Geniet van Rio na de Spelen

De Olympische Spelen zijn voorbij en het leven in de Braziliaanse hoofdstad normaliseert zich weer. Nu dat je niet meer omver wordt gelopen door hordes toeristen (en een sporadische verdwaalde speler), is het een uitstekende plek om weer naartoe te reizen. Want laten we wel wezen, Rio de Janeiro is ook zonder de Spelen geweldig! We geven je onze drie favoriete plekken in en om de wereldstad heen.

1. Fiets langs Copacabana, Ipanema en Leblon

brazilie-rio-fietsen

Het zijn misschien wel de beroemdste stranden ter wereld en met recht: de Braziliaanse zandstranden zijn een plaatje. Rio is gezegend met meer dan twintig stranden en baaien, waarvan de meeste niet onderdoen voor de bekende trekpleisters. De beste manier om ze te ontdekken is, heel Nederlands, op de fiets! Langs de kust en door de stad ligt een prima fietspad. Je krijgt een Nederlandstalige routebeschrijving die je langs de beste plekjes loodst, plekken waar de carioca’s (locals) ook graag komen. Fiets langs de Suikerbroodberg naar Ipanema. In Flamingo Park word je door skaters en joggers vergezeld. Tip: stop langs de waterkant voor een verse kokosnoot!

2. Duik met een gids de favela’s in

brazilie-rio-favelas

Zoals in veel grote wereldsteden, is er ook in Rio een sterke verdeling tussen arm en rijk. De favela’s – arme woonwijken – waren tot voor kort een plek waar je wellicht beter niet kon komen. De komst van het eerdere W.K. voetbal heeft er echter voor gezorgd dat de boel op de schop is genomen én de favela’s zijn opengesteld voor toeristen. Dit is Rio vanuit een ander perspectief – letterlijk. De wijken zijn tegen de bergen gebouwd. Terwijl je naar de top klimt, vertelt je gids je alles over het leven in de sloppenwijken. Wees niet verbaasd als een van de bewoners meewandelt en zijn verhaal aanvult. Hier kom je pas echt in contact met het lokale leven. De klim is niet alleen de moeite waard voor de indrukken onderweg: eenmaal bovengekomen word je beloond op een uitzicht over de hele baai van Rio: spectaculair.

3. Dompel je onder in het lokale leven

brazilie-rio-santa teresa

De meeste reizigers slapen in de wijken Copacabana of Ipanema. Begrijpelijk, want het is hip en happening. Maar het is er ook enorm toeristisch, modern en weinig sfeervol. Ben je meer cultuursnuiver dan strandliefhebber, wijk dan uit naar de knusse en vooral kleurrijke kunstenaarswijk Santa Teresa, op zo’n twintig minuutjes van het centrum. Midden tussen de restaurantjes, barretjes en pleintjes vind je onze favoriete slaapplek in een koloniaal hotelletje. Geniet van het uitzicht vanaf het balkon of dakterras, of geniet van een maaltijd tussen de carioca’s. Ook leuk: pak het gratis historische trammetje naar het historische centrum met de trappen van Seralon.

Combineer een bezoek aan Rio de Janeiro met bijvoorbeeld Foz do Iguazu, Sao Paolo of Ilha Grande. Bekijk al onze Brazilië-bouwstenen en stel je eigen reis samen.