15 keer smullen op reis

Wil jij op reis altijd van alle specialiteiten proeven en staat het proberen van eten dan ook tussen je must-do’s? Groot gelijk! En we kunnen uit eigen ervaring vertellen dat je reis nog net iets specialer wordt als je ook bij mensen thuis helpt met koken en meteen een vorkje mee kunt prikken. Dit zijn onze vijftien leukste bouwstenen met kookworkshops en proeverijen.

#1 Marokko: op z’n Berbers couscous maken

Ga van de gebaande paden in Marokko en hobbel per muilezel naar een dorpje in het Atlasgebergte. Hier slaap je bij een gastvrije berberfamilie in een simpel huis. Mohamed en zijn familie spreken niet veel Engels, maar met handen- en voetenwerk kwamen wij al een heel eind. Steek ’s avonds de handen uit de mouwen en help een couscous of tajine bereiden. Eenmaal klaar doe je je schoenen uit en plof je neer op het kleurrijke tapijt: smullen maar!

#2 Tanzania: zelf bonen omtoveren tot koffie

tanzania koffie plukken

In Tanzania kan het: je eigen koffie maken. Neem een kijkje bij een koffieboer aan de voet van de Kilimanjaro en draag een steentje bij aan zijn inkomen. Hier doorloop je het hele proces van koffie maken stap voor stap: koffiebonen plukken, drogen, malen, branden en uiteindelijk … opdrinken, natuurlijk! Wij hebben nog nooit zoveel moeite gedaan voor een beetje koffie, maar het zwarte goud smaakte er wel des te lekkerder om.

#3 Cambodja: back to basic koken

Reis naar het vissersdorp Kompong om kennis te maken met een Cambodjaanse familie. Je bent een van de weinige reizigers hier. Kijk dan ook niet verbaasd op als mensen naar je staren. Je slaapt bij de familie thuis in een simpele paalwoning aan de oever van de rivier. Duik ’s avonds de keuken in met de vrouw van je gastgezin om een typisch Cambodjaans gerecht te bereiden. Wat ons betreft is dit dé manier om het dagelijks leven in Cambodja te ervaren.

#4 Canada: Quebec al proevend ontdekken

Ben je een echte fijnproever? Dan is een culinaire stadstour door Quebec echt iets wat je niet mag missen. Tijdens een wandeling door het oude Franse centrum bezoek je onder andere een chocolaterie, een kaasfabriek, een wijnwinkel en een bakkerij. Naast dat je van alles over de producten leert, mag je natuurlijk ook veel proeven. Mmm!

#5 Peru: smul van een ondergronds verwarmde lunch

peru koken

Je zou het misschien niet denken, maar Peru staat al een tijdlang hoog in ‘s werelds culinaire ranklijsten. Daarom is het extra leuk – én lekker – om een typische Peruaanse maaltijd te proeven. Stap op de boot naar het Capachica-schiereiland om de mensen uit Santa Maria te ontmoeten. Voordat ze de lunch gaan bereiden, kun je de offerceremonie die daaraan voorafgaat bijwonen. Vervolgens wordt het vlees, de groente en de aardappelen in folie gewikkeld en ondergronds verwarmd tussen stenen: een bijzondere manier van koken. Met uitzicht op het Titicacameer kun je je je buik rond eten.

#6 Mexico: schuif aan tafel bij Rafael en Patricia

In de buurt van Villahermosa word je zo hartelijk ontvangen door je Mexicaanse gastgezin dat het bijna voelt als thuiskomen. ’s Avonds komen er allerlei kruidige geuren uit de keuken. In no time kun je aanschuiven bij de familie en smul je van een typisch Mexicaanse maaltijd. Na een goede nachtrust word je gewekt met vers fruit en een gebakken eitje. Daar zouden wij wel aan kunnen wennen.

#7 Indonesië: kook de sterren van de Balinese hemel

Duik op Bali zelf de keuken in om Indonesische gerechten te leren maken. Je slaapt bij de Nederlandse Hans en Els thuis in een gezellige bungalow. Met de vriendelijke kokkin ga je aan de slag in de keuken, nadat je verse ingrediënten hebt gehaald op de markt. De markt op zich vonden wij al een hele ervaring met alle kleuren en geuren. Je wordt al gauw aan het werk gezet door de kokkin en je gebruikt misschien wel producten waarvan je nog nooit gehoord hebt. Geniet naderhand van je zelfgemaakte Balinese specialiteit.

#8 India: leer curry koken bij een Brahmaanse familie

Indiase curry

Het indrukwekkendste deel van het Indiase Chittorgarh in de deelstaat Rajasthan is misschien wel het oude fort boven op de berg. En jij kunt deze plek voor één nacht jouw thuis noemen! Zodra je binnen de muren bent, lijkt het alsof je terug in de tijd bent gereisd. Je slaapt bij een Brahmaanse familie, een kaste die bekendstaat om de vegetarische levensstijl. Je mag de familie  helpen met het bereiden van een typische curry. Er zit geen vlees in, maar geloof ons, dat maakt het gerecht niet minder lekker.

#9 China: volg een Sichuan-kookworkshop

Als je goed Chinees wilt leren koken, ben je in Chengdu aan het juiste adres. Hier kun je namelijk een Sichuan-kookworkshop volgen, waarbij je zo’n zes verschillende gerechten maakt. Het ene gerecht is lekker pittig, het andere is weer wat milder. Voor ieder wat wils, dus! We konden het niet laten om af en toe even te proeven van onze gerechten. Genieten!

#10 Italië: kneed je eigen pasta di mama

pasta maken italië

Hoe klinkt dit: zelf pasta maken samen met een Italiaanse mama? Op een vakantieboerderij in Umbrië kan het. Let wel: de lieve vrouw spreekt geen woordje Engels en legt je alles uit in het Italiaans, maar dat heeft ook juist z’n charme. Wij kwamen een heel eind met gebaren én het simpelweg doen. Begin met het malen van de graankorrels en maak zo stap voor stap jouw ideale pasta. Vervolgens maakt mama met verse ingrediënten uit de tuin een pastasaus voor het gerecht. Neem een kijkje bij haar in de keuken of rust uit in de zon en smul van jullie gezamenlijke creatie.

#11 Sri Lanka: het geheim voor de lekkerste curry

Proef letterlijk van het dagelijks leven door bij je homestay een typisch Sri Lankaans gerecht te bereiden. Zoef eerst met een tuktuk naar de markt om alle ingrediënten te halen voor je maaltijd. Met het verse vlees, groente en fruit ga je op weg naar de keuken van je gastfamilie. Terwijl het houtvuur op gang komt, vertelt de kokkin je haar geheim voor de lekkerste curry. Nee, die onthullen we je nog niet! Na het gezellige kokkerellen eet je je zelfgemaakte lunch samen op in de tuin.

#12 Indonesië: fietsend naar een geurende maaltijd

Stap op een mountainbike en race de heuvels van Sulawesi op en af. Onderweg kom je langs beekjes, watervallen en rijstterrassen. Kinderen langs de kant van de weg zwaaien je tegemoet. Na een paar uur kom je bij een houten paalhuis, waar de geuren je tegemoet waaien. Wij merkten toen pas dat onze magen aan het knorren waren. Schuif aan bij de vriendelijke familie die een uitgebreide lunch voor je op tafel heeft gezet.

#13 Costa Rica: zelf verse tilapia vangen

costaricatilapia

Bezoek de vriendelijke Don Rodolfo op zijn ananasplantage in Sarapiqui, Costa Rica. Weet jij eigenlijk hoe een ananas groeit? Don vertelt het je tijdens een rondleiding over zijn plantages. Hij en zijn familie verbouwen overigens niet alleen ananas, maar ook ander tropisch fruit.  En ze hebben een vijver vol tilapia. Vang ’s middags je eigen lunch met een schepnet en smullen maar!

#14 Vietnam: op streetfoodsafari in Hanoi

De leukste en beste manier om kennis te maken met de Vietnamese keuken is wat ons betreft een streetfoodsafari in Hanoi. Met een gids ontdek je plekken in de stad die je zelf niet gevonden zou hebben. Probeer onderweg allerlei lekkernijen als dimsum, verse loempia’s en noedels. Naast het proeven van de afwisselende gerechten leer je ook nog de stad kennen: de gids neemt je mee naar de mooiste tempels van Hanoi.

#15 Ecuador: chocolade om je vingers bij af te likken

cacaoecuador

Ben jij een echte chocoladegek? Neem dan in Ecuador in de stad Guayaquil een kijkje op een cacaoplantage en leer over het proces van chocolade maken. Stap voor stap legt de boer uit hoe het allemaal in zijn werk gaat: van de vruchten fermenteren tot het roosteren van de bonen en het maken van de chocolade. Je kunt zelf een handje meehelpen in de productie en mag zoveel proeven als je wilt. Mmm! Na je bezoek kun je bij een nabijgelegen boerderij aanschuiven voor een typische Ecuadoraanse lunch.

Heb jij al trek gekregen en sta je al te popelen om zelf te koken op reis? Stel je eigen reis samen met bouwstenen naar bijvoorbeeld VietnamTanzania of Costa Rica en laat je beste kookkunsten zien! Voor meer inspiratie lees je onze andere artikelen op het Riksja-reisblog.

Nieuwe bestemmingen!
Blog
NAam
Wendy
Functie
Reisspecialist
Bijnaam
Commerciële tijger
Favo. best.
Amerika & Bali
Mee op reis
Fototoestel
Wil nog naar
Zuid-Afrika
Zo film je je reis met je smartphone
Blog