Ga naar inhoud

Amerika - Over de route 66

Wist je dat … 8 tips voor een gezonde reis!

Blog
Geschreven opvrijdag 14 juli
Geschreven doorShannon van Duyl

Eindelijk, jullie gaan op reis! Tijd voor zowel je kinderen als jezelf om (nog meer) van de wereld te ontdekken. Ongeacht waar je bent, wil je dat je kinderen vrij kunnen rondbanjeren, maar ook dat ze veilig en gezond blijven. Toch? In het buitenland zijn de medische faciliteiten niet altijd even gemakkelijk voorhanden als in Nederland. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jou én je kinderen tegen een groot aantal gezondheidsrisico’s beschermen. We zetten 8 wistjedatjes voor je op een rij!

1. Wist je dat …

… zelfs de lik van een hond of kat gevaarlijk kan zijn? Dat nestje kittens of die arme straathondjes zien er natuurlijk heel erg schattig uit, maar je weet niet wat ze met zich meedragen. Rabiës (hondsdolheid) is weliswaar zeldzaam, maar áls je het oploopt, kan het dodelijk zijn. Het wordt overgedragen door speeksel, dus zelfs een lik kan gevaarlijk zijn. En hoewel de naam anders doet vermoeden, lijden niet alleen honden aan hondsdolheid: ook katten, vleermuizen, apen en andere zoogdieren kunnen blootgesteld worden aan deze ziekte en die op die manier overdragen.

2. Wist je dat …

… één inenting voor je reis soms niet genoeg is? Een vaccinatie ervoor zorgt dat ons lichaam zichzelf beter beschermt tegen infectieziekten. Door het vaccin worden er antilichamen (antistoffen) aangemaakt die ons afweersysteem versterken, zodat je niet ziek wordt. Bepaalde (reis)vaccinaties beschermen het lichaam levenslang tegen infectieziekten, andere inentingen moet je soms herhalen.

3. Wist je dat …

… sommige ziektes zoals hepatitis A worden overgedragen via eten en drinken? Lekker, zo’n sappige meloen die ze langs de kant van de weg verkopen. Maar als de verkoper na een eerder toiletbezoek zijn handen niet heeft gewassen, zijn de gevolgen soms niet te overzien. Let dus goed op waar je je eten en drinken koopt.

4. Wist je dat …

… een antibacteriële handgel onmisbaar is op reis? Hygiëne voldoet in het buitenland nu eenmaal aan andere standaarden dan thuis en je hebt niet altijd en overal water voorhanden om je handen te wassen. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierige aagjes die soms liever met hun handen ‘kijken’ dan met hun ogen (hoe vaak je ook roept dat ze ergens vanaf moeten blijven). En dan is het toch fijn om te weten dat je de handen snel weer schoon hebt.

5. Wist je dat …

… je in het buitenland lang niet overal net als in Nederland water uit de kraan kunt drinken? Kinderen vinden het soms leuk om onder de douche water te drinken, maar in veel landen kun je dat beter vermijden. Koop flessen water in de supermarkt en poets daar bij voorkeur ook je tanden mee.

6. Wist je dat …

… muggen nog veel meer ziektes naast malaria met zich mee kunnen dragen? Een muggenbeet is nooit fijn, maar in Nederland zijn de kleine stekers gelukkig verder vrij ongevaarlijk. Dat geldt niet in alle landen: naast malaria zijn de insecten ook verantwoordelijk voor de verspreiding van gele koorts, chikungunya, zika en dengue (knokkelkoorts). Gelukkig kun je jezelf beschermen met malariatabletten en vaccinaties. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus maak de kans dat je gestoken wordt zo klein mogelijk: draag bedekkende kleding zoals lange mouwen, lange broek, schoenen en sokken, gebruik insectwerende middelen voor de onbedekte – liefst met een hoge factor DEET erin – en slaap ’s nachts onder een klamboe. Niet alleen veilig, maar ook best gezellig.

7. Wist je dat …

… bepaalde vaccinaties in sommige landen verplicht zijn? In Indonesië is bijvoorbeeld in bepaalde jaargetijden of gebieden de gelekoortsvaccinatie verplicht. Dat is niet omdat je als reiziger per se zoveel meer risico loopt, maar juist om de inwoners ter plekke te beschermen.

8. Wist je dat …

… je tegenwoordig ook de arts naar je huis kunt laten komen voor de prikken en zonder extra kosten? Dat zij ook in de avonden en weekenden bij je kunnen komen, als je dat wilt? En dat zij ook nog eens een LCR registratie en HKZ certificatie hebben, wat betekent dat je zorgverzekeraar deze vaccinaties mogelijk vergoed? Klinkt te mooi om waar te zijn? Nou, dan moet je heel snel even kijken op Thuisvaccinaties. Ook superhandig als je kind bang is voor naalden of voor de dokter, thuis voelt het toch net iets meer vertrouwd.

Wil je meer tips en reisverhalen van ons lezen? Klik dan verder naar ons Riksja Kids-reisblog!

world