Ga naar inhoud

Vliegtuig

Een jetlag bij jonge kinderen voorkomen? Check deze 6 handige tips!

Blog
Geschreven opdonderdag 6 juni
Geschreven doorShannon van Duyl

Bij een (verre) reis hoort een andere omgeving, ontelbaar veel indrukken en natuurlijk mooie ontmoetingen. Maar helaas meestal ook… een jetlag. Moe overdag en klaarwakker ’s nachts, desoriëntatie en een kort lontje; een jetlag kan het begin van jullie reis flink in de war schoppen. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om een jetlag bij jonge kinderen te voorkomen – of in elk geval te verminderen – en wij verklappen onze trucs!

1. Probeer in de namiddag of avond aan te komen

klok

Om de kans om een jetlag te verkleinen, is het beter om in de avond dan in de ochtend aan te komen op jullie vakantiebestemming. Zo kunnen jullie al vrij snel je bedje in en kom je sneller in het ritme van de vakantiebestemming. Waarschijnlijk is iedereen sowieso moe van de reis en alle indrukken, dus in slaap vallen zal niet zo’n probleem zijn.

Zie je op tegen de vlucht? Check dan vooral even deze vliegtips, want daarmee wordt elke (lange) vliegreis met kinderen een eitje.

2. Begin rustig aan jullie reis

In de hangmat op Caya Levisa, Cuba

We snappen dat het heel verleidelijk is om op de eerste dag meteen op pad te gaan om de bestemming te verkennen. Maar vergeet niet dat reizen door die verschillende tijdzones een flinke aanslag is op jullie lijf. Doe het daarom op de eerste dag lekker rustig aan. Wandel een beetje door de stad of verken de buurt, maar maak geen uitstapjes naar plekken verder weg. Zo kan iedereen zowel mentaal als fysiek rustig wennen aan een nieuw land en een nieuwe omgeving, en dat zorgt er weer voor dat jullie jetlag sneller weg is!

3. Niet (te) lang slapen overdag

Slapend meisje

Bij een jetlag is het heel verleidelijk om even een dutje te doen. Maar daardoor komen jullie natuurlijk niet in het ritme. Tuurlijk, het is niet de bedoeling dat jij of je kind (letterlijk) omvalt van de moeheid. Is dat wel het geval, dan is een korte powernap de uitkomst. Let er wel op dat je maximaal een uurtje de oogjes dicht doet en daarna bijvoorbeeld even een blokje om gaat om echt goed wakker te worden. En natuurlijk niet snoozen!

Is het nog te doen om je kind iets langer wakker te houden? Dan is afleiding hét sleutelwoord. Een blokje om, kennismaken met de mensen ter plaatse … Zelfs een spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ kan uitkomst bieden. Zolang het maar afleiding is en je kind even niet meer bezig is met zijn of haar moeheid. Alles tegen de jetlag!

4. Blijf eerlijk naar elkaar

De sleutel tot slapen is moeheid. En dat is bij een jetlag juist het probleem, want hoe kun je nou moe zijn als het in Nederland nog twee uur ’s middags is? Voor volwassenen is een jetlag al desoriënterend en vervelend, maar voor kinderen al helemaal. Kinderen zijn niet te programmeren en een jetlag hoort er nou eenmaal bij. Vertel ze wat er aan de hand is en waarom ze zich zo voelen. Dat zorgt voor minder stress, en laat stress nou juist iets zijn wat ervoor zorgt dat je wakker blijft …

5. Eet lichte maaltijden

Eten

Bij een jetlag werkt je spijsvertering net iets anders. Het proces verlangzaamt, waardoor je minder snel voedsel verteert. Eet daarom de eerste dagen van jullie reis lichte maaltijden, zoals salades of soep. Dit is gemakkelijker te verteren en dus fijner voor je spijsvertering.

6. Zon, zon, zon

Zon en strand

 

Frisse lucht en zon helpen om je wakker en prettig te voelen. Het lichaam is iets bijzonders, want alleen al door het verschil van dag en nacht (en dus licht en donker) weet het in principe wanneer je moet slapen en wakker moet zijn. Door het reizen door de tijdzones hebben jullie alleen je lichaam iets in de war gemaakt, dus moet je het even een steuntje in de rug geven. En dat doe je met zon en frisse lucht. Dus hop, op naar buiten!

Hoe jonger de baby, hoe minder de jetlag

Zuid-Afrika - olifant

Een jetlag is veel sneller voorbij bij baby’s die nog veel slapen overdag. Ze zijn gewend om na hun voeding weer snel te slapen, ongeacht het tijdstip van de dag. Het enige verschil is dat de voedingsmomenten misschien wat verschuiven, maar die verplaats je langzaamaan naar de lokale tijd.

Wil je er zeker van zijn dat jullie überhaupt geen jetlag hebben? Dan is Zuid-Afrika dé plek om naartoe te gaan. Hier is namelijk geen tijdsverschil tijdens onze zomertijd, en zodra onze wintertijd ingaat is het in Zuid-Afrika één uur later dan in Nederland. Dat ene uurtje is nog wel te doen, toch?

Een jetlag hoort erbij

Tot slot, vergeet niet: een beetje huilen en herrie tijdens de (eerste) nacht hoort er nou eenmaal bij. Laat je niet gek maken, begrijp van elkaar dat het lontje misschien wat korter is en blijf altijd luisteren naar je lichaam, dan komt het met die jetlag helemaal goed. De wereld ligt aan jullie voeten! Alleen moeten jullie wél eerst kiezen waar de reis naartoe gaat, maar met onze online bestemmingswijzer is zelfs dat een fluitje van een cent.

Meer tips nodig?

Meest gestelde vragenTwijfel je toch nog of je überhaupt wel kunt reizen met jonge kinderen? We hebben de antwoorden op de vijf meestgestelde vragen over reizen met jonge kinderen voor je op een rij gezet.

world
Vliegtuig
world
  • Home
  • Family
  • Een jetlag bij jonge kinderen voorkomen? Check deze 6 handige tips!