Naar boven

Gezondheid in Griekenland

Voorbereid op reis

Gezondheid in Griekenland

Griekenland is een schoon land en je hebt hier net zoveel risico op ziektes als in Nederland. De medische zorg is in Griekenland bovendien van hoog niveau, waarbij je overal tal van apotheken vindt. Ook hebben de steden vaak moderne ziekenhuizen.

Om te voorkomen dat je toch ziek wordt, is het beter om water uit flessen te drinken en voorzichtig om te gaan met rauw vlees. Ook kan het zonnetje in Griekenland flink schijnen en daarom is het goed om voldoende zonnebrand mee te nemen. Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en zonnebril te dragen, en drink genoeg water.

Trodos Cyprus

Vaccinaties nodig voor Griekenland?

Voor een reis door Griekenland heb je geen vaccinatie nodig. Je kunt voor de zekerheid wel contact opnemen met een medische instantie die hier verstand van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, een huisarts of de GGD. Gebruik je (sterke) medicijnen? Neem dan contact op je huisarts voor een medicijnenboekje. Het is altijd verstandig om voordat je op rondreis gaat door Griekenland even bij een specialist te checken wat nodig is.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Griekse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Griekenland zal blijven. Zorg zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Huidverzorging

Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.

Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid. Snorkelen met T-shirt aan is niet raar. (Wij doen het in ieder geval altijd).

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel.

Met name in de droge tijd bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden, trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

background-pattern