ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Nashville

Waarom je voor de muziek naar de Deep South wil

blog

Jazz, soul, blues, country en rock ‘n roll: dit is nog maar een greep van legendarische muziekstromingen uit Amerika. Tijdens deze route kom je te weten hoe deze muziekstijlen zijn ontstaan. In New Orleans spelen de trompettisten elke middag jazzmuziek in Royal Street. In Nashville geniet je onder genot van een drankje van countryoptredens in Broadway. Terwijl je in Memphis het huis van muzieklegende Elvis bekijkt. Maar het rauwe zuiden heeft ook een diep slavernijverleden, waar je de historie kunt voelen op de verschillende katoenplantages. Een rondreis door de Deep South is een genot voor de oortjes.
Decorative torn edge

Let’s rock and roll in Memphis

Memphis Graceland

Memphis mag uiteraard niet in het rijtje ontbreken. De stad van Elvis: the King of Rock ’n Roll. Een bezoek aan Graceland moet je als Elvis-fan minstens één keer in je leven bezoeken. Het is niet alleen de stad van rock ’n roll, maar ook van het befaamde Stax Records. Artiesten zoals Sam & Dave, Otis Redding, Booker-T & M.G.’s en Isaac Hayes brachten hier hun album uit. Soul met een rauw randje. Tegenwoordig is het een museum. Vergeet niet om aan het einde een mooie LP te kopen. Krijg je nog geen genoeg van muziek? Ga dan naar Sun Studio. In deze piepkleine studio heeft Elvis zijn eerste album opgenomen. Je leert hier over het ontstaan van rock ’n roll. Je mag zelfs de microfoon van Elvis vasthouden, of kruip achter de piano van Jerry Lee Lewis. Zijn sigarettenpeuken staan er nog in. De avond sluit je af in Beale Street, waar je waanzinnige liveoptredens kunt zien van blues-muzikanten.

Swingend door New Orleans

New Orleans

De stad van opzwepende jazz, mystieke voodoo, cajun food en Mardi Gras. Het is de geboorteplaats van de ‘New Orleans sound’ oftewel jazzmuziek. Maar ook een feeststad waar je tot in de late uurtjes kunt dansen in het toeristisch Bourbon street. Kom je voor jazzoptredens? Dan zit je hier goed! Struin door French Quarter en je komt vanzelf terecht bij het roemruchte Preservation Hall. Het is de oudste danssalon van Amerika. Stap in een piepklein donker zaaltje, zonder podium. Je kunt vooraan op de grond zitten of achterin staan. De Brassband komt naar voren met uiteenlopende blaasinstrumenten. Vanaf minuut één sta je te swingen op hun ritmische jazzmuziek.

Cowboyhoed op en boots aan in Nashville

Nashville

Nashville: de geboorteplaats van country en bluegrass. Het lijkt alsof iedereen hier country drinkt, ademend en speelt. Niet zo gek dat hier ook de Country Hall of Fame staat. Prestigieuze artiesten zoals Elvis en Johnny Cash hebben hier een glansrijke plek verdient. Hier kun je portretten, exposities, kostuums en voorwerpen van beroemde countryartiesten bewonderen. Na al deze indrukken, is het tijd voor een biertje in de muzikale straat Broadway. Hier zie je goedgeklede mannen lopen met cowboylaarzen en hoeden. Hop van bar-naar-bar en geniet van de vele (country)liveoptredens. Onze favoriete bar is Robert Western World.

I have got the blues in Clarksdale

Clarksdale

Wat hebben Sam Cooke, John Lee Hooker en Ike Turner gemeen? Ze komen allerdrie uit het stadje Clarksdale. De geboorteplaats van de blues. Rij nog even langs de Dsockery Plantage, voordat je de stad binnenrijdt. Dit is een katoenplantage. Één van grondlegers van de delta blues, Charley Patton werkte hier. Het geeft je een goed beeld hoe de Afro-Amerikanen na de slavenhandel onder slechte omstandigheden werkten op de plantages. Charley Patton zong de ‘blues’ om zijn leven wat dragelijker te maken. Verder staat Clarksdale bekent om het ‘mysterieuze’ crossroad. Men zegt dat blueslegende Robert Johnson op dit kruispunt zijn ziel aan de duivel verkocht, in ruil voor een roemrijke carrière. Hij overleed op 27-jarige leeftijd door vergiftiging. Hij was de eerste van de club van 27 jaar waar Amy Winehouse, Kurt Cobain en Jim Morrison toebehoren.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

Amerika reis San Francisco
rondreis

Van glamourstad naar cowboyland

 • San Francisco - Yosemite - Death Valley - Las Vegas - Zion en Bryce - Antelope Canyon - Monument Valley - Grand Canyon - Route 66 - San Diego - Los Angeles
 • 19 dagen / 18 nachten
 • Vanaf € 3.090,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
San Francisco
rondreis

Roadtrip USA

 • Los Angeles - Route 66 - Grand Canyon - Monument Valley - Zion en Bryce - Las Vegas - Mammoth Lakes - Yosemite - San Francisco – Highway 1 - Santa Barbara
 • 21 dagen / 20 nachten
 • Vanaf € 2.975,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
memphis-elvis-standbeeld
bouwsteen

Let’s Rock’n Roll in Memphis

 • Memphis
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 385,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Nashville-Music-Row
bouwsteen

Muzikaal Nashville

 • Nashville
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 360,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern