Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Veilig en gezond op reis: 7 tips

blog

Geschreven op
dinsdag 11 juli
Geschreven door

Reizen is natuurlijk fantastisch – als je tenminste gezond en wel weer thuiskomt. Ziek worden op reis is niet alleen vervelend omdat het het reisplezier belemmert, maar ook omdat je in een vreemde omgeving bent waar de medische voorzieningen niet altijd net zo goed zijn of zelfs makkelijk voorhanden zijn als in Nederland. Gelukkig kun je veel gezondheidsrisico’s op reis al ondervangen. We zetten de belangrijkste tips op een rij.

1. Let op hygiëne

De hygiënestandaarden zijn in het buitenland vaak anders dan in Nederland; zo kennen veel landen helemaal geen Keuringsdienst van Waren. En een local wordt misschien niet ziek als een verkoper op een lokale markt na een toiletbezoek zijn handen niet goed wast, maar onze westerse lijven zijn minder goed opgewassen tegen de ziekteverwekkers die bijvoorbeeld hepatitis A en buiktyfus kunnen veroorzaken. Die sappige meloen die je net bij dat marktkraampje hebt gekocht, krijgt dan achteraf toch een nare bijsmaak. Zorg dan ook altijd dat je persoonlijke hygiëne optimaal is. Het gebruik van antibacteriële handgel kan al een groot verschil maken.

 2. Muggen

Ook muggen zijn grote boosdoeners bij het verspreiden van ziekten. Je hebt vast wel eens gehoord van malariamuggen, maar ook gele koorts, chikungunya, zika en dengue (knokkelkoorts) worden verspreid via muggenbeten. Check voor je reis altijd of je naar een malariagevoelig gebied gaat; in dat geval kun je het beste malariatabletten halen. Daarnaast is het altijd verstandig om mugwerende maatregelen te treffen: draag bedekkende kleding, smeer de blote huid in met DEET en slaap ‘s nachts onder een klamboe (ook wel zo knus). Scheelt je ook slapeloze nachten en jeuk op reis.

3. Dieren

Tja, en muggen zijn niet de enige dieren die ziektes kunnen overdragen: de beet en zelfs lik van een hond, kat, aap of vleermuis kan gevaarlijk zijn. Zoogdieren kunnen besmet zijn met hondsdolheid (rabiës) en dragen dat over via het speeksel. De virusinfectie tast de hersenen en het zenuwstelsel aan en kan, als er niet snel en adequaat gehandeld wordt, zelfs dodelijk aflopen. Ga daarom meteen naar het ziekenhuis als je gelikt, gebeten of gekrabd wordt. Rabiës is weliswaar zeldzaam, maar komt in veel landen voor: wees met name voorzichtig in Oost-Europa, Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

 4. Vaccinaties

Check altijd vóór je reis of en welke inentingen je nodig hebt voor je reisbestemming. Het is verstandig om je vier tot zes weken voor vertrek te laten vaccineren; sommige vaccinaties dienen herhaald te worden voor de reis, zo heb je hier nog voldoende de tijd voor.

5. Verplichte en aanbevolen vaccinaties

Vaccinaties kunnen aanbevolen worden of verplicht zijn. Sommige landen verplichten toeristen en zakelijke reizigers om zich te laten vaccineren. Dit staat dan zelfs in de regels van het land. Die verplichting zegt niet noodzakelijk iets over het risico dat je als reiziger loopt: vaak zijn de verplichte inentingen bedoeld om juist de inwoners te beschermen tegen de import van infectieziekten. Landen zoals Kenia en Indonesië stellen bijvoorbeeld (in bepaalde situaties) de gelekoortsvaccinatie verplicht.

In sommige gevallen is het aan te bevelen om je te laten vaccineren. Het kan zijn dat het land waar je naar toe reist vaccinaties niet verplicht zijn, maar dat je wel risico loopt op infectieziekten. In dat geval wordt er gesproken van aanbevolen vaccinaties.

6. Bijwerkingen vaccinaties

Sommige vaccinaties kunnen bijwerkingen geven, al zijn deze meestal mild. Denk aan licht griepachtige verschijnselen, zoals verhoging, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ieder mens is anders en de bijwerkingen zijn dan ook per persoon verschillend.

7. Reisvaccinaties

Veel gezondheidsrisico’s kun je dus zelf (deels) voorkomen. Tref de juiste voorbereidingen en zorg dat je goed beschermd op reis gaat. Weinig tijd? Voor je inentingen hoef je niet per se naar de huisarts: je kunt de dokter gewoon bij je thuis (of op kantoor) laten langskomen. Dat kan bijvoorbeeld via Thuisvaccinatie.nl. Een erkende arts vaccineert dan bij je thuis op het moment dat je het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie.nl vaccineren voornamelijk buiten kantooruren en in weekenden, maar kunnen natuurlijk ook gewoon overdag bij je langskomen.

background-pattern