Naar boven

Dit zijn onze meivakantietips – coronaproof!

blog

Geschreven op
donderdag 22 april
Geschreven door
Shannon van Duyl

Yes, voor de meeste van ons staan er straks twee vrije weken in de agenda. Helaas nog even geen (verre) reizen, maar we klagen niet: de weersverwachtingen zien er namelijk goed uit. Dat betekent dat we naar buiten kunnen. En dat is fijn!! Heel fijn. We hebben wederom ons best gedaan op een flink aantal coronaproof activiteiten voor in de meivakantie. Fijne vakantie!

Modderige maandag

Op modderige maandag mag je vies worden. Ook als het de afgelopen dagen geregend heeft kun je dus gewoon op pad. Laarzen aan en gaan.

Wandel een Klompenpad

We ontdekken in deze gekke coronatijd dat Nederland eigenlijk ook heel mooi is. Loop dwars door de wei, over een oud fort en door een spannend bos. Sta oog in oog met een koe, klim over hekjes en ontdek spannende paadjes. Onderweg kun je ook nog lekker spelen. Dus klompen, eehh laarzen aan en gaan! Deze klompenpaden vind je in de provincies Utrecht en Gelderland. De wandelroutes gaan voor een groot deel over onverharde paden, ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Op de website of de app vind je alle wandelroutes.

Wandel ook een van de klompenpaden

Heksensoep maken

Over heel de wereld vind je allerlei vormen van hekserij. Nog steeds zijn er landen waar heel veel met kruiden en planten uit de natuur gedaan wordt. Maar nu we even niet naar het buitenland kunnen: heb jij zelf wel eens een lekkere heksensoep gebrouwen? Nee? Dit recept is simpel: Pak een pan en giet hem vol water. Doe er een mengsel bij van blaadjes, takjes, besjes, zand, modder, konijnenkeutels en alles wat in jouw heksensoep thuishoort. Even roeren met een grote tak en klaar is jouw soep. Opscheppen maar!

Maskertje

Modder is overigens echt niet altijd om vies van te worden. Wist je dat het ook heel goed voor je huid is? In Jordanië smeerde wij ons van top tot teen in met de modder uit de dode zee. Als herboren waren we daarna. 😉 Tijd voor een moddermaskertje dus.

Dieren dinsdag

Dieren dinsdag ja, je leest het goed. Geen safari door Afrika of op berenjacht in Canada, we blijven in eigen land. Maar ook daar zijn heel veel dieren te vinden!

Op safari!

Grote grazers zijn behoorlijk indrukwekkend. Een voorbeeld van een natuurgebied waar je Schotse Hooglanders en Konikpaarden kunt spotten is in Nationaal park Hollandse Duinen. Het park loopt van Hoek van Holland tot aan Zandvoort. Een heel grote kans deze grote grazers tegen het lijf te lopen heb je in natuurgebied Lentevreugd en het Westduinpark. Ook reeën, vossen, konijntjes en allerlei vogels kunnen gespot worden. Verrekijker mee dus. Het park Meijendel heeft zelfs een heuse duincampus: een outdoorplek waar je alles kunt leren over de natuur, het water en de duinen.

Bezoek de duincampus

Bouw een insectenhotel

Ook in je eigen tuin of balkon wonen een hoop dieren, kijk maar eens goed. Bijen, lieveheersbeestjes en vlinders bijvoorbeeld. Deze insecten zijn super nuttig voor de planten in je tuin. Ze maken hun nesten graag op warme en droge plekken, help jij ze een handje? Ga je voor een simpel hotel of een super-de-luxe droomhotel? Natuurmonumenten legt je uit hoe je een insectenhotel maakt.

Bouw je eigen insectenhotel

Lente = lammetjes

De lammetjes zijn geboren. Maak een fietstocht langs de weilanden waar ze vrolijk rond huppelen of stop bij een schapen- of geitenboerderij waar je de lammetjes kunt helpen voeren. In Utrecht vind je Geertjes Hoeve, waar je de geitjes de fles kunt geven en waar je op het erf en in de hooischuur lekker een middag kunt rondbanjeren. Ook in Zoeterwoude vind je een gietenboerderij met genoeg activiteiten voor een middag plezier: boerderij het Geertje. Raadpleeg google eens om te zien of er in jouw omgeving ook schapen- of geitenboerderijen zijn waar je terecht kunt om een handje te helpen.

Water woensdag

Vandaag staat in het teken van water, water, water. We hopen natuurlijk dat dat niet “regen, regen, regen” betekent maar garanderen kunnen we het natuurlijk niet. We duimen voor droog weer vandaag!

Kikkerdril

Heb je in een slootje in de buurt wel eens gezocht naar kikkerdril? Kikkerdril vind je vanaf ongeveer eind maart t/m juni in (ondiepe) slootjes en vijvers. Het ziet er super onsmakelijk uit, maar het proces van kikkerdril naar kikkervisje en vervolgens kleine kikkertjes is super leerzaam. Let op: kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren, maar je moet ze dus echt terugzetten in natuur!

Bootje varen

Huur eens een kano, waterfiets of ander bootje. Jouw stad of dorp ziet er vanaf het water heel anders uit. Zorg voor een lekkere picknick of bekijk van te voren waar je je koffie/appelsap to go kunt halen en ben voor één dag toerist in eigen stad.

Dancing donderdag

Vandaag mogen de voetjes van de vloer. Je staat dansend op en gaat swingend je bed weer in.

Neem je eigen TikTok filmpje op

Vraag je kinderen eens naar Tik Tok, het moet gek lopen willen ze niet weten wat het is. Met deze app kun je korte (muziek)video’s maken en delen met jouw volgers. De filmpjes kunnen een lengte hebben van 3 tot maximaal 30 seconden. Sommige filmpjes worden eindeloos nagemaakt voor andere en zo circuleert een dansfilmpje in soms wel honderden varianten. De uitdaging van vandaag: zoek een leuk (dans)filmpje op en probeer die met je gezin eens na te maken.

Disco

Dim de lichten, doe de gordijnen dicht, zet je discobol aan en de muziek nog even lekker hard. Trek je glitterpak aan en je dansschoenen aan! Ook leuk: een disco vlak voor het slapen gaan (stiekem het leukst), in pyjama dans je tenslotte het lekkerst. Iedereen mag zijn of haar verzoeknummertje indienen en daarna is het heerlijk slapen met de disco deuntjes nog in je hoofd.

Vurige vrijdag

Klinkt spannend he? Maar… we gaan hier wel voor de kidsproof-variant. 😉

Vuur maken

Een droom voor stoere jongens en meiden: zelf vuur maken. Binnen Riksja hebben we een paar outdoor-fans die er het liefst alleen met tent op uit trekken. En dan moet er ’s avonds natuurlijk een kampvuur gemaakt worden. Het is even oefenen, maar met een vuursteen of firesteel kan ook jij zelf vuur maken. Ook zin in zo’n outdoor beleving? Op diverse Riksja Family bestemmingen kan dat. Zoals bijvoorbeeld tijdens het wildkamperen in Noorwegen.

Ga mee wildkamperen in Noorwegen

Lekker BBQ-en

Je kunt natuurlijk ook gewoon de BBQ aansteken, zoals wij doen in Griekenland: op een onbewoond eiland. Ook als het ’s avonds nog wat fris is kun je er iets gezelligs van maken, zet er desnoods een vuurkorf naast voor de warmte. Tip: maak er een BBQ lunch van, begin dan gewoon wat eerder kruip onder een dekentje als het frisser wordt. Vergeet de marsmellow’s niet! En wist je dat je naast vlees ook een hele hoop ander lekkers kunt klaarmaken? Wat dacht je van aardappelpakketjes met een gefruit uitje en wat kaas? Of groentespiesen met paprika, champignon en courgette? Geroosterd broodje met een knakworst erin doet het ook altijd goed. Smullen maar!

Ook BBQ-en op een onbewoond eiland?

Zweverige zaterdag

Zelf in het vliegtuig stappen zit er nog even niet in, maar we kunnen natuurlijk wel de lucht in. Letterlijk en figuurlijk!

Maak je eigen vlieger

Op Bali wordt ieder jaar het vliegerfestival gehouden, honderden vliegers worden dan tegelijk de lucht in gelaten. Wij hebben in Scheveningen ons eigen vliegerfestival. Ieder jaar in september kun je  hier honderden vliegerfans vinden. Op zaterdagavond is er zelfs een nachtshow vliegeren met duizenden lichtjes in de lucht! Wil je erbij zijn, dan moet je natuurlijk nu alvast beginnen met oefenen. Koop of bouw je eigen vlieger en oefenen maar. Je kunt er het beste voor naar het strand gaan, daar heb je alle ruimte.

Las een Yoga-uurtje in

Van vliegeren op Bali naar yoga in India. India is het land waar yoga zijn oorsprong vindt, al zeker 5000 jaar geleden. Inmiddels kun je deze fysieke, mentale en spirituele oefeningen ook vanuit een Yogaschool in de buurt of zelfs thuis doen. Op Youtube zijn tal van oefeningen te vinden. En wie denkt dat yoga niks voor kinderen is heeft het mis. Het is een heel fijne manier om de rust te zoeken in de vaak drukke koppies van onze kids. Google maar eens op Yoga met kinderen.

Zonnige Zondag

IJsjes maken

Geen vakantie zonder ijsjes natuurlijk. En je kunt ze dus gewoon super simpel (en met een beetje geduld) zelf maken. Wat heb je nodig? Vers fruit, yoghurt en een beetje suiker (of niet). Doe wat suiker door de yoghurt en start dan met een laagje yoghurt in je ijsvorm. Laat deze 2 tot 3 uur in de vriezer staan en giet er dan een laagje gepureerd fruit in. Herhaal dit tot je vormpje vol is. Nog even een nachtje goed hard laten worden in de vriezer en dan smullen maar.

Naar ’t strand

Uitwaaien aan het strand! Het hoeft er niet eens perse zonnig voor te zijn. Ook wanneer je bijna wegwaait is het heerlijk. Bouw een fort in de branding of zoek de mooiste schelpjes. Ga eens heel vroeg het strand op en kijk eens of er nog schatten zijn aangespoeld. Leuk te combineren met een nachtje weg aan de kust.

Ga op pad!

Tikva van Gezin op Reis verzamelde meer dan 200 Speelbossen en familiewandelingen en bundelde deze in een e-book. Super handig! Ze heeft ze ingedeeld op provincie en je kunt direct zien of er horeca met take-away is in de buurt, wat de afstand van de route is, waar je kunt parkeren en wat het niveau van de wandeling is. Super compleet dus. Bestel hier je e-book: 200 speelbossen en familiewandelingen in Nederland.

Yes, dat e-book wil ik!

background-pattern