Naar boven

Goed nieuws: reizen maakt je kind slimmer

blog

Geschreven op
woensdag 11 maart
Geschreven door
Shannon van Duyl

Wist je dat twee derde van de gesprekken tussen ouder en kind gaat over de dagelijkse beslommeringen? En laat nou nét het uit de routine stappen en een nieuwe, andere omgeving verkennen ontzettend goed zijn voor de hersenontwikkeling van je kind. Heel plat gezegd betekent dat: reizen maakt slimmer. Hoe dat zit? Dat én meer ‘gunstige effecten’ van reizen met je kinderen leggen we je uit!

Reizen helpt op school

Een verre reis laat je kinderen kennismaken met hoe kindjes in andere landen leven. En dat opent niet alleen hun ogen, maar laat ze anders naar de wereld kijken. Uit een studie onder 1.500 Amerikaanse docenten blijkt dat 74% van de ondervraagden aan heeft gegeven dat reizen een ‘erg positieve impact’ op leerlingen heeft. Kinderen die op reis in aanraking komen met andere culturen dan hun eigen tonen een verhoogde tolerantie en respect ten opzichte van anderen in vergelijking met kinderen die niet reizen. Daarnaast zijn ze eerder bereid om nieuwe dingen te proberen en te leren, én hebben ze meer kans op een hogere onafhankelijkheid, zelfrespect, zelfvertrouwen, aanpassingsvermogen en gevoeligheid. En dat helpt weer op school én bij hoe ze in hun schoenen staan.

Écht even samen

‘De waan van de dag’, we kennen ‘m allemaal. Ga maar na: hoe ziet jullie week eruit? Werk, school, zwemles, voetbal, turnen, gitaarles, dat etentje met vrienden, de verjaardag van de buurvrouw … en als je al ‘gewoon’ thuis bent is er altijd nog de tablet of smartphone.

Het klinkt cliché, maar écht tijd voor elkaar gaat vaak niet vanzelf en moet je echt vrijmaken. Op vakantie is dat veel gemakkelijker, want er is geen werk, school, zwemles, voetbal of turnen, maar alleen jullie, met elkaar. Je kunt je kind je onverdeelde aandacht geven en gesprekken voeren die meer diepgang hebben, in plaats van over ‘heb je je gymtas bij je’, ‘wie doet de boodschappen’ en ‘wil jij de hond uitlaten’. En dát draagt weer bij aan een (nog) betere relatie tussen ouder en kind.

Reizen maakt je kind slimmer

Goed, dat reizen een positief effect heeft op het gedrag en de kijk op de wereld van je kind is duidelijk. En dat tijd samen zorgt voor een (nog) betere relatie tussen jou en je kind is ontzettend fijn. Maar hoe verhoudt zich dat tot dat je kind slimmer wordt? Simpel.

Dr. Margot Sunderland, kinderpsycholoog en psychotherapeut zegt dat het ‘seeking system’ en ‘play system’ van je kind op reis meer wordt gestimuleerd. Dit komt doordat je kind op reis uit zijn dagelijkse omgeving en routine is. Dat ‘seeking system’ en ‘play system’ bevindt zich in de frontale hersenkwab, en die is weer betrokken bij concentratie, geheugen, organiseren, besluitvorming en het beheersen van het gedrag en de emoties. Het stimuleren van de hersenkwab op jonge leeftijd zorgt ervoor dat je op latere leeftijd beter en makkelijker besluiten kunt nemen, een beter planningsvermogen hebt, beter om kunt gaan met stress én beter kunt concentreren.

Wees trouwens niet bang dat je elk halfjaar met je kind op reis moet, want gewoon in Nederland naar een andere, onbekende stad reizen is al voldoende om de frontale hersenkwab te stimuleren. Wat overigens wél zo schijnt te zijn, is dat ruim driekwart van de kinderen die ooit op een verre reis is geweest, graag nóg eens op reis wil gaan. Je geeft ze één vinger … Nou ja, er zijn ergere dingen, zullen we maar zeggen.

Reis naar twaalf bestemmingen wereldwijd
En … Ben je er al uit? Waar gaat jullie volgende reis naartoe? Wij van Riksja Family helpen je graag bij het samenstellen van jullie reis. We bieden in twaalf landen individuele rondreizen aan, speciaal ontwikkeld voor gezinnen met jonge kinderen en tieners. Waar wil jij heen?

Bekijk onze bestemmingen

 

background-pattern