Acht onbekende nationale parken met bizarre natuurverschijnselen

Het Krugerpark in Zuid-Afrika, Torres del Paine in Chili of het Komodo National Park in Indonesië: het zijn stuk voor stuk prachtige natuurparken die je eigenlijk wel eens in je leven gezien moet hebben. Echter, deze worden allemaal massaal bezocht. Daarom zijn we op zoek gegaan naar stukken natuur wereldwijd die minder bekend, maar minstens net zo gaaf zijn. Eén ding hebben deze acht plekken gemeen: ze herbergen bijzondere natuurverschijnselen!

1. Ankarana National Park, Madagaskar

Vlijmscherpe kalkstenen pieken schieten als messen uit de grond. Het uitzicht aan de ene zijde is bezaaid met deze grijze gevaren, terwijl de andere kant voornamelijk bestaat uit diepe valleien. Het enige wat deze landschappen met elkaar verbindt, is een brug die boven de diepten is gebouwd. Tijdens een wandeling door het Ankarana National Park ontdek je het beste van beide werelden. Houd ook zeker je ogen open voor maki’s, exotische vogelsoorten en nieuwsgierige schorpioenen.

En dat niet alleen, je vindt in Madagaskar een nóg een bijzonder natuurfenomeen: Tsingy Rouge. Spitse, felrode rotsen tekenen het gebied en contrasteren perfect met de groene bomen. De rotsen bestaan uit zandsteen en liggen verspreid over een kleigrond. Dit unieke natuurverschijnsel is slechts vijftig jaar oud en is ontstaan door erosie en ijzer in de grond. Deze verborgen parel mag je dan ook niet missen tijdens een rondreis door Madagaskar.

2. Ranthambore National Park, India


In het noorden van India vind je het Ranthambore National Park, een walhalla voor natuur- en wildlifeliefhebbers. Het park werd vroeger gebruikt als jachtterein wegens de vele dieren die hier leven, van gazelles, krokodillen en herten tot beren, luipaarden en apen. De ster van het park is echter toch echt de tijger. Tijdens een safari heb je zo’n vijftig procent kans om dit imposante dier van dichtbij te zien. De beste reistijd is van oktober t/m april.

Het nationale park is niet alleen uitstekend voor het spotten van dieren, het herbergt ook prachtige landschappen. Dichte bossen, groene hellingen, bijzondere rotsformaties en open vlakten sieren het decor. En dat niet alleen: boven op een rots vind je een ruïne van een tiende-eeuws, dat diende als verblijfplaats voor vroegere heersers. Het fort wordt vaak bezocht door apen en kleurrijke papegaaien. Vanaf dit punt heb je een fenomenaal uitzicht over het nationale park en zeker tijdens de zonsondergang is de sfeer magisch te noemen.

3. Dong Hua Sao National Park, Laos

In het zuiden van Laos ligt een gebied dat nog door weinig reizigers wordt bezocht: het Dong Hua Sao National Park. Het bijzondere hieraan is het Bolovenplateau, vol kletterende watervallen die vanaf tweehonderd meter hoog een kloof in denderen. Het landschap, dat alleen te bereiken is via zandpaden, bestaat uit dicht regenwoud vol koffieplantages. In het gebied, dat op zo’n 1.200 meter hoogte ligt, leven verschillende bevolkingsgroepen die zich kenmerken door tatoeages in het gezicht. Het Bolovenplateau is daarmee een bijzondere mix van cultuur en natuur.

4. Ba Be National Park, Vietnam

Steeds meer reizigers ontdekken het Ba Be National Park in Vietnam. Desondanks behoort het nog niet tot de toeristische trekpleisters van het land. Hier kijk je uit over groene kalkstenen rotsen die recht uit het water rijzen. Karstbergen omringen je terwijl je een mooie boottocht maakt over het meer. De echte parel van het nationale park is de Dua Duang-waterval, die sierlijk via meerdere plateaus naar beneden drapeert. Het is onze lievelingsplek in Vietnam.

5. Chapada Diamantina, Brazilië

Het is een combinatie van Zuid-Afrika, Venezuela en Amerika: welkom in Chapada Diamantina! Dit Braziliaanse nationale park bestaat uit ravijnen, grotten, watervallen, bergen en poelen. De afgesleten rotsen doen je denken aan de Tafelberg in Kaapstad, aan de vele tafelbergen in Venezuela en aan de Grand Canyon. Maar het heeft meer bizarre natuurschoon te bieden: grotten zijn bezaaid met felblauwe meertjes waarin je kunt zwemmen, je glijdt vanaf een natuurlijke glijbaan het water in en kunt trekkingen maken met prachtige uitzichten. Eén ding is zeker: natuurliefhebbers halen hier hun hart op!

6. Undara National Park, Australië

Surrealistische tunnels leiden je door een vulkanisch gangenstelsel in het Undara National Park in Australië. Dit park ligt in de Outback en wordt door veel reizigers overgeslagen. En wat is dat zonde, want nergens vind je zulke prachtige tunnels, uitgesleten door lava in tal van kleuren. Het voelt dan ook alsof je een onaardse wereld binnenstapt.

7. Quilotoa, Ecuador

Grillige bergen, torenhoge vulkanen en groene weides: het Ecuadoraanse Quilotoa is een waar feestje voor elke natuurliefhebber. Je kunt hier fantastische hikes maken. De gaafste trekking is die van zes uur, waarbij je eindigt bij het kratermeer van Quilotoa. Deze vulkaan barstte zo’n tweehonderd jaar geleden uit, waardoor een gigantisch meer ontstond. Door de lichtval oogt het water felgroen of felblauw. De mensen hier beweren dat het meer niet eens een bodem heeft, zó diep is het.

8. Icefields Parkway, Rocky Mountains, Canada

De Rocky Mountains vormen dan wel een zeer bekende bergketen, de meesten slaan jammer genoeg het koude gebied rondom Icefield Parkway over. Toch is het een gebied dat je wat ons betreft niet mag overslaan: reken op spiegelgladde gletsjers, mysterieuze ijsholen en koude beekjes. Wandel over de gletsjer om het natuurspektakel van dichtbij te ontdekken of geniet van het uitzicht vanaf je kamerraam: besneeuwde bergpieken en witte bossen sieren het beeld.

Welk relatief onbekende natuurpark vond jij zo bijzonder? Laat het ons weten en wie weet voegen we jouw tip toe aan ons lijstje! Of lees over andere natuurparken die absoluut de moeite waard zijn. In sommige nationale parken kun je zelfs overnachten!
Benieuwd naar nog meer plekken van het gebaande pad? Neem eens een kijkje bij onze bestemmingen!