Riksja Costa Rica Panama & Nicaragua

Naar boven

Costa Rica reisverslag van reiziger Annemiek

blog

Costa Rica is prachtig en kleurrijk. In het vele groen vallen de prachtige kleurrijke bloemen op. Kamerplanten bij ons, maar daar groeiend op de vele boomsoorten
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 11 april
Geschreven door
Kiki van Nes

Costa Rica reisverslag geschreven door onze reiziger Annemiek

Je ziet veel meer dieren en planten als je met een gids door een natuurpark loopt. De gidsen nemen een telescoop mee en wijzen je op dieren die je met het blote oog niet of moeilijk kunt waarnemen. Zij maken prachtige foto’s met jouw smartphone door de telescoop, zodat je een blijvende herinnering hebt en anderen – die het niet zelf gezien hebben – er ook van kunnen genieten. Ook Costa Rica moet strijden voor het behoud van haar regenwouden en natuurschoon. Onderweg heb ik veel palmolieplantages gezien. Die vervangen steeds grotere stukken regenwoud. Ik vroeg een gids wat hij daarvan vond en hij kon niet eens antwoorden. Hij kreeg tranen in zijn ogen en keek weg. Mijn ervaring met de gidsen is dat ze enorm betrokken zijn en trots zijn op hun land. Wat opvalt is dat het (bijna) allemaal jonge mannen zijn.

Naast het groen van de jungle is er de blauwe zee: de Caribische zee aan de ene kant en de Pacific aan de andere kant. Ik heb aan de kant van de Pacific gezeten en genoten van de dolfijnen en de walvissen. Onderweg naar het snorkeleiland (Isla del Caño) doken ook nog 2 schildpadden op. Het zeewater is warm en aan het strand zijn er heerlijke golven. Het zand van de stranden is donker gekleurd. Ik weet niet zeker of dat te maken heeft met de vulkanische activiteit onder Costa Rica, maar het zou kunnen. Het land kent meer dan 100 vulkanen. Ik heb vulkaan Arenal in alle vroegte in zijn geheel kunnen bewonderen. Er zijn op het strand wel een paar gelegenheden waar je wat kan eten of drinken, maar verwacht geen Scheveningse strandtenten. De meeste mensen nemen zelf eten en drinken mee. Ze zetten hun auto zo dicht mogelijk bij het plekje waar ze willen zitten. Dat levert in de weekenden drukte op, maar ook wel weer gezellig. Als je iets verder loopt dan kom je al gauw weer in de rust en het is enorm genieten, ook van de vogels, waaronder Lepelaars, die proberen een visje uit zee te pikken.

Naast krokodillen, leguanen, apen, luiaards, diverse soorten beertjes en amfibieën kent Costa Rica een enorme hoeveelheid vogelsoorten, Je ziet dan ook overal de vogelspotters lopen, vooral in alle vroegte. Zonder te kort te doen aan de andere vogels, spraken de overwegend rood gekleurde Ara en de Quetzal mij het meeste aan. De Ara was ernstig bedreigd, maar door het nemen van beschermingsmaatregelen is de vogel weer in opmars. Druktemakers zijn het en het is een belevenis om ze in de vrije natuur te zien rondvliegen. De Quetzal laat zich bijna niet zien, maar het mannetje is met zijn zeer lange staart heel indrukwekkend. Ook hier bood de telescoop van de gids uitkomst en heb ik hem kunnen bewonderen.

Riksja heeft met het bouwstenenconcept mijn wensen kunnen vertalen in geschikte accommodaties en excursies en had ik nog wat tijd over om zelf iets ‘spontaans’ te kunnen doen. De huurauto stond keurig netjes op tijd klaar. De hotels in Costa Rica bestaan uit aparte huisjes in plaats van kamers. Zo heb je een eigen opgang en balustrade. Heerlijk. Een had zelfs een badkamer buiten, uiteraard keurig afgeschermd tegen pottenkijkers. Het eten is heerlijk: veel fruit (meloen, ananas en papaya) en niet aan te ontkomen: rijst en bonen en de beroemde koffie en chocolade.

Een fijne en mooie break van de grijze winter in Nederland! Ik kan er weer even tegen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern