Gastblog: Chris König

Myanmar, een veelzijdig land met bijzondere tempels, mensen met een hart van goud, gefrituurd brood als ontbijt, rode tanden van de betel quid en waanzinnige landschappen. Tijdens een bijzondere reis langs de kust vanuit het zuiden, tot aan het westen richting India, deed fotograaf Chris König (@theadventurizer) verslag van de uiteenlopende gebieden en tradities.

chris-konig-13

… de man zei dat er geen enkele mogelijkheid was voor een Westerse toerist om vanaf deze plek door te reizen met een lokale bus, op zoek naar de kleine dorpjes en stadjes, ten westen van Bagan. Ik had een aantal dagen gespendeerd in de stad met de duizenden gouden tempels (ja, het zijn er werkelijk ontelbaar veel) en hoe mooi de stad met haar rijke historie ook was, werd het tijd om door te trekken: op zoek naar een meer authentieke zijde van van Myanmar. Na meerdere malen aangedrongen te hebben, werd ik doorverwezen naar een groepje mannen die na mijn aankomst in een verhitte discussie geraakten (zoals het blijkbaar altijd gaat wanneer je in Zuid-Oost Azië iets probeert te vragen waar geen direct voor de hand liggend antwoord op is). Uiteindelijk kon ik instappen in een kleine bus met tientallen kippen op het dak en een ondefinieerbaar dier ergens achter de achterbanken weggestopt – de reis naar het westen kon beginnen!

chris-konig-1

Naarmate we in hogergelegen gebied terecht kwamen, begon de bus meer tegen te sputteren en na niet al te lange tijd was het zover: er kwam rook uit de motor. Voor ons is dat misschien een teken om de motor te stoppen en een monteur te bellen, maar voor de buschauffeur was het een reden om bij het eerstvolgende beekje te stoppen, een emmer water over het motorblok te gooien en rustig door te rijden tot de top van de berg bereikt was. Waarom ook niet? Na een bijzondere tocht met meerdere ‘rustpauzes’ arriveerden we in Mindat, waar ik uit mocht stappen om vervolgens te beseffen dat ik volledig verlaten in een doodlopende straat was geëindigd, geen idee hebbende waar ik naartoe moest. Gelukkig duren dit soort momenten in Myanmar nooit al te lang, want de bewoners hebben maar al te snel door wanneer er een vreemdeling in hun midden is: binnen de korste keren werd de Engels docent van het dorp op me afgestuurd om eens uit te pluizen wat ik daar kwam doen. Dit soort momenten zijn het mooist en meest waardevol wanneer je ze gewoon over je heen laat komen en dat is dan ook precies wat gebeurde. Na wat ritjes achterop de scooter, een korte wandeling en meer verhitte discussies, kon ik mooi trecht in een recentelijk omgebouwd huisje wat ooit een guesthouse zou worden. Er was geregeld dat ik gedurende mijn verblijf zou helpen met het onderwijzen in Engels en dat we wat naburige dorpjes zouden verkennen met de bewoners – iedereen had wel familie in een ander dorpje wonen, welke ze me maar al te graag wilden laten zien.

In de weken die ik gespendeerd heb in de omgeving van Mindat heb ik veel over me heen laten komen en de mooiste ervaringen gehad. Ik mocht een offerfeest bijwonen terwijl we dansend om de ritueel geslachte koeien aan het drinken waren van zelfgebrouwen rijstwijn, ik heb samen met de traditionele jagers de prachtige omgeving mogen verkennen, ik heb kennis kunnen maken met ontzettend interessante mensen en ik heb ervaringen mogen uitwisselen met het schoolhoofd van de enige school in de streek, op de laatste dag voor de vakantie. Ben je tijdens je reizen op zoek naar bijzondere en inspirerende ontmoetingen met de meest gastvrije mensen met een hart van goud? Laat Myanmar niet aan je voorbij gaan! Daag jezelf eens uit en ga buiten de gebaande paden, op zoek naar échte ontmoetingen …

chris-konig-7

Chris is een adventure & lifestyle fotograaf, altijd op zoek naar nieuwe ervaringen in uitdagende omgevingen. Hij organiseert fotografie reizen naar o.a. IJsland met de focus op beleving: je gaat niet mee als passieve deelnemer, maar er wordt keer op keer gezocht naar het zélf beleven van avontuur. Kijk voor meer informatie op zijn site The Adventurize Chris König of volg hem via Instagram.

Meer bijzondere verhalen? Lees hier de reisverhalen van andere reizigers.