we plannen hier en daar en extra nachtje in en natuurlijk de leukste excursies.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

IJsland van binnen - met eigen badkamer

 • Reissom:
  € 276,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Overnachtingen met ontbijt, lava grot excursie met gids en kleine groep

Verblijf je liever in een accommodatie met een eigen badkamer? Kies dan voor deze variant.  Ook dan verblijf je in een kleinschalig guesthouse of hotel, maar je kamer heeft een eigen badkamer. Alle andere services blijven hetzelfde.

Deze bouwsteen is goed te combineren met