15 keer smullen op reis

Wil jij op reis altijd van alle specialiteiten proeven en staat het proberen van eten dan ook tussen je must-do’s? Groot gelijk! We kunnen uit eigen ervaring vertellen dat je reis nog net iets specialer wordt als je ook bij mensen thuis helpt met koken en meteen een vorkje mee kunt prikken. Dit zijn onze vijftien leukste bouwstenen met kookworkshops en proeverijen.

1. Marokko: op z’n Berbers couscous maken

Ga van de gebaande paden in Marokko en hobbel per muilezel naar een dorpje in het Atlasgebergte. Hier slaap je bij een gastvrije berberfamilie in een simpel huis. Mohamed en zijn familie spreken niet veel Engels, maar met handen- en voetenwerk kwamen we al een heel eind. Steek ’s avonds de handen uit de mouwen en help een couscous of tajine bereiden. Eenmaal klaar doe je je schoenen uit en plof je neer op het kleurrijke tapijt: smullen maar!

2. Tanzania: zelf bonen omtoveren tot koffie

tanzania koffie plukken

In Tanzania kan het: je eigen koffie maken. Neem een kijkje bij een koffieboer aan de voet van de Kilimanjaro en draag een steentje bij aan zijn inkomen. Hier doorloop je het hele proces van koffie maken stap voor stap: koffiebonen plukken, drogen, malen, branden en uiteindelijk … opdrinken, natuurlijk! We hebben nog nooit zoveel moeite gedaan voor een beetje koffie, maar het zwarte goud smaakte er wel des te lekkerder om.

3. Cambodja: back to basic koken

Reis naar het vissersdorp Kompong om kennis te maken met een Cambodjaanse familie. Je bent een van de weinige reizigers hier. Kijk dan ook niet verbaasd op als mensen naar je staren. Je slaapt bij de familie thuis in een simpele paalwoning aan de oever van de rivier. Duik ’s avonds de keuken in met de vrouw van je gastgezin om een typisch Cambodjaans gerecht te bereiden. Wat ons betreft is dit dé manier om het dagelijks leven in Cambodja te ervaren.

4. Canada: Quebec al proevend ontdekken

Ben je een echte fijnproever? Dan is een culinaire stadstour door Canadees Quebec echt iets wat je niet mag missen. Tijdens een wandeling door het oude Franse centrum bezoek je onder andere een chocolaterie, kaasfabriek, wijnwinkel en bakkerij. Naast dat je van alles over de producten leert, mag je natuurlijk ook veel proeven. Mmm!

5. Peru: smul van een ondergronds verwarmde lunch

peru koken

Je zou het misschien niet denken, maar Peru staat al een tijdlang hoog in ’s werelds culinaire ranglijsten. Daarom is het extra leuk – én lekker – om een typische Peruaanse maaltijd te proeven. Stap op de boot naar het Capachica-schiereiland om de mensen uit Santa Maria te ontmoeten. Voordat ze de lunch gaan bereiden, kun je de offerceremonie die daaraan voorafgaat bijwonen. Vervolgens wordt het vlees, de groente en de aardappelen in folie gewikkeld en ondergronds verwarmd tussen stenen; een bijzondere manier van koken. Met uitzicht op het Titicacameer kun je je je buik rond eten.

6. Mexico: schuif aan tafel bij Rafael en Patricia

In de buurt van Villahermosa word je zo hartelijk ontvangen door je Mexicaanse gastgezin dat het bijna voelt als thuiskomen. ’s Avonds komen er allerlei kruidige geuren uit de keuken. In no time kun je aanschuiven bij de familie en smul je van een typisch Mexicaanse maaltijd. Na een goede nachtrust word je gewekt met vers fruit en een gebakken eitje. Daar zouden wij wel aan kunnen wennen.

7. Indonesië: kook de sterren van de Balinese hemel

Duik op Bali zelf de keuken in om Indonesische gerechten te leren maken. Je slaapt bij de Nederlanders Hans en Els thuis in een gezellige bungalow. Met de vriendelijke kokkin ga je aan de slag in de keuken nadat je verse ingrediënten hebt gehaald op de markt. We vonden de markt op zich, met alle kleuren en geuren, al een hele ervaring. Je wordt snel aan het werk gezet door de kokkin en gebruikt misschien wel producten waarvan je nog nooit gehoord hebt. Geniet naderhand van je zelfgemaakte Balinese specialiteit.

8. India: leer curry koken van een Indiase familie

Indiase curry

Kerala is niet alleen de meest exotische provincie van India, je kunt er ook op spice tour door een van de mooiste specerijentuinen. De eigenaar geeft een korte rondleiding en vertelt je alles over het telen van de kruiden. ’s Avonds duik je de keuken van een Indiase familie in om de fijne kneepjes van het curry-koken te leren. Kneed je eigen deeg voor een chapati en maak je eigen kruidenpasta. Even op hoog vuur wokken en je kunt aan tafel om te spullen van je zelfgemaakte maaltijd.

9. China: volg een Sichuan-kookworkshop

Als je goed Chinees wilt leren koken, ben je in Chengdu aan het juiste adres. Hier kun je namelijk een Sichuan-kookworkshop volgen, waarbij je zo’n zes verschillende gerechten maakt. Het ene gerecht is lekker pittig, het andere is weer wat milder. Voor ieder wat wils, dus! We konden het niet laten om af en toe even te proeven van onze gerechten. Genieten!

10. Japan: meer dan sushi

Of je in Japan alleen sushi kan eten? Zeker niet! De Japanse keuken is gelukkig veel uitgebreider. Wat dacht je van gefrituurde octopusbollen of zeewierpannekoeken? Als je wat meer over de culturele gebruiken van Japan wilt leren, is Takayama de perfecte spot. Hier kun je samen met een lokale kok naar de markt, probeer je verschillende ingrediënten uit en leer je de lekkerste recepten zelf bereiden. Zo leer je niet alleen een traditionele maaltijd te bereiden, maar leer je ook over het leven en de cultuur van de lokale bevolking.

11. Sri Lanka: het geheim voor de lekkerste curry

Proef letterlijk van het dagelijkse leven door bij je homestay een typisch Sri Lankaans gerecht te bereiden. Zoef eerst met een tuktuk naar de markt om alle ingrediënten te halen voor je maaltijd. Met het verse vlees, groente en fruit ga je op weg naar de keuken van je gastfamilie. Terwijl het houtvuur op gang komt, vertelt de kokkin je haar geheim voor de lekkerste curry. Nee, die onthullen we je nog niet! Na het gezellige kokkerellen eet je je zelfgemaakte lunch samen op in de tuin.

12. Thailand: inkopen doen op de Thaise markt

Gek op Thaise curries of pad Thai? En afsluiten met mango sticky rice? Nou, in het noorden van Thailand kies je zelf uit welk Thais gerecht je wilt leren maken. Samen met een enthousiaste Thaise kok ga je eerst naar de markt om al die ingrediënten te kopen. Eenmaal terug trek je je schort aan en ga je aan de slag, om daarna natuurlijk alles op te smullen. Wil je deze recepten na je reis thuis namaken? Dat kan, want je krijgt van de kok een receptenboek met Thaise gerechten mee als souvenir.

13. Costa Rica: ananas proeven bij de boer

Bezoek de vriendelijke boer Don Rodolfo op zijn ananasplantage in Sarapiqui, Costa Rica. Weet jij eigenlijk hoe een ananas groeit? Don vertelt het je tijdens een rondleiding over zijn plantages. Hij en zijn familie verbouwen overigens niet alleen ananas, maar ook ander tropisch fruit. Nadat je naar alle verhalen van Don geluisterd hebt, mag je natuurlijk ook alles even proeven. Wij vonden hier de ananassen veel zoeter (en lekkerder!) dan dat wij ze in Nederland kennen.

14. Vietnam: op streetfoodsafari in Hanoi

De leukste en beste manier om kennis te maken met de Vietnamese keuken is wat ons betreft een streetfoodsafari in Hanoi. Met een gids ontdek je plekken in de stad die je zelf niet gevonden zou hebben. Probeer onderweg lekkernijen als dimsum, verse loempia’s en noedels. Naast het proeven van de afwisselende gerechten leer je ook nog de stad kennen: de gids neemt je mee naar de mooiste tempels van Hanoi.

15. Ecuador: chocolade om je vingers bij af te likken

cacaoecuador

Ben jij een echte chocoladegek? Neem dan in Ecuador in de stad Guayaquil een kijkje op een cacaoplantage en leer over het proces van chocolademaken. Stap voor stap legt de boer uit hoe het allemaal in zijn werk gaat: van de vruchten fermenteren tot het roosteren van de bonen en het maken van de chocolade. Je kunt zelf een handje meehelpen in de productie en mag bovendien zoveel proeven als je wilt. Mmm! Na je bezoek kun je bij een nabijgelegen boerderij aanschuiven voor een typische Ecuadoraanse lunch.

Heb jij al trek gekregen en sta je al te popelen om zelf te koken op reis? Stel je eigen reis samen met bouwstenen naar bijvoorbeeld VietnamTanzania of Costa Rica en laat je beste kookkunsten zien!

Lees voor meer inspiratie nog meer artikelen op ons Riksja-reisblog.