Maak kennis met de Indonesische familieleden

blog

Geschreven op
donderdag 16 februari
Geschreven door
Delen op social media

Wie ooit bij een Indonesische familie thuis is geweest, zal zich ongetwijfeld de hartelijkheid en warmte herinneren van de mensen. Je wordt gastvrij onthaald en gepamperd met lekkere hapjes. Het is Indonesië eigen. De meer dan 17.000 eilanden vormen een eigen immense en toch gezellige familie, waar je je als reiziger meteen thuis voelt. We zetten de belangrijkste familieleden voor je op een rij. Bij wie schuif jij aan?

Java: de wijze, oude opa

Elke familie heeft een wijze, oude opa nodig. In Indonesië vind je die in Java. In tegenstelling tot de meeste Indonesiërs is Java een lange vent; dit komt waarschijnlijk door de Oudhollandse invloeden, die je overal terugvindt. Hij draait dan ook al een tijdje mee, deze ouwe brom(o)beer. Zijn rijke historie kun je ontdekken op plekken als Borobodur en Prambanan. Ga op bezoek bij Java.

Bali: de gemoedelijke zoon

Hij is relaxed, vrolijk en alom geliefd: Bali is de zoon die elke man wil zijn en elke vrouw bij wil zijn. Hoe kun je niet van hem houden? Hij is best in voor een feestje, maar bewaart altijd zijn rust. Hij heeft iedereen om hem heen wat te bieden, van langgerekte stranden tot intens groene rijstvelden. Religie stroomt Bali door de aderen; dat uit zich in talloze tempels en offerandes. Geniet van de verfijnde smaak, zowel in de Balinese keuken als in de architectuur. Zijn slaapplekken zijn goed verzorgd en smaakvol, net als hij zelf. Leer Bali kennen.

Sumatra: de boomknuffelende tante

Je maakt haar gelukkiger met bloemen dan met taart. Op haar erfenis hoef je niet te rekenen, want die gaat naar het WNF: Sumatra is de tante met de groene vingers. In haar wilde knot vinden de orang oetans een veilig heenkomen. Maar haar karakter is ook zacht: laat je door haar omarmen en in slaap sussen door het geluid van de druppels die op de palmbladeren vallen. Knuffel met Sumatra.

Sulawesi: de aparte oom

Hij is een beetje de vreemde eend in de bijt: die oom die iedereen omschrijft als ‘uniek’, maar die wel altijd vrolijk en liefdevol is en van wie iedereen stiekem heel veel houdt. Sulawesi heeft nauwelijks door wat er zich om hem heen afspeelt, maar geniet des te meer van zijn eigen leefwereld. Hij deelt deze met spookdiertjes, apen, vogels en met het trotse Toraja-volk, dat je graag een inkijkje geeft in hun tradities, zoals de bijzondere begrafenisrituelen. Hij zet voor iedereen de deur hartelijk open. Zijn huis is niet luxe, maar juist in het simplisme schuilt de charme: geniet van zijn blauwe baaien en verlaten stranden. Verken de leefwereld van Sulawesi.

Lombok: het jonge broertje

Lombok is het kleine broertje van Bali. Net als zijn grote broer is hij charmant en divers, maar hij is ook rustiger en introverter. Hij moet nog opgroeien en ontwikkelen. Door zijn korte beentjes heb je minder tijd nodig om alle aspecten van hem te leren kennen. Houd er rekening mee dat hij Islamitisch wordt opgevoed; respect voor zijn geloof is dan ook op z’n plaats. Maak kennis met Lombok.

Flores en Komodo: de eigenzinnige neefjes

Flores en Komodo zijn de einzelgängers van de Indonesische familie, uniek in hun soort, moeilijk te doorgronden. Maar als je tijd met en aandacht aan ze besteedt, krijg je steeds iets meer van ze te zien. Net als bij hun ouders Sumatra en Sulawesi draait hun hele leven om de natuur. Dompel je onder – letterlijk – en ontdek het rijke onderwaterleven van Flores en maak kennis met het huisdier van Komodo: de immense varaan. Doorgrond Flores en Komodo.

Gili’s: de jonkies

De Gili’s zijn de kleuters van de familie, met Gili Trawangan als drukke kletskous, Gili Air als actieve sportieveling en de dromerige Gili Meno. Ieder heeft een eigen karakter, maar ze vullen elkaar perfect aan. Speel met de Gili’s.