Naar boven

Welkom op Celebes

bouwsteen

 • Reisschema:
  Makassar
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 237,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. tour naar Karstbergen met gids
Makassar is je eerste kennismaking met Sulawesi, het eiland dat vroeger beter bekend was als Celebes. Deze op het eerste gezicht drukke en chaotische stad, heeft meer te bieden dan betonnen flats en druk toeterend verkeer. Koloniale gebouwen brengen herinneringen aan Hollands glorie boven. Flanerend langs de boulevard adem je frisse zeelucht in en laat je de hectiek achter je.



Op een uurtje rijden van Makassar vind je indrukwekkende kalksteenkliffen tussen de rijstvelden. Je vaart in een houten kajak over de rivier tussen de Karstbergen die spectaculair uit het water oprijzen. Na een half uur varen stap je uit de boot en wandel je over smalle dijken door de rijstvelden naar een kleine grot met prehistorische rotstekeningen.



Maak kennis met de lokale bevolking tijdens een wandeling door het plattelandsdorp Berua en met de lunch schuif je aan tafel bij een van de bewoners. Je overnacht in Makassar in een centraal gelegen stadshotel
Wandelen vanuit Makassar in Rammang Rammang
Decorative torn edge

Dag 1 – Makassar Sulawesi – een stukje Nederlandse historie

Wie vanuit Nederland komt heeft er een lange reis opzitten. Na flink wat vlieguren is het wel zo prettig dat de transfer bij aankomst en een centraal gelegen hotel voor je geregeld zijn.

Even bijkomen en dan is het tijd om te ontdekken waarom deze oude hoofdstad van Celebes onder locals een populaire plek is. Verse vis en schaaldieren komen dagelijks binnen in de havens en ’the place to eat’ is de straat Pantai Losari. Hier vind je lokale warungs (eetstalletjes) en luxe restaurants naast elkaar en heb je volop keuze uit een vers uitgestald zeebanket. Voor de culinaire fijnproevers onder ons is het lokale gerecht Coto Makassar een aanrader, de exacte ingrediënten worden geheim gehouden, maar pittig is het zeker. Een vers fruitsapje erbij helpt tegen de dorst. Een leuke plek voor een koud Bintang biertje bij zonsondergang is de Ballairate Sunset Bar.

Decorative torn edge

Wil je meer van de stad zien en heb je geen zin om te lopen, neem dan een bemo. Deze kleurrijke minibusjes rijden op vaste routes door de stad. De eerste keer is het gek om je hand zomaar op te steken terwijl er geen bushalte is, maar je zult zien dat er snel busjes in de rij staan om je mee te nemen. Vraag wel altijd even of je de goede kant op gaat…

Naast Hollandse glorie heeft Makassar ook een andere kant met markten en moskeeën. Van veraf herken je een moskee al aan de glimmende koepels en gebeden uit luidsprekers op de minaret. Locals zijn trouwe bezoekers en meerdere keren per dag gaan families met z’n allen op weg op de brommer. Bij een bezoek aan de moskee moet je bedekt gekleed zijn. Mannen en vrouwen hebben verschillende gebedsruimtes die je op blote voeten betreedt.

Decorative torn edge

Dag 2 – Varen en wandelen bij de Karstbergen

Je verlaat het stadsleven van Makassar en na een uur rijden ben je op het platteland. Bij een houten steiger ligt een traditionele houten kajak voor je klaar. De gastvrije eigenaar neemt je mee in zijn boot de Puteh rivier op richting de Rammang Rammang Vallei. Je vaart door bossen en ziet kalksteen kliffen die oprijzen uit het water. Wij keken onze ogen uit in dit landschap van Karstbergen dat uniek is in Indonesië en op slechts enkele plekken op aarde voorkomt.

In de Rammang Rammang vallei stap je uit en wandel je over smalle dijkjes door de sawa’s (rijstterrassen) naar een kleine grot met prehistorische rotstekeningen. Daarna vaar je naar het dorp en maak je kennis met een lokale familie. Je wordt gastvrij ontvangen door de vrouw des huizes voor een vers bereide lunch. Daarna vaar je terug en word je teruggebracht naar je hotel in Makassar.

Decorative torn edge

Dag 3 – Makassar, einde bouwsteen

Als je je reis door Zuid Sulawesi richting Tana Toraja vervolgt, heb je vandaag een rit van 9 à 10 uur voor de boeg. Geniet nog even van een warme douche, die kom je op Sulawesi niet vaak meer tegen. Na  het ontbijt staat je chauffeur al klaar. Uitgerust begin je aan een trip naar het binnenland om de sfeer van de Toraja cultuur op te gaan snuiven tijdens de bouwsteen Tana Toraja’s rituelen en Thuis bij de Toraja’s. Of doe het rondje Zuid-Sulawesi andersom en bewaar de lange rit vanuit Toraja voor het laatst. Begin dan met Downhill fietsen door rijstterrassen en watervallen, of ga naar wit poederstrand en snorkelriffen van Bira.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Welkom op Celebes

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Hotel Makassar Sulawesi
Hotel Makassar Sulawesi
Hotel Makassar Sulawesi
Hotel Makassar Sulawesi
Hotel Makassar Sulawesi
Hotel Makassar Sulawesi
Variant
1

Een kijkje in je comfortabele hotel met zwembad

 • Reissom:
  € 284,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  2 nachten in een comfortabel hotel met zwembad inclusief transfer van de luchthaven naar je accommodatie

Maak je tijd in Makassar nog comfortabeler met het verblijf in dit hotel met zwembad.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Reiziger bij Toraja op Sulawesi Indonesie
bouwsteen

Tana Toraja’s rituelen

 • Toraja Sulawesi
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 379,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Fietsen door rijstvelden in Malino in Sulawesi
bouwsteen

Down hill langs sawa’s en watervallen

 • Malino
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 334,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Snorkelen in Sulawesi
bouwsteen

Snorkelparadijs en poederstrand

 • Bira
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 284,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Thuis bij de Toraja in Sulawesi
bouwsteen

Thuis bij de Toraja’s

 • Toraja Sulawesi
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 333,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern