Naar boven

Hoe kom je aan geld in Cuba

Hoe kom je aan geld in Cuba?

blog

Cuba is nog steeds een populaire bestemming en staat daarom bij veel reizigers hoog op het lijstje. Dat vinden wij meer dan terecht, want dit prachtige eiland heeft veel moois te bieden. Op Cuba zijn twee valuta's in omloop: de Cubaanse Convertible Peso (CUC) en de Cubaanse Peso (CUP), beter bekend als Moneda Nacional of Cubaanse Peso. Als toerist betaal je met de CUC en het omrekenen daarvan is makkelijk: 1 CUC is 1 euro. Hoe kom je aan geld in Cuba? Kun je al geld omwisselen en hoeveel neem je eigenlijk mee voor een drieweekse reis door Cuba? Dat vertellen we je graag, je kunt tegenwoordig zelfs al pinautomaten vinden in de meest slaperige dorpjes! Anno 2019 is het voor reizigers een stuk makkelijker gemaakt om aan geld te komen in Cuba. Hoe? In dit artikel vertellen we je alles over deze geldzaken.
Decorative torn edge
Geschreven op
dinsdag 27 augustus
Geschreven door
Juliette Driel
Geld wisselen in Cuba

Twee valuta

Zoals ik hierboven al noemde, zijn er in Cuba twee valuta in omloop. De CUP is voor de Cubanen, waarmee zij in hun dagelijkse levensbehoeften kunnen voorzien en de CUC wordt gebruikt door toeristen. Voor Cubanen is de CUC enorm waardevol, omdat ze daar luxeproducten die voor ons als vanzelfsprekend zijn (zoals deodorant en shampoo) mee kunnen kopen. Als je bedenkt dat het gemiddelde maandsalaris van een Cubaan rond de 20-25 CUC ligt, is 2 CUC voor een simpele deo een vermogen! De CUP is in de regel niet beschikbaar voor buitenlanders en heeft een wisselkoers van 1 CUC : 25 CUP (dit fluctueert en kan anders zijn wanneer je zelf door Cuba reist). Je kunt als toerist zeker aan de CUP komen en kan er dan peso-pizza’s, fruit van een straatkraampje of een glaasje suikerrietsap van kopen. Veel meer is er eigenlijk niet en volgens ons is dit zeker niet nodig. Tegenwoordig kun je namelijk bij straatkraampjes ook in CUC afrekenen, waar je vaak wel het wisselgeld in CUP terug zult krijgen. Mocht je dit toch willen, heb je aan zo’n € 10,- in CUP voor de hele reis genoeg om af en toe een tros bananen te kopen. Het leuke is dat beide valuta goed te herkennen zijn, zo voorkom je dat je tijdens het geld wisselen het verkeerde geld terugkrijgt. De CUP is te herkennen aan de belangrijke personen in de Cubaanse geschiedenis die op de biljetten zijn afgebeeld. Op de CUC (hetgeen je als toerist mee te maken hebt) staan belangrijke monumenten van Cuba afgebeeld. Een fijn ezelsbruggetje toch?

Geld wisselen

Hoe werkt het geld wisselen op Cuba? We raden je aan om voor de eerste dagen een paar honderd euro cash mee te nemen. Wissel op de luchthaven een klein deel van je meegenomen euro’s alvast om naar CUC’s. Zo heb je in iedergeval voor de eerste dagen al wat contant geld bij je. De rest kan je tegen een betere koers omwisselen bij een CADECA (Casa de Cambio) kantoor in de steden. Als je geld omwisselt bij de officiele banken neem dan altijd je paspoort, bankpas en creditcard mee. Tel je geld op de balie na, voordat je dit afgeeft, zodat er geen misverstand ontstaat over het te wisselen bedrag. Tel het geld na het wisselen ook en controleer (met eerder genoemd ezelsbruggetje) de biljetten en voor de zekerheid de bon. We raden je aan om deze optie als standaard middel te gebruiken als je aan geld wilt komen in Cuba. Op Cuba kan je op sommige plaatsen met creditcard (behalve American Express) geld opnemen. Dit kan soms lang duren, omdat het er in Cuba nu eenmaal anders aan toe gaat dan bij ons. Het is niet gek als je een half uur buiten in de rij staat, voordat je geholpen wordt. Let er wel op dat de banken tussen de middag, ’s avonds en in het weekend gesloten zijn.

Cubaans geld
Geld pinnen Cuba

Pinnen in Cuba

Het wordt in Cuba steeds gangbaarder om met je eigen Nederlandse of Belgische (ja, echt!) bankpas geld op te nemen bij pinautomaten. Ze zijn nu bijna overal te vinden op Cuba, in de grote steden, maar ook in de kleinere dorpjes kun je geld opnemen met je bankpas of creditcard (Visa of Mastercard). Vergeet niet dat je je bankpas, voordat je naar Cuba vertrekt, op werelddekking zet. Als je dit niet doet en het op Europa laat staan, krijg je uit geen enkele pinautomaat geld. Let ook goed op dat je geen limiet tot bijvoorbeeld € 100,- hebt ingesteld. Dan kun je dagelijks slechts € 100,- opnemen en dat is wellicht niet genoeg. Bij elke automaat staat als handigheid vermeldt welke maatschappijen geaccepteerd worden. Vooral Maestro wordt nog niet overal nog geaccepteerd, maar met Visa en Mastercard kan je bij vrijwel iedere geldautomaat terecht. Omdat je in Cuba bent, kan het nog steeds wel voorkomen dat de geldautomaten defect zijn, je pasje inslikken of dat het geld simpelweg op is. Houd je daarom voor de zekerheid aan ons advies en wissel je geld bij de CADECA’s om.

Conclusie

Hoewel het misschien een beetje ingewikkeld klinkt, ben je nu wel goed op de hoogte van de geldzaken in Cuba. Reizen door Cuba is nog steeds flink avontuurlijk, maar dat heeft zijn charme vinden wij. Hopelijk ben je er nu achter gekomen dat het als toerist niet meer onmogelijk is om aan geld te komen in Cuba. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat gaat hiervoor zeker op! Als je voldoende euro’s cash meeneemt, zodat je de eerste dagen verzekerd bent van wat CUC’s, kun je de rest van je reis geld omwisselen bij de bekende CADECA’s en/of gebruik maken van de vele pinautomaten die op het eiland te vinden zijn. Je kunt beter zwaar bewapend zijn met voldoende cash, bankpassen en een creditcard op zak, zodat je op de meeste situaties goed voorbereid bent. Ook wel lekker toch, even terug in de tijd zonder alle gemakken van de Westerse wereld! Geniet van de reis, want Cuba is voor degenen die zich flexibel, open en avontuurlijk opstellen een waar pareltje.

Geld Cuba

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

background-pattern