Naar boven

Door het ijs in IJsland

Reizen naar IJsland in de winter?

blog

In de winter door IJsland reizen is echt iets wat op je bucketlist niet mag ontbreken. Het noorderlicht, bevroren watervallen, toffe sneeuwactiviteiten en de rust die je er vindt omdat er niet veel toeristen zijn, zijn voor ons dé redenen om naar IJsland te gaan in de winter.
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 20 juli
Geschreven door
Tessa Vermij
IJsland winter

Reizen naar IJsland in de winter? Jazeker kan dat!

Je zult je wellicht afvragen of IJsland niet te koud en donker is in de winter en of je daarom niet beter in het voorjaar of de zomer naar IJsland kunt reizen. Wat ons betreft is het antwoord hierop ‘nee’. Net als de rest van het jaar is het weer ook in de winter niet te voorspellen. Daarom is een rondreis door IJsland in de winter net zo goed te doen als in de zomer. Sneeuw zal er zeker vallen en je zult ook wellicht te maken krijgen met een storm, dit is wel iets waar je je op moet voorbereiden en flexibel in moet zijn. Neem zeker warme truien, een dikke jas en thermo-ondergoed mee zodat je je goed kan kleden op deze winterse omstandigheden. Vergeet ook niet dat in de winter het aantal uur zonlicht afneemt, echter zul je altijd daglicht hebben. Zelfs op de kortste dag van het jaar heb je nog zo een 4,5 a 5 uur daglicht, genoeg om dingen te ondernemen! Ben je op bovenstaande goed op voorbereid? Dan is er geen enkele reden meer om niet naar IJsland te gaan in de winterse maanden.

Op pad met een 4x4: spot het noorderlicht!

Belangrijk is om een goede huurauto te hebben tijdens je rondreis. Deze zorg zullen wij voor je uit handen nemen. Wij boeken een stevige 4×4 auto voor jullie met winterbanden waarmee je veilig over de, soms besneeuwde, wegen kunt rijden. Het kan een enkele keer voorkomen dat er teveel sneeuw op de wegen ligt waardoor je je eindbestemming van die dag niet kunt bereiken. Geen paniek, onze lokale agent is hier heel alert op en zij zijn deze omstandigheden ook gewend. Ze zullen binnen no-time met een oplossing komen die passend is voor jullie reis. Zo kunnen jullie ook echt zonder zorgen deze prachtige reis maken.

Een van de belangrijkste redenen om in de winter naar IJsland op reis te gaan is het noorderlicht. De ‘Aurora Borealis’ kun je het beste spotten tijdens heldere nachten en op plekken waar weinig luchtvervuiling is. Wat ons betreft is het noorden van IJsland de beste plek hiervoor. Je hebt hotels die een heus noorderlicht wekdienst aanbieden, je wordt dan wakker gemaakt zodra het noorderlicht zichtbaar is. Heb je het noorderlicht kunnen spotten tijdens je reis? Een unieke ervaring om nooit te vergeten!

Noorderlicht IJsland rondreis
Waterval in IJsland winter

Winterse activiteiten

Hoewel voor veel mensen noorderlicht de nummer één reden is om naar IJsland te reizen in de winter zijn er voor ons nog veel meer redenen. Een van die redenen zijn de bevroren watervallen. IJsland heeft één van de grootste watervaldichtheden ter wereld wat er voor zorgt dat je in de winter grote kans hebt om bevroren watervallen te spotten. Hoe gaaf is dat?! Dit is uniek om te zien omdat dit niet iets is wat je dagelijks tegen komt. In het noorden raden we aan om de Dettifoss en Godafoss watervallen te bezoeken. Deze bekende watervallen doen in de winter sprookjesachtig aan.

Altijd al orka’s willen spotten? Dan is IJsland een perfecte plek, zeker in de winter. De afgelopen jaren hebben de haring de fjorden aan de noordkant van het schiereiland Snaefellsnes gekozen als hun overwinteringsgebied. Dit biedt een gouden kans om een grote groep orka’s in dit gebied te spotten.

Avontuur tussen sneeuw & ijs

Ook een hele leuke reden om in de winter naar IJsland te reizen zijn de winterse activiteiten die je kunt ondernemen zoals een gletsjerwandeling of sneeuwscooterrijden. Voor de gletsjerwandeling ga je gewapend met pikhouweel en spijkerschoenen na een uitgebreide instructie met je ervaren Engelssprekende gids het ijs op voor een wandeling. Voor iedereen in normale conditie goed te doen. Je klautert over smalle ijskloven en stromend smeltwater. Even verderop dansen grote blauwe en witte afgebroken brokken ijs in de gletsjerlagune Jökulsárlón. Breng hier je verrekijker mee, regelmatig laten de zeehonden zich hier zien! Liever op avontuur met een sneeuwscooter? Dat kan ook!  Je gaat met een sneeuwscooter de Langjökull-gletsjer op. Rond het middaguur word je bij de Gullfoss-waterval opgehaald, waarna je naar de gletsjer wordt gebracht. Witte sporen vormen zich in het verse sneeuw terwijl je met een gids de op een na grootste gletsjer van IJsland verkent.

Sneeuwscooter

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg redenen om in de winter door IJsland te reizen. Wat ons betreft echt een reis die je een keer in je leven gemaakt moet hebben omdat het zo uniek is!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

rondreis

Velkomin IJsland in 8 dagen

 • Reykjavik - Vulkaanroute - Golden Circle - Snaefellsnes - Reykjavik
 • 8 dagen / 7 nachten
 • vanaf € 1.215,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

11 dagen IJsland; wandelen en wildlife

 • Reykjavík - Snaefellsness - West-Fjorden - Hvammstangi - Golden Circle - Blue Lagoon
 • 11 dagen / 10 nachten
 • € 1.895,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

IJsland in de winter: Noorderlicht & gletsjers

 • Reykjavik - Golden Circle - Vik - Blue Lagoon
 • 7 dagen / 6 nachten
 • vanaf € 955,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
IJsland Strokkur Geiser spuitend
bouwsteen

Golden Circle: schatkist van IJsland

 • Golden Circle regio
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 168,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern