Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Houd de wereld mooi: 5 tips om afval tegen te gaan op reis

blog

Geschreven op
woensdag 28 februari
Geschreven door

Wie aan een tropische bestemming denkt, denkt doorgaans aan parelwitte stranden, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee. Toch? Helaas is dat niet overal het geval: afval zorgt op verschillende plekken voor stranden vol plastic en blik dat aanspoelt uit zee. Geschat wordt dat jaarlijks zo’n acht miljoen ton (!) plastic in zee belandt.
Wij als reizigers kunnen tevens ons steentje bijdragen om de wereld een stukje mooier te maken. Met deze vijf simpele tips maak ook jij het verschil.

1. Lang leve digitale reisbescheiden

reisbescheiden digitaal

We maken ons er allemaal schuldig aan: plastic mapjes vol met papieren in de koffer. Want ergens voelt het toch wel fijn om je reisbescheiden, vliegtickets, verzekeringspapieren, kopietjes van je paspoort en routebeschrijvingen fysiek op papier te hebben. Maar eigenlijk kun je alles prima digitaal opslaan. Want laten we wel wezen, wie heeft nou niet z’n mobiele telefoon, tablet en/of laptop mee op reis? Alle paperassen kunnen digitaal offline beschikbaar worden gemaakt. Het scheelt niet alleen gezeul, maar ook bomen en lege plastic mapjes die aan het einde van de reis in hotelkamers worden achtergelaten.

2. Neem hervulbare travelkits mee

shampoo op reis

Shampoo, conditioner, douchegel, dagcrème, nachtcrème … Natuurlijk heb je ze nodig op reis en wil je het liefst je eigen vertrouwde merk blijven gebruiken. Maar zelden gaan de grote verpakkingen in één reis op en veel reizigers laten de restanten gewoon achter in het laatste hotel. Nu kun je natuurlijk ook van die handige verpakkingen in reisformaat kopen, maar die zijn én niet goed voor de portemonnee én niet goed voor het milieu, want het plastic blijft eveneens achter in de reisbestemming, waar in veel gevallen het woord ‘recycling’ nog helemaal niet bestaat. Gelukkig verkopen winkels als Etos en HEMA handige travelkits: flesjes en potjes die je zelf kunt vullen met je favoriete merk en elke reis weer kunt hergebruiken.

3. No straw, please! Zeg ‘nee’ tegen rietjes

rietjes

Tijd voor een verfrissend drankje in de lokale bar! Je kunt er vergif op innemen dat je colaatje of tropische cocktail voorzien wordt van een plastic rietje. Leuk voor de beleving, minder leuk voor het milieu. Want ja, ze lijken zo klein maar juist hun omvang zorgt ervoor dat ze vaak niet in de recyclebakken terechtkomen, maar juist in zee. Daar eten vissen ze op of zeedieren raken erin verstrikt – zo hebben ze zelfs weleens een drinkrietje uit de neus van een zeeschildpad verwijderd! De oplossing is gelukkig simpel: zeg bij het bestellen van je drankje dat je geen rietje hoeft. Ben je toch heel erg gehecht aan je rietje (of vind je het hygiënischer)? Een waardig alternatief is een bamboe rietje, dat je zelf mee kunt nemen.

4. Neem je eigen waterflesje mee

 

water refill

Onze agent op Bali verspreidt watertanks om flesjes mee te hervullen.


Wist je dat je in twee weken tijd als reiziger zo’n dertig waterflesjes per persoon verbruikt? Dat tikt lekker aan. Veel milieuvriendelijker is dus om een eigen waterfles mee te nemen, die je kunt hervullen. Nu snappen we dat water uit de kraan lang niet overal drinkbaar is, maar ook daar zijn oplossingen voor. Op sites alswaterinhetbuitenland.nl en isthewatersafetodrink.com kun je opzoeken of je op je bestemming water uit de kraan kunt drinken. Bali gaat nog een stapje verder, met de Refill Bali-app. Hierin kun je alle plekken vinden waar je gratis je flesje water kunt bijvullen. Ga je niet naar Bali? Dan is de Lifestraw Go-fles een oplossing. In de dop zit een filter dat ervoor zorgt dat 99,9% van bacteriën en protozoën uit water gefilterd worden en dat je bijna elk soort water (behalve zeewater) veilig kunt drinken. Als alternatief kun je ook zilvertabletten of een steripen meenemen waarmee je water kunt zuiveren.
Vind je het allemaal te veel werk? Kies dan in elk geval voor water in grootverpakkingen, zodat je zo min mogelijk plastic verbruikt.

5. Stoffen tasjes voor shopaholics

Stoffen shoppers

Hoera, tijd om te shoppen! Of je nu op jacht gaat naar lokale lekkernijen, onderweg wat boodschapjes doet of een markt afstruint naar mooie souvenirs, je zult al snel merken dat je bij elk kraampje je aankoop in een, juist ja, plastic zakje meekrijgt. Voordat je het weet, heb je je handen vol met tientallen plastic zakjes. Als je nou één stoffen shopper meeneemt, kun je al die plastic tasjes afslaan. Zo sla je niet één, niet twee maar heel veel vliegen in één klap.

En verder …

  • Het is een open deur intrappen, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: laat geen plastic achter in de natuur. Leuk als je wilt gaan picknicken, maar neem de flessen, boterhamzakjes en allerhande verpakkingen weer netjes mee terug en gooi ze weg waar ze horen: in de vuilnisbak of recycle-container.
  • Met name in Azië kun je vaak kiezen of je streetfood opgediend krijgt op een plastic bord of op een bananenblad. Je hoeft niet te raden waar onze voorkeur naar uitgaat … Niet alleen is een bananenblad veel milieuvriendelijker, maar het zorgt ook nog eens voor een authentieke beleving.
  • In veel landen is recycling lang niet zo normaal als in Nederland. Zie je dat de lokale bevolking moeite doet om plastic afval tegen te gaan? Geef ze dan eens een complimentje. Het kan net het verschil maken tussen nonchalance en bewustzijn.
  • Op blueflag.org vind je alle stranden en jachthavens die actief bijdragen aan een beter milieu. De blauwe vlag is een keurmerk en garandeert goed zwemwater, schone stranden met toiletten, afvalbakken en een EHBO-post. Zo weet je zeker dat je niet tot aan je knieën in het plastic staat. En daar worden we allemaal gelukkig van, nietwaar?

Waarom is dit nodig? 

Op Bali is het afvalprobleem momenteel zo groot dat de noodtoestand is uitgeroepen. Gelukkig wordt het probleem serieus genomen en zijn er verschillende lokale initiatieven gestart om het probleem tegen te gaan. Ook onze lokale agent is de strijd aangegaan: zo worden alle slaapplekken aangemoedigd om watertanks te plaatsen zodat reizigers hun flesjes kunnen bijvullen. Ook worden de hoteleigenaren ingelicht over manieren om plastic tegen te gaan en energie te besparen. Draag jij ook je steentje bij, zodat onderstaand filmpje straks verleden tijd is?

background-pattern