Ga naar inhoud

Telefoonnummers: overzicht per bestemming
Mail: info@riksjatravel.nl


Openingstijden

Elke maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur

Elke zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Kleine Japanse eetbar met sissende grill, rokende gerechten en gasten die aan de bar eten en drinken.

Eten in het buitenland: de do’s & don’ts

Blog
  • Logo Calamiteitenfonds
  • Logo SGR
  • Logo ANVR
Tafelmanieren in het buitenland Eten met je handen, slurpen of smakken … In Nederland kun je het je bijna niet voorstellen dat je dat in een restaurant zou doen. Maar in het buitenland kijken ze er niet altijd gek van op. Elk land kent z’n eigen typische tafelmanieren. Om op reis niet voor verrassingen te komen staan, kun je maar beter voorbereid zijn. Daarom hebben we een aantal belangrijke weetjes over etiquette over de grens voor je op een rij gezet. Bon appetit!

1. Lekker slurpen in Japan

Traditionele Japanse maaltijd geserveerd op lage tafeltjes met zitkussens op tatamimatten, in een rustige ryokan-kamer met uitzicht op een tuin.

“Zit niet zo te slurpen!” Hoor je het je ouders nog zeggen? In Nederland is het opslurpen van soep een echte no go; het wordt gezien als onbeleefd en vooral erg irritant. In Japan daarentegen geloven ze dat slurpen de smaak van het eten verbetert. Bovendien is het een indicatie dat je de maaltijd heerlijk vindt. Ook zijn Japanners van mening dat je de maaltijd slurpend sneller tot je neemt dan wanneer je het netjes zou eten en dat kunnen we niet ontkennen.

2. Let op je eetmanieren in Brazilië

Vrouw drinkt uit een kokosnoot met een rietje aan het water, met op de achtergrond het iconische uitzicht van Rio de Janeiro

Houd je van veel eten? Eet je altijd alles met mes en vork? Dan zul je je in Brazilië helemaal thuisvoelen. Hier wordt namelijk alles met mes en vork gegeten: zelfs een boterham of een stuk pizza behoor je met bestek naar binnen te werken. En eten afslaan wordt hier trouwens ook gezien als onbeleefd. Mocht je geen eetlust hebben, dan kun je maar beter een smoesje bedenken: “Oh sorry, hier ben ik allergisch voor.” Ook boeren wordt in Brazilië niet erg gewaardeerd. Voel je toch een oprisping aankomen? Dan kun je het beste jezelf excuseren en even van tafel gaan.

3. Gebruik nooit je linkerhand in India

Cooking stove

In India wordt met de handen gegeten, maar let wel: alléén met de rechterhand! Deze hand wordt gezien als de schone hand en wordt gebruikt om mee te eten en dingen op te pakken die niet ‘vies’ mogen worden. De linkerhand daarentegen gebruik je voor hele andere dingen: het schoonmaken van jezelf na … uhm, ja, een toiletbezoek. Voor de linkshandigen onder ons: even aanpassen, dus!

4. Ruik niet aan eten in Tanzania

Tanzania koffieboer

Waar je in Nederland soms geen genoeg kunt krijgen van geuren uit de keuken, steekt dit in Tanzania net iets anders in elkaar. Hier is ruiken aan je eten of drinken een echte no go. Hoe bijzonder je hapje of drankje er ook uitziet, je zult de lokale delicatesse gewoon moeten proeven zonder er eerst je neus in te steken.

5. Smakken in China mag

homestay vietnam

Boeren, slurpen, smakken en praten met volle mond: Voor ons onvoorstelbaar, maar in China is dat meer dan normaal. Chinese restaurants doen geen moeite om een gezellige sfeer te creëren; voor die gezelligheid moet je zelf maar zorgen. O en trouwens, alle gerechten worden met stokjes gegeten. Zonder ervaring is het dus even aanpoten, maar na een aantal pogingen lukt het jou vast ook om een brok rijst naar binnen te werken.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

world