Bezoek deze drie landen voordat het te laat is

blog

Geschreven op
maandag 11 april
Geschreven door
Delen op social media

Er zijn zóveel mooie plekken op de wereld en die ontdekken we maar al te graag. Onze bucketlist is lang, maar drie landen hebben we alvast omhoog geschoven op de lijst, omdat we vrezen dat ze snel zullen veranderen. Wil je deze bestemmingen nog zien zoals ze nu zijn? Wacht dan niet te lang!

# Myanmar

Myanmar
Myanmar is hét verborgen pareltje van Azië; het is een van de weinige nog pure en ongerepte landen. Reizigers die net terugkomen, zeggen vrijwel unaniem: “Wat een geweldig land! Wil je er ooit ook naartoe, ga dan nu!” Het lijkt wel alsof iedereen het opeens over Myanmar heeft, maar al reizende merk je dat je (nog) nauwelijks andere reizigers tegenkomt. Het toerisme groeit echter wel. Zo reisden in 2014 ruim drie miljoen toeristen wereldwijd naar het voormalige Birma en de aantallen blijven groeien. Maar om dat toch in perspectief te zetten: jaarlijks reizen zo’n 23 miljoen toeristen naar Thailand. Het valt dus best mee, maar toch … wacht niet te lang! We durven niet te zeggen hoe lang het land zo authentiek blijft als nu.

Naar Riksja Myanmar

# Tibet

tibet1
Het vredelievende Tibet, hoog in het Himalayagebergte, is echt een land dat onze nieuwsgierigheid prikkelt. Tempels en kloosters, wapperende gebedsvlaggen, spirituele boeddhisten en de Himalayabergen  … moeten we nog even doorgaan? De kans is helaas groot dat het ‘land’ (dat officieel inmiddels een Chinese regio is) snel zal veranderen.  Het lijkt erop dat China het wil ‘verchinezen’. Over de Dalai Lama mag geen woord gerept worden en een afbeelding van hem bezitten is zelfs strafbaar. Het gaat zelfs zover dat jouw Lonely Planet (met ook maar iets over de spirituele leider) al op het vliegveld van Lhasa wordt afgepakt. Een permit voor Tibet regelen is geen eitje – gelukkig hebben wij een goede agent – en het land wordt steeds duurder voor westerse toeristen. Het machtige China wil Tibet veranderen, dus wil je het nog ongerept en puur zien: ga!

Naar Riksja Tibet

# Cuba

oldtimers cuba
Vooruit, het mag geen verrassing heten, maar ook Cuba veranandert snel. Er is geen tijdskaart aan te hangen, maar feit is dat het land moderniseert. Zo at je enkele jaren terug elke dag bonen, maar hebben zich inmiddels in grote steden als Havana restaurants met een Westerse keuken gevestigd. Op steeds meer plekken heb je wifi en terwijl alles wat ook maar enigszins met Amerika te maken had lang verboden was, is Obama recentelijk op bezoek geweest (en traden de Rolling Stones op; weliswaar Brits, maar ook zeer Westers). Dat zegt wel iets. Hoelang moeten we nog wachten voordat Starbucks en MacDonalds op elke hoek van de straat te vinden zijn? Als je dat wilt vermijden, is het nu tijd om naar Cuba af te reizen.

Naar Riksja Cuba