Van kust naar gletsjer

bouwsteen

 • Reisschema:
  Hokitika - Fox Glacier
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 109,- p.p. bij 2 personen
Ruige kliffen, slingerende wegen langs gletsjers en brede zandstranden; dat is de westkust van Nieuw-Zeeland. Tijdens deze bouwsteen reis je langs deze kust op weg naar de ijsmassa van de Fox Glacier; een van Nieuw-Zeelands meest indrukwekkende gletsjers. Veel reizigers kiezen voor een bezoek aan de bekende Frans Jozef gletsjer, maar doordat de Fox Glacier minder toeristisch is, kiezen wij voor Fox. Vanaf Peak View point zie de gletsjer zo voor je liggen; dus hou je camera klaar! Wil je op de gletsjer lopen en spectaculaire ijsgrotten, ijsholen en spierwitte vlaktes zien, vraag onze reisspecialist dan naar de heli-hike (zie onderaan deze bouwsteen). Omdat de afstanden in Nieuw-Zeeland groot zijn breken we de route naar de gletsjer in tweeën. Voordat je in Fox aankomt slaap je eerst nog een nacht in een houten cabin met uitzicht op zee.
Nieuw Zeeland reis Fox glacier

Dag 1 Aankomst in Hokitika

Vandaag reis je langs de westkust op weg naar je eerste overnachtingadres. Geniet onderweg van de zandstranden, het weidse uitzicht over de kustlijn of maak een stop in Punakaiki bij de Pancake Rocks. Zoals de naam het al zegt, lijken deze rotsen op een stapel pannenkoeken waar de golven van de Tasman Sea op kapot slaan. Wanneer je hier met het juiste getij bent, sluipt het water tussen de rotsen door om vervolgens omhoog gespuugd te worden als een fontein. Om de lange reis naar de Fox Glacier te onderbreken, overnacht je eerst een nachtje in het rustige plaatsje Hokitika. Wij regelen hier je verblijf in een eenvoudige cabin, soms met uitzicht over zee. De cabins beschikken over een eigen keukentje, badkamer en slaapkamer.

Dag 2 Hokitika – Fox Glacier

De volgende ochtend verlaat je je cabin in Hokitika en reis je naar het gletsjer gebied (circa 3 uur). In de namiddag heb je tijd om de omgeving te ontdekken. Wij reden naar Peak View Point, op 9 kilometer van het stadje. Hier heb je een geweldig uitzicht op de gletsjer. Vergeet je camera niet! Sinds er in augustus 2014 een stuk van de gletsjer is afgebroken mag je niet meer over het ijs lopen (alleen met de heli-hike, zie onderaan de pagina) maar dit gebied is echt de moeite waard! Wanneer je terug bent aan de voet van de Fox Glacier, check je in bij je motel twee kilometer verderop. Je motel is eenvoudig, maar biedt een prachtig uitzicht op de bekende Mount Cook. Na een warme douche in je eigen studio, geniet je na van de wandeling.

Dag 3 Vertrek uit Fox Glacier

Nadat je bent uitgecheckt kun je direct naar je volgende bestemming reizen, maar wij zochten eerst het dichtbij gelegen Lake Matheson, of ‘het spiegelmeer’ op. Het meer heeft zijn bekendheid te danken aan de weerspiegelingen in het water van de bergen aan de overkant. Geen zuchtje wind, geen rimpeltje in het water; het meer ligt er zo stil en rustig bij, dat het lijkt alsof je in een spiegel kijkt. Vroeg in de ochtend heb je de meeste kans op een spiegelglad meer.

Om je reis te vervolgen sluit de bouwsteen ‘Watervallen en fjorden’ goed aan. Je ontdekt de indrukwekkende Milford Sound met haar hoge bergen, watervallen en weidse uitzichten. Om de grote afstand te doorbreken plannen we eerst nog ‘Wonderlijk Wanaka’ in. Reis je in noordelijke richting, dan kun je kiezen voor de bouwsteen In Tasman’s voetsporen om het tropische Abel Tasman Nationaal Park te ontdekken.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Excursie heli-hike Fox Glacier

 • Reissom:
  € 370,- p.p.
 • Vertrek:
  helicoptervlucht, wandeling op gletsjer met gids in groepje, benodigd materiaal

De immensheid van de gletsjer wordt pas echt duidelijk als je erboven vliegt. Voor wie op de gletsjer wil lopen en de spectaculaire ijsgrotten, ijsholen en spierwitte vlaktes wil zien, bieden we een heli-hike aan. Samen met een aantal andere reizigers stap je in een helikopter en vlieg je over de gletsjer waar je op een mooi punt landt. Eenmaal op de gletsjer aangekomen volgt eerst nog een instructie en krijg je het benodigde materiaal (jas, een stok en ijzeren punten voor onder je schoenen) uitgereikt. De diepe ijsholen, het soms blauw gekleurde ijs en het uitzicht over de gletsjer zie je niet snel ergens anders. Deze excursie is erg weersafhankelijk en gaat regelmatig niet door vanwege het weer. Als de excursie vanwege het weer niet doorgaat dan krijg je bij thuiskomst de kosten terug van ons. Op deze manier ben je toch zeker van een plekje aangezien de plaatsen beperkt zijn. Let op: gewichtlimiet is 116 kg.

Deze bouwsteen is goed te combineren met