Terug van vakantie? Zó voorkom je reis-heimwee

Eindelijk … Je welverdiende en langverwachte reis is daar! De tijd ter plekke vliegt voorbij en voor je het weet sta je weer op Nederlandse bodem. Om te voorkomen dat je eenmaal thuis zware ontwenningsverschijnselen krijgt, is het belangrijk om je vakantiegevoel goed en voorzichtig af te bouwen. Volg deze tips om reis-heimwee zo goed mogelijk te voorkomen en langzaamaan weer te wennen aan het Nederlandse leven!

Jouw vakantiekiekjes aan de muur

Op dat ene, schitterende strand van Maleisië of Indonesië heb je natuurlijk tientallen foto’s gemaakt. Vergroot die ene waarbij je direct wegdroomt naar die heerlijke plek en hang deze boven je bed, zodat je iedere ochtend wakker wordt met die echte beach vibes. Die foto stel je natuurlijk ook in als achtergrond van je telefoon, profielfoto op Facebook, screensaver op je werkcomputer …

Houd dat echte strandgevoel vast. Letterlijk.

Zand in huis

Werkt de foto niet goed genoeg en blijf je dat gevoel van zand tussen je tenen zodra je je bed uitstapt missen? Dan is het tijd voor een tripje naar de lokale bouwmarkt. Haal hier een flinke hoeveelheid fijn zand – bijvoorbeeld voegzand – om uit te strooien rond je bed (tip: kies voor zilverzand als je liever een wit strand hebt). Waarschijnlijk is 25 kilo wel genoeg, maar neem voor de zekerheid twee zakken mee. Zo weet je zeker dat je niet alleen je slaapkamer- maar ook de woonkamer- en keukenvloer bedekt, om zo met je voeten in het zand te ontbijten. Op de terugweg van de bouwmarkt ga je even langs het tuincentrum voor wat schelpjes, een palmboom en een parasol en je strandgevoel is compleet.

Extra tip: heb je geen auto om naar het tuincentrum te rijden of ga je liever voor een budgetoplossing? ‘ Leen’ dan de zandbak van je buurmeisje en kieper deze om naast je bed. Zij speelt er toch amper in, dus ze mist het vast niet.

Laat exotisch eten thuisbezorgen

exotisch eten

Genoeg restaurants die zich aan hebben gesloten bij Thuisbezorgd om nog wekenlang te kunnen genieten van écht authentiek eten. Bestel pad thai bij dat nieuwe Thaise restaurant, geniet van Mexicaanse tortilla’s, nacho’s en quesadilla’s of ga alle Vietnamese restaurants af totdat je de lekkerste springrolls hebt gevonden. Oké, het komt misschien niet helemáál in de buurt bij wat je op reis hebt gegeten, maar met een beetje verbeelding kom je een heel eind. Ogen dicht en genieten, die Hollandse aardappels wachten nog maar even.

Heuvel op, heuvel af

Wandelen door Nederland

Net terug van een pittige hike door de bergen van Nepal? Dan moet je die beenspieren natuurlijk blijven trainen en je trekking-skills op peil houden. En ja, dat kan gewoon in Nederland! Trotseer de Nederrijnse Heuvelrug, Utrechtse Heuvelrug of de Sallandse Heuvelrug met een veldfles in je hand en een backpack op je rug. Misschien net niet hetzelfde als de Himalaya, maar minstens zo uitdagend. Neem een vriend of vriendin mee die af en toe wat schaafijs in je gezicht gooit en het is net alsof je op de top van de Mount Everest bent.

Slaap met junglegeluiden

Luisteren natuurgeluiden

Die buurman die om zeven uur ’s ochtends op de motor naar zijn werk vertrekt, de blaffende hond uit de straat verderop en die vreselijke, koerende duif in de dakgoot. Allemaal geluiden die je zo doen denken aan Nederland. Was je nog maar in de schitterende jungle van Costa Rica … Gelukkig zijn de cd’s met junglegeluiden van ‘vroeger’ tegenwoordig vervangen door handige Spotify-afspeellijsten. Open de app, ga naar de categorie ‘Natuurgeluiden’, kies een afspeellijst en luisteren maar. Je kunt trouwens ook kiezen voor oceaangeluiden, krekels, regen of een waterval. Oordopjes in en die buurman is ineens weer mijlenver weg.

In geuren en kleuren

Geuren van je reis

Niets brengt je sneller terug op je vakantiebestemming dan geur. Net terug van een trip naar Azië? Strooi dan oosterse kruiden zoals kurkuma, kaneel of nootmuskaat op je kussen voor het echte vakantiegevoel, of houd permanent een pannetje met curry of noedels op het vuur. Niet alleen handig voor als je trek hebt, maar ook om via je neus meteen weer tussen al die streetfoodkarren in Hanoi te lopen.

Leef op een ander tijdstip

Wereldklok tijdszones

Nederlandse tijd? Ja dáág, jij leeft nog helemaal op de tijd van je vakantiebestemming. Omarm je jetlag en probeer niet om weer ‘terug in het ritme’ te komen: hanteer gewoon je eigen ritme. In Australië is het bijvoorbeeld avond als het bij ons middag is. Dus om dat Outback-gevoel nog even vast te houden ga jij gewoon om vier uur ’s middags naar bed en sta je om één uur ’s nachts op. Overigens weet je maar nooit wanneer je weer terugvliegt naar je vakantiebestemming. Misschien win je morgen de loterij wel en kun je meteen een ticket kopen. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn, zowel lichamelijk als geestelijk.

Meer tips nodig?

VakantiegevoelBlijf je sowieso liever in het vakantiegevoel hangen? Met onze tips om je vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden, val je niet meteen in het zwarte gat na terugkomst van je reis.

Op naar de volgende reis

De beste manier om een kater te voorkomen is gewoon door blijven drinken, zeggen ze weleens. De beste manier om reis-heimwee te voorkomen is door je te verheugen op een nieuwe reis. En met zo’n vijftig bestemmingen om uit te kiezen is er vast een land waar je nog niet bent geweest. Ontkenning? Wij noemen het omarming. De wereld is er om ontdekt te worden!