Dwars door het hoogland

bouwsteen

 • Reisschema:
  Sprengisandur hooglandroute
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  € 130,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  overnachting met ontbijt
✓ Verken de onbewoonde hooglanden in een 4x4
✓ Je ziet Aldeyjarfoss, een afgelegen basaltwaterval
✓ Wandel langs kleurrijke bergen in Landmannalaugar
✓ De route is ook andersom mogelijk, je rijdt dan van zuid naar noord

Dag 1 – Sprengisandur hooglandroute naar Zuid-IJsland

Vraag de locals naar de weersverwachtingen en wegcondities, zodat je weet dat je veilig op pad gaat. De spectaculaire rally dwars door het leegste landschap van IJsland start in Mývatn. Maak eerst nog een fotostop bij de Godafoss waterval en ruil daarna het asfalt in voor gravel op de F26, Sprengisandur hooglandroute. Door het ongelijke wegdek trilt de jeep behoorlijk en moet je hard praten om elkaar te verstaan. Na een paar kilometer sla je een zijweg in naar Aldeyjarfoss, een bijzondere basaltwaterval. Kilometers lang volgt de weg een smal riviertje. Een zilver lint omgeven door diepgroen mos loopt als een levensader door dit verder bijna levenloze landschap. De Tungnafellsjökull is een mooie afwisseling in het zwarte landschap. Blauwe gletsjers, sneeuwvelden en begroeide bergen steken fel af tegen de in vele grijstinten opgebouwde wolkenlucht.

In het binnenland zijn geen bruggen en je komt alleen dwars door het water aan de overkant. Zorg dat je een paar oude gympen bij je hebt, zodat je de oversteek kunt inspecteren. De kortste route is niet altijd de beste omdat bussen hier de bodem los gereden hebben. Als je twijfelt over de doorsteek, wacht dan tot er een andere bus of jeep langskomt. In de zomermaanden is er redelijk wat verkeer en in konvooi kun je dan de oversteek maken. Vanaf de laatste boerderij in het noorden tot aan de eerste boerderij in het zuiden is het zo’n 250 kilometer, waar je al snel zo’n 7 á 8 uur over doet. ’s Avonds regelen we een warm welkom in een eenvoudige hooglandaccommodatie. De kok bereidt typische IJslandse gerechten van lam of zalm. Ook kun je hier tanken.

Dag 2 – Landmannalaugar

Na een lekker ontbijtje vervolg je vandaag je route zuidwaarts naar de gekleurde rhyolietbergen van Landmannalaugar Nationaal Park. Een populaire hikingspot en een leuke plek om je benen te strekken. Je kunt wandelingen maken langs lavavelden en warmwaterbronnen terwijl je je vergaapt aan de prachtig gekleurde rotsen. Zet na Landmannalaugar koers richting de Golden Circle regio of de vulkaanroute aan de zuidkust.

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met